Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Balhé

Eleve zűrös helyzeteket eredményezhet, ha egy párizsi betörőbanda Chicagóban próbál rabolni, de ha véletlenül még rossz házba is - történetesen egy maffiavezér otthonába - törnek be, és az FBI is üldözi őket, biztosan izgalmas kalandban lesz részünk... 

Daniel Foray egy párizsi betörőbanda vezetője, aki az egyetlen, tökéletes munkáról álmodozik, amikor főnöke, Bastaldi Chicagóba küldi a bandát, hogy ott raboljanak el ékszereket egy gazdag házból. Ez eléggé könnyű munkának ígérkezik, és az is lehet, hogy ez lesz az a nagy rablás, amelyről Foray ábrándozott. Hogy minden simán menjen, egy Chicagóban élő francia tolvaj is segíteni fog nekik.

Amikor a rablókvartett Chicagóba érkezik, kiderül, hogy a város másik oldalán kötöttek ki, összekoccannak Lamarral, a helyi fekete banda vezetőjével. Ellopnak egy autót, amelyről kiderül, hogy Raphaelé, egy chicagói bandavezéré, majd végre odaérnek a kiszemelt házhoz és behatolnak. Megkötözik a tulajdonost és nekilátnak a rablásnak. Már a közepén járnak, amikor rájönnek, hogy nem a megfelelő helyre törtek be, és akit éppen kirabolnak, az nem más, mint Zammeti, a chicagói maffia főnöke, aki természetesen meg akarja bosszulni a rajta esett sérelmet.

A házat egyébként megfigyelés alatt tartja az FBI, és az ügynököket nagyon érdeklik azok a papírok és magnószalagok, amelyeket Forayék a rablás során elvittek. A négy francia kétségbeesetten próbál kijutni a városból, és minden vágyuk, hogy végre otthon, Párizsban lehessenek. Ám előtte még el kell menekülniük a maffia, a gengszterek, az FBI és a chicagói rendőrség elől. A túlélés érdekében intelligenciájukra kell hagyatkozniuk, és esetleg, de csakis esetleg végre megvalósulhat a nagy terv is, az a tökéletes rablás, amelyről álmodoztak...

INFÓ 
 

Brad Mirman forgatókönyvírónak elege lett belőle, hogy az általa írt szüzsék nem úgy valósultak meg a filmvásznon, ahogy elképzelte, ezért úgy döntött, ideje, hogy megrendezze saját forgatókönyvét.
- Íróként az ember nem mindig képes túl nagy hatást gyakorolni a forgatásra - jegyzi meg. - Gyakran csak döbbenten szemléltem, hogy az általam írt sztori a moziban egész másképp végződött.

Mirman az utóbbi néhány évben Párizsban élt, összebarátkozott a másodvirágzását élő francia rocklegendával, Johnny Hallydayjel és az ismert énekessel, Renaud-val. Beszélgetéseik során kiderült, hogy az utóbbi már szerepelt filmben, a Germinalban, míg Hallydayről Mirman is tudta, hogy 1962-es nagy filmsikere, a Les Parisiennes óta többször is kamera elé állt. Mirman ekkorra már eldöntötte, hogy rendezni akar, és amikor egy este együtt vacsorázott Renaud-val, feltette neki a kérdést, akar-e még valaha filmezni. A válasz határozott nem volt, de öt perccel később az énekes hozzátette: - Hacsak nem te leszel a rendező...

Mirman ekkoriban mások számára írta a fogatókönyveket, de minden alkalommal, amikor összefutott Renaud-val, az énekes érdeklődött az ő közös munkájukról. Mirman végül visszatért Los Angelesbe, és nekilátott a munkának. Először öt francia bűnözőről akart drámát írni, de a figurák önálló életre keltek, és a történet akcióvígjátékká formálódott.
- Nem vagyok biztos benne, hogy történt - vallotta be Mirman -, de végül így alakult...

Amikor befejezte a forgatókönyvet, visszatért Párizsba, és odaadta a szüzsé másolatait Renaud-nak és Hallydaynek, de azt is bevallotta, hogy írás közben Marcelt eleve Johnny Hallydaynek szánta, Zerót pedig Renaud-nak. Mindkettejüknek tetszett, amit olvastak, aztán kiegészült a leendő szereplőgárda: Richard Bohringer, Hallyday barátja Bastaldit akarta eljátszani, Stephane Fréiss, akivel Mirman egy vacsorán találkozott, tökéletes Juliennek tűnt, majd amikor egy partin összefutott Gérard Depardieu-vel, és megemlítette neki a filmtervet, a színész kérte, hogy küldje el neki a forgatókönyvet. Másnap megkapta, és még aznap visszahívta Mirmant, hogy szakít rá időt, és szívesen eljátszaná Daniel Forayt. Egy ügynök ajánlotta Albert Drayt, és amikor Mirman találkozott vele, tudta, hogy megtalálta Raymondot is. Írás közben Sami szerepével kapcsolatban nem gondolt senkire, de amikor megnézte a Sivatagi cápákat, Said Taghmaoui láttán eszébe jutott, hogy ez a színész kell neki.

- Később találkoztam egy hölggyel, akinek megvolt Said telefonszáma, felhívtam, elküldtem neki a szüzsét, és másnap igent mondott. Mirman azt is bevallotta, hogy forgatókönyvírás közben Zammiti figurája kapcsán csak egy színész jutott eszébe: Harvey Keitel. Egy barátja közvetítésével eljuttatta hozzá a forgatókönyvet, Keitel másnap felhívta, azt mondta, hogy tetszik neki a dolog és vállalja a szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringató kicsiknek

Győr. A Marcalvárosi Közoktatási Központ Sün Balázs Óvodája (Örkény u. 4–6.) Ringató elnevezésű… Tovább olvasom