Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Balog: az egyházi iskolarendszer bizonyított Magyarországon

Az emberi erőforrások minisztere szerint az egyházi iskolarendszer bizonyított Magyarországon.
Ezt Balog Zoltán mondta a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium tanévnyitó hálaadó istentiszteletén az iskola 10. tanévének megkezdése alkalmából szombaton a főváros XV. kerületében.

A tárca vezetője kifejtette: az egyházi iskolarendszer bizonyította, hogy itt olyan értékközvetítés zajlik, amely nélkül "Magyarország nem lenne az, ami a történelméből következően lehet."

Megjegyezte: a közneveléséért is felelős miniszterként bízik benne, hogy túl vannak azokon a vitákon, amelyek az egyházi iskolákról szóltak, arról, hogy a magyar kereszténység intézményei, közösségei milyen iskolákat tarthatnak és tartsanak fenn.

Balog Zoltán azt mondta: az egyházak nem egyszerűen valami papi szervezetek, hanem közösségek. Közösség nélkül pedig nincs Magyarországnak és a magyar nemzetnek jövője - rögzítette. - Olyan közösség nélkül, olyan emberek nélkül, akik képesek egymásra odafigyelni, akik képesek egymással szolidaritást vállalni. A közösség azt jelenti, hogy tudjuk, a köz java és az egyén előmenetele összetartozik. Nincs esélye annak az országnak, ahol mindenki úgy gondolja, az egyéni boldogságát úgy fogja megteremteni, hogy nem érdekli, az jó-e a többieknek - fejtette ki.

A miniszter szerint ezt kell megtanulni, és ebben az egyházi iskolák, és a keresztény örökség nagyon fontos tanítómester lehet mindenki számára.

Balog Zoltán hozzátette: a magyar iskolarendszer sokszínű, az állami mellett jelentős az alapítványi és magániskolák száma is, és az egyházi iskola az, amely a 90-es elején valóságos alternatívát jelentett. Ami sokszínű, abban ugyanakkor nagyon fontos, hogy legyen valami közös, és ez nem más, mint a Nemzeti alaptanterv (Nat).

A Nat jeleníti meg a közös nemzeti és kulturális tudásvagyont, amelyben benne van a korszerűség, benne van a 21. századi tudás, de ugyanakkor benne van az is, ami Magyarországot a múltban naggyá tette - mutatott rá, hozzátéve: ez az a közös alap, amelyre építhetünk.

Közös igenek nélkül, csak nemekből egy ország nem épülhet - fogalmazott Balog Zoltán.

Kitért arra is, hogy a régi-új tantárgy, az erkölcstan nem szól másról, mint hogy tanuljuk azt, amit mindennap tanulnunk kellene, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a közös bennünk. Megjegyezte: próbálták azt a szégyent orvosolni, hogy a volt keleti blokk államai közül egyedül Magyarországon nem volt a tantervbe illesztett erkölcstan, etika óra.

Jóra ugyanakkor nemcsak az egyház taníthat, hanem ez az iskola és mindannyiunk feladata is - fűzte hozzá a miniszter.

Idézve "a sötétségből világosság ragyogjon!" jelmondatot beszélt arról is, hogy szükségünk van arra, hogy tisztán lássunk a világban, ebben az országban és az a saját életünkben is.

László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester az egyházi iskolák fontosságát hangsúlyozta és felelősségét fejezte ki a közösségért.
Jelezte: szeptemberben döntenek majd egy telekadományozásról, amelyen református templom épülhet, és szeretnének a XV. kerületben egyházi óvodát és iskolát is.

Olvasóink írták

 • 4. pachakuti 2013. szeptember 07. 17:13
  „Lehet, hogy bizonyítottak az egyházi iskolák, de igazán Balog Zoltán lelkész úr bizonyította tehetségét bő három éves működésével!”
 • 3. _csutak_ 2013. szeptember 07. 16:18
  „Hívő emberként nem tanácsoltam unokáim számára a vallási elemi iskolát!
  Legyen egy iskola világnézetileg semleges, a hit nem az iskolába való, az a családok magánügye.”
 • 2. csonakos 2013. szeptember 07. 13:19
  „Ha ezt a kormány így látja, ideje lenne az összes iskolát értő kezekbe adni!
  Kérdés? Milyen értékeket közvetítenek a nem egyházi iskolák hazánkban?”
 • 1. Agyalapi 2013. szeptember 07. 13:18
  „Tehát: irány az egyházi iskolarendszer?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári: a család, a gyermek vállalása érték

A gyermek vállalása érték és nem megváltoztatni, hanem védeni kell a családjog fogalmát és a család… Tovább olvasom