Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Balett – kicsit másképp

Június utolsó hetében a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola nemzetközi kurzusnak adott otthont. Magyar, osztrák és amerikai tanárok adták át tudásuk legjavát az érdeklődő növendékeknek.
Ruth Le Ruth Leney-Midkiff, a Michigani Egyetem táncfakultásának professzora neoklasszikus balett-technikát oktatott a növendékeknek.

– A gyerekek nyitottak az újra – mesélte Lőrinc Katalin művészeti vezető, a kurzus szervezője. Országos a képzés, nagyon sok helyről, úgymint Kapuvárról, Gyöngyösről és a Budapesti Balettintézetből is érkeztek hozzánk diákok. Természetesen a mi iskolánkból is többen vettek részt az órákon. Ebből le lehetett mérni azt, hogy kiben van akaraterő, elhivatottság a tánc iránt: aki a nyári szünetben, pihenés helyett is hajlandó volt bejönni az iskolába tanulni.

Ez egyébként óriási lehetőség volt a gyerekeinknek, mind szakmai, mind emberi szempontból. Olyan elismert tanárok oktattak, akiknek a neve vonzerővel bír a diákok számára. A magyarok közül meg kell említenem Földi Bélát, aki dzsesszt tanított, Hargitai Ákos és osztrák partnere, Michaela

Pein kontakttáncot tanítottak. Ruth Leney-Midkiff, a Michigani Egyetem táncfakultásának professzora pedig neoklasszikus balett-technikát oktatott.
Hat évvel ezelőtt Bill de Young, a világhírű koreográfus asszisztenseként Ruth már járt Magyarországon – innen volt az ismeretség Lőrinc Katalinnal.

– Az ön által tanított balettmódszer teljesen szokatlan a magyar növendékek számára. Hogyan „vették a lapot"?
– Napról napra egyre jobban belejöttek. Észrevehető volt, ahogyan

bátorodtak, éreztek rá a dologra az eltelt pár nap során. Ami új volt nekik, a fej és a felsőtest szabadabb használata – mondta el Ruth Leney-Midkiff.

– Saját maga dolgozta ki ezt a módszert?
– Igen, sokévi tapasztalatból: a modern- és a néptánctanulmányaimból dolgoztam ki, hogyan lehet a szabad impulzust beépíteni a klasszikus balett-technika rendszerébe.

„ A célom az volt vele, hogy feloldjam azokat a félelmeket és görcsöket, melyet a klasszikus és főként a spicctáncgyakorlatokon tapasztaltam."
– Van a győri iskolához hasonló jellegű intézmény Michiganben?
– Nem, csak olyan van, ahova este jönnek a növendékek, napközben pedig különböző iskolákba járnak közismereti tárgyakat tanulni. Ez az iskola nem ad diplomát, aki hivatásos táncos szeretne lenni, tovább megy a főiskolákra, mint például a New York City Ballet School, vagy társulatokba próbál bekerülni.

– Hogyan tetszett önnek Győr?
– Imádom ezt a várost, a régi részek szépsége az, ami nálunk, Amerikában hiányzik. A kollégák nagyon kedvesek, a gyerekek teljesen nyitottak és odaadók voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncos lábúak és lepénylesők

Tucatnyi nemzet táncos lábú fiainak, leányainak énekétől, zenéjétől, talpdobogásától volt hangos a… Tovább olvasom