Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Balla Irma-gyilkosság: felmentették Schönstein Sándort

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla.
Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat.

Schönstein Sándor és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

Korábban

Balla Irmát 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék Bakó József vezette büntetőtanácsa bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet.
Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtáblán. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

Ficsór Gabriella büntetőtanácsa csütörtökön nyilvános ülést tartott az ügyben, ahol Tudja Judit fellebbviteli főügyész bejelentette, az ügyészség fenntartja korábbi kérelmét az újabb bizonyítási eljárás lefolytatására. Miután a táblabíróság ezt elutasította, az ügyész csaknem egyórás perbeszédében megismételte a vád meggyőződését arról, hogy a vádlott oltotta ki édesanyja élettét, s szerintük minden alapot nélkülöz az a kérés, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel Schönstein Sándort.

Az ügyész döntő jelentőségűnek ítélte, hogy a szakértők véleménye szerint a vádlott nem szavahihető, személyiségzavarral küzd, de nem kóros elmeállapotú.

Utalt az ügyész arra, hogy az áldozat alsóneműjén megtalálták fia DNS-ét, a vádlott körme alatt pedig vérnyomokat találtak. Felidézte, hogy a vádlott kiváló szerepjátékos volt, megtanulta manipulálni környezetét, s nem állt távol tőle az indulatkitörés sem.

A Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtáblán. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

Magyar György, a vádlott védője a védelem azon meggyőződését hangoztatta, hogy Schönstein Sándor nem követte el ezt a bűncselekményt, ezért kérte védence bűncselekmény hiányában történő felmentését.

A védelem szerint az ügyészség feltételezésekre alapozta a vádat, de - mint figyelmeztetett - a feltételezéseknek nincs bizonyító erejük. Ugyanakkor rámutatott a vád csúsztatásaira, például a védence körme alatt talált vérnyomokra, amiről az eljárásban kiderült, hogy nem az áldozattól származtak.

Elfogadhatatlannak nevezet az ügyészség álláspontját, hogy büntetlen előéletű védence annyira feldühödött volna, amiért anyja kizárta a lakásból, hogy ezután 15 percig kegyetlenül verte, majd megfojtotta. Magyar György utalt a rendőrségi nyomozás hiányosságaira, amelyeket a megismételt eljárásban a bíróság igyekezett pótolni, s annak ismeretében mentette fel védencét.

A Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtáblán. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

Magyar György kérte a táblabíróságtól elsődlegesen védence bűncselekmény hiányában történő felmentését, másodsorban az elsőfokú ítélet helybenhagyását.

Schönstein Sándor az utolsó szó jogán ártatlanságát hangoztatta, s kérte a bíróságot, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel a vád alól.
Ficsór Gabriella tanácsvezető bíró bejelentette, az ítélőtábla büntetőtanácsa csütörtök kora délután határozatot hirdet az ügyben.

Olvasóink írták

 • 4. hangman 2013. szeptember 13. 12:29
  „Sikeresen lejáratta magát az igazságszolgáltatás, megint egy ártatlan ember ült 2 évet!”
 • 3. kormoska 2013. szeptember 13. 12:12
  „Volt ott egy környéken dolgozó munkás,akit 2 éve ki is hallgattak és ő elsőre beismerte a gyilkosságot!
  Majd visszavonta a vallomását...azóta mi lett ezzel a szállal?
  Elfelejtették?”
 • 2. _csutak_ 2013. szeptember 12. 15:46
  „Aljas a jogalkalmazó, mert nem ismeri el, hogy csak a saját verziójukhoz kerestek bizonyítékot!
  Az ilyen ügyészt és rendőrt csak Recsken tudnám elképzelni, mint őrzött fegyencet.
  Ezek ketten tönkretettek egy embert és ha fizet majd az állam akkor nem az ő zsebüket ürítik ki!”
 • 1. MW2012 2013. szeptember 12. 14:29
  „Nem gyenge! Ha jól számolom több, mint hat év telt el...és itt tartunk. És ha jól látom sztárügyvéd védett. Jól elpöcsöltek a részleteken, és ez a bűnösség megállapításának rovására ment. Ha ártatlanul ült a gyerek, az szörnyű, ha mégis ő volt az még szörnyűbb. Az adófizetők pénzének eltapsolása mellet az ügyvéd úr valszeg igen jól járt. Érdekes, ő többnyire nyer. :-) :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafik: helybenhagyta a Kúria az OVB döntéseit a népszavazási kezdeményezését

Korábban az OVB két kérdést hitelesített: a dohánytermékek kereskedelmi árrésére, továbbá arra… Tovább olvasom