Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Balog: a kormány itthoni munkavállalást vár a diákoktól az állami támogatásért

"Semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül" és nem is látja azt szükségesnek - mondta az emberierőforrás-miniszter.
A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni - közölte Balog Zoltán vasárnap.

Az emberierőforrás-miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: "semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül" és nem is látja azt szükségesnek.

Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.

A kormány meghallotta azt az üzenetet, hogy a diákok ne kezdjék adóssággal az életüket - jelentette ki Balog Zoltán.

A miniszter egyúttal arra kérte a HÖOK vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról. Kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig - amelyen végleges döntéseket hoznak a felsőoktatás átalakításáról, így a felvételi eljárásról - a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe. Hozzátette: a Magyar Rektori Konferencia elnökségével már pénteken egyeztetett, és találkozott az egyetemek gazdasági tanácsainak elnökeivel is.

Az MTI azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a végzős középiskolások mikor tudják meg, szakonként milyen követelményeknek kell megfelelniük a bejutáshoz, Giró-Szász András elmondta: idén a 240 volt a pontminimum, de egyetemenként és szakonként eltérő eredmény kellett a bekerüléshez, az átlag 369 pont volt. "Hogy idén hogy lesz, az a tárgyalásokon dől el" - mondta.

A kormányszóvivő az MTI kérdésére azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidelitas meghívására, a Fidesz ifjúsági társszervezetének tagjaival egyeztetett egy budapesti romkocsmában a felsőoktatás helyzetéről. A kormányfő ezután a Facebook-oldalán tett közzé egy videóüzenetet, amelyben úgy foglalt állást, hogy azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak.

A kormányszóvivő a tájékoztatón arról is beszélt, a felsőoktatási rendszer újjászervezést igényel azért, hogy egy "egészségesebben működő", fenntartható szerkezet jöjjön létre. Ugyanakkor fontos - folytatta -, hogy az átalakítás ne keltsen félelmet és áttekinthető legyen, a kormányfő ezért kérte Balog Zoltánt arra, hogy egyszerűsítse a felsőoktatás jövőjéről szóló kormányzati előterjesztést, egyértelművé téve a kormányzati szándékot.

A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: az eddigi keretszámrendszer nem volt korrekt, a tanulni akaró diákok egy részét elzárta a felsőoktatástól.

Arra a kérdésre, hogy a most bejelentett változások összefüggésben vannak-e a hallgatói tiltakozásokkal, Giró-Szász András úgy válaszolt: a tüntetések a demokrácia részei, és figyelemfelhívóak tudnak lenni. "Nyilvánvalóan ez apropója volt annak a találkozónak, amelyre a Fidelitas hívta meg a miniszterelnököt. A Fidelitas is hasonló felvetésekkel élt, és ez vezetett ide. De ez nem a koncepción változtat, hanem annak egy elemét tisztázza le, egyszerűsíti" - fejtette ki.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. tucat 2012. december 18. 11:53
  „52. mynameis
  Ha egy kérdése van, akkor nekem egy válaszom: de. A maga módján nagyon is. Hogy mennyire, azt kiolvashatja a hozzászólásokból is. Az Ön után hozzászóló Roxper bejegyzése is ilyesmiről szól, ráadásul a "segítségnyújtás" következményeinek a teljes spektrumát be sem fogva, de azért cseppet sem elhanyagolható részleteire utalva.”
 • 54. szandokán 2012. december 18. 09:51
  „Ezek azt hiszik,hogy mire elvégzik ezekaz egyetemisták a sulit még mindig ök lesznek hatalmon?”
 • 53. szegedi07 2012. december 17. 22:34
  „Hurrá, nincs keretszám! Végre képezhetünk az adóforintunkból sok sok Mongólia kutatót, viselkedés elemzőt, geodétát, történészt, menedzsert és egyéb agyament foglalkozású diplomást, akiknek nem tudunk munkát adni.
  Kedves tiltakozó diákok! Valóban jó lesz ez?”
 • 52. roxper 2012. december 17. 21:57
  „52.
  Ha nyitott szemmel járnál, akkor már rájöttél volna, hogy minden intézkedés lényege ez, hogy húzzatok el innen, ha nem tetszik, el lehet menni dolgozni, el lehet menni tanulni, stb...”
 • 51. mynameis 2012. december 17. 20:57
  „51. tucat 2012.12.17. 16:45
  Véletlen sem vagyok megelégedve semmitől.Nem ülök a babérjaimon.Az élet ugyanis nem erről szól kedves tucat.Nem élek közel a társadalom ama rétegéhez amire célozni próbál.Nem vagyok támogatott .Egyébként látom elég jó eszmefuttatásai vannak.
  4-5 millóért azért gondolom önnek is volnának elvárásai.Ezt egy olyan írja önnek aki súlyos pénzeket fizetnek be ilyen-olyan válllalkozói és egyéb adókban,37 évesen 3 gyerekkel.(ez nem panaszkodás ugyanis ennél szebb dolog a világon nincs és nem pótol semmit, de engem nem támogattak és így is megpróbálom őket hasznos emberré nevelni ha esetleg őket támogatják akkor mérlegelni kell.
  Véletlen sem azt írtam hogy jaj de nagyszerű kormányunk van de legalább nem azt mondja" el lehet menni kérem szépen ha nem tetszik"
  Egy kérdésem van :ez nem segítség?
  Ideje lenne talpra állni.”
 • 50. tucat 2012. december 17. 16:45
  „50.
  My name is not Bond, and is not James, so I am far not almighty, de úgy gondolom, hogy az a "másik oldal", amelyet Ön megérteni próbál, igazán remek terepe a pszichiátriai differenciáldiagnosztikának: lényegében a paranoiás hatalommánia elsőrendű applikációja. Szociálpszichológiai tanulmány forrásának sem rossz: mondjuk, ´A félelem bére´ címmel remek doktori készülhetne a hatalom holdudvarát létrehozó és fenntartó motivációs bázis fergeteges tragikomédiájából.
  Másfelől pedig Ön szerencsés lehet, nyilván kellő védelmet biztosító, és a rálátását is megakadályozó távolságban él a magyar társadalom, hovatovább a felét, vagy annál is nagyobb hányadát jelentő és növekvő perifériájától, ahonnan az optimizmus legfeljebb a következő nap túlélésének a tündérmesés-lidérces reményét jelentheti. Fizikailag, és mélyülő pszichés, sőt egyre inkább mentális károsodásokkal, a társadalmat egyre jobban megterhelő következményekkel, noha, általános fegyverviselési engedély híján, egyelőre, mondjuk így: veszedelmes látenciában. Ilyen helyzetből pedig elég nehéz a családban vegetáló, a hátrányokat akkumuláló gyerek tanulási esélyeiben és a lefagyott társadalmi mobilizáció általi emelőerőben bízni, sőt, azokat észrevenni is úgyszólván képtelenség.

  Amúgy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg fagyok (nem elírás) elégetve (nem elírás).”
 • 49. mynameis 2012. december 17. 14:58
  „Talán azt várja el az állam hogy pont a támogatott diákok teremtsenek munkahelyeket ebben az országban ha elvégezték a tanulmányaikat.Végig kell járni a szamárlétrát kérem szépen.
  Felmérés:Az országban rendkívűl alacsony a fiatal vállalkozók száma.
  Ott tartunk hogy 8 osztályt végzett emberek vezetnek nagy vállalkozásokat ami nem gond (hiszen ők a jég hátán is mint tudjuk....)viszont abba nem sokan gondoltak bele micsoda gazdaság lehetne itt ha amit az egyetemeken főiskolákon tanítanak akkor azt itt kamatoztatnák a diákok, akár vállalkozásokban embereknek adva ezzel munkát.Gondolom ezért támogatnak egyre több műszaki képzést. (a külföldi tanulmányutak nem csak arra jók hogy feltérképezzem mennyit kereshetnék itt ha elvégzem az iskolát, hanem talán kapcsolatépítésre más országbeli diákokkal már a jövőre gondolva.
  Egy a lényeg ,nem siránkozni kell hogy nincs munkalehetőség.Az ő feladatuk lenne hogy csináljanak, ha már annyi évet tanultak támogatva.

  Egyébként pont egy olyan szülő vagyok akinek a gyereke felvételi előtt áll de talán próbálom megérteni a másik oldalt is.Továbbá nem örülnék ha azért hagyná el az országot mert itt nem lehet megélni.Mert ez egy nagy baromság.”
 • 48. tatár 2012. december 17. 14:37
  „Nehéz a dolga az oktatáspolitikusnak és persze a propagandistának, de van az a pénz, amitől korpásodik a séró. Havi egy milkóért akár naponta többször is bejelentenek valamit, majd kisvártatva az ellenkezőjét. Mély átéléssel....”
 • 47. roxper 2012. december 17. 13:59
  „46.
  Nem csak az eü hozzájárulást fizetik a jelenleg 22e Ft-os szoc segélyből, de még a dh törlesztőt is. És miután ezeket kifizették lehet marad 3000 Ft-juk kajára. Ha megkérdeznénk zsigát, tutira azt mondaná, hogy igen meg lehet ebből is élni!”
 • 46. bsab79 2012. december 17. 13:48
  „Kikerülős duma volt az egész. Ezeket nem fogja orbán viki megállítani. Ha átveri őket akkor még nagyobb baj lesz belőle..... Alig várom....”
 • 45. Én2 2012. december 17. 12:15
  „Mi van akkor ha nem lesz munkahelyük???”
 • 44. ikszy 2012. december 17. 11:27
  „A fiatal hazánkban kiváló felkészítést kap, jól tanul. Tájékozott a mai világ minden vívmányáról. Itthon maradva szembesül a lehetőségekkel. A rezidens orvos megszerzett tudása szerint próbál gyógyítani, de egyre többször akadályba ütközik. Külföldön mindent megtehet, ami a mai szaktudás alapján szükséges. Haza nézve azt látja, hogy nincs meg minden lehetősége. Minek jönne haza? Látva az itthoni kollégái küszködését a hiányzó gyógyszerekkel, eljárásokkal eszébe sem jut hazajönni és pörölni igazáért a közvetlen feletteseivel vagy a még feljebb lévőkkel. Szócska úr és a döntési helyzetben lévők többségéről nem is beszélve. Ez gondolom igaz minden tanult szakmára, foglalkozásra is. A mai fiatalok sem buták, ha becsapják őket, akkor azt megérzik.”
 • 43. queenmargareth1 2012. december 17. 11:05
  „na, megszüntették a keretszámot, itthon kell maradni...kicsit sincsenek zsarolva...”
 • 42. queenmargareth1 2012. december 17. 11:05
  „na, megszüntették a keretszámot, itthon kell maradni...kicsit sincsenek zsarolva...”
 • 41. mivan? 2012. december 17. 10:24
  „Nyugaton, ahova mi is szeretnénk tartozni arra ösztönzik a fiatalokat, hogy próbálják ki magukat külföldön is és utána jöjjenek haza és ott hasznosítsák a tudásukat. Jó néven veszik ha valaki más országban fél-egy évet végez. Nem erőszakkal, parancsszóval (mert az a legkönnyebb) hanem olyan feltételekkel, hogy megérje neki visszajönni. Ott se fenékig tejfel az élet. Azt is aláírom, hogy nem lehet teljesen ingyenes minden, például aki évet ismétel stb...De ugye milyen sz@r is volt annak idején az a 2000 forint.
  scott meg a többiek: Az mszp se volt jobb, de ezek amihez nyúlnak mindent érted mindet elb.....nak!!!!”
 • 40. vmagdi 2012. december 17. 09:58
  „a kormany akkor varja el a roghozkotest, ha munkahelyet tud biztositani, igy mire var el egyaltalan valamit? Van orszag ahol van roghoz kotes 2 ev!!!!!!! de a vegzettek vegzettsegukhoz melto munkahelyet kapnak, igy munkatapasztalatuk lesz, es latjak az elorejutasi eselyeiket is...”
 • 39. SandWitch 2012. december 17. 09:55
  „Az egyetemek a bevételeik kb. 70%-át uniós pályázaton elnyert pénzekből szerzik, ezekhez semmi köze a magyar államnak. A jelenleg tanulók 46%-a már eleve fizet tandíjat. Akkor az államnak tulajdonképpen mekkora költséget is jelent a felsőoktatás? Mi az, amit meg kellene a tanulóknak téríteni az önköltséges szakokon????”
 • 38. rózsakert 2012. december 17. 08:50
  „HAHAHAHAHA.....nem leszmunka ++++++++++++++++ a röghözkőtés európai jogot sért.

  ENNYIRE EGYSZERŰ A DOLOG.”
 • 37. X_Y 2012. december 17. 08:34
  „Alig egy hete a Kedves Vezető a kormányszolgálati rádióban a szokásos kinyilatkoztató félórájában még azt mondta hogy a cél az államilag finanszírozott helyek megszüntetése - mindenki vegyen fel diákhitelt a tanulmányaihoz.

  Most pont az ellenkezőt mondja. Melyik az igaz - melyik a hazugság?

  Bár nem lepne meg ha az "apróbetűs" részben elrejtenék hogy a keretszámok eltörlése tulajdonképpen azt jelenti hogy nem lesznek államilag finanszírozott helyek.. Vagy az összes felsőoktatási jelentkezés Hoffmanrózsikához futna be és ők válogatnák ki hogy kik kezdhetik el az egyetemet vagy főiskolát..

  Bár azzal hogy a felsőoktatástól elvesznek milliárdokat - de nem lesznek fizetős helyek, azzal az egészet gazdaságilag kivégzik.”
 • 36. lukrecia 2012. december 17. 08:31
  „34: a 26 -os kommentben csak a beteges észjárásod talál hibát, épp utána más valaki egyetért. Na és mi a személyeskedés, és kivel szemben ?? Mert épp általánosságban írtam , te gazdasági tudor (ez a személyes)”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Debrecenbe a Wizz Air első milánói járata

Az újabb desztinációkkal Debrecen és a régió lakói előtt új távlatok nyílhatnak meg az európai… Tovább olvasom