Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Balog: soha nem álltunk még ilyen közel a pedagógus életpálya-modell bevezetéséhez

A miniszter célnak nevezte, hogy növekedjen a presztízse annak a hivatásnak, amely a jövő nemzedékeivel foglalkozik, illetve kiszámítható életpályája legyen mindenkinek, aki az állam szolgálatában áll.
Soha nem álltunk még ilyen közel a pedagógus életpálya-modell bevezetéséhez - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi köszöntőjében, Budapesten.

A miniszter célnak nevezte, hogy növekedjen a presztízse annak a hivatásnak, amely a jövő nemzedékeivel foglalkozik, illetve kiszámítható életpályája legyen mindenkinek, aki az állam szolgálatában áll, így az óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai tanároknak, egyetemi tanároknak, de a közigazgatásban dolgozóknak is. Hangsúlyozta: ezt az életpályát a biztonságnak, az igazságosságnak és a méltányosságnak kell jellemeznie.

A miniszter szólt arról, hogy a nagy ellátó rendszerek átalakítása számos érdeksérelemmel is jár, de a lényeg az, hogy minél több diák tudjon nagyobb eséllyel elindulni az életben, kevesebb legyen az iskolaelhagyó tanuló és a diplomás munkanélküli, valamint többen legyenek, akik visszatérnek az országba, mert tudják, hogy "itt van rájuk szükség".

Balog Zoltán rámutatott, a cafeteria rendszere jelenleg igazságtalan, ebben teljes mértékben egyetért a szakszervezetekkel, ugyanis eddig nem minden településen adták ezt a juttatást. Hozzátette: az igazságtalanság kiigazítását szeptembertől tudják elkezdeni, ma pedig azt teszik, hogy ami eddig járt a pedagógusoknak, azt odaadják még ebben a tanévben. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben igazságosabb elosztást tudnak megvalósítani ezen a téren.

Beszédében a tárca vezetője felidézte a pedagógusnap alkalmából átadott egyik díj névadójának, Eötvös Józsefnek, a Batthyány-kormány és a kiegyezés utáni első vallás- és közoktatásügyi miniszternek a tevékenységét, amikor egységben kezelték a köznevelést és a felsőoktatást. A jogász, író, az MTA és a Kisfaludy Társaság elnöke államférfiként "világokat között össze", tanítóképzők felállításáról döntött, a tanárok fizetését pedig megemelte - mondta.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kiemelte, hogy pedagógusnap alkalmából "olyan embereket ünneplünk, akik a teremtett világ legtökéletesebb alkotásaival, a gyerekekkel foglalkoznak". Kiemelte, a pedagógus nem tévedhet, mert abba belehalhatnak a gyerekek erkölcsi vagy lelki értelemben.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár rámutatott: az elismerésekkel köszönetüket fejezik ki a pedagógusok munkájáért. Felidézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutató szavait, miszerint az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, felébredjen tudásvágya, valamint megízlelje az alkotás izgalmát.

Balog Zoltán kiemelkedő oktató-nevelői munkáért Eötvös József-díjat nyolc pedagógusnak, kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelői munkájáért Szent-Györgyi Albert-díjat tíz pedagógusnak adományozott (utóbbiak közül egynek távollétében a lánya vette át a díjat, hárman pedig később veszik át a kitüntetést).

Az emberierőforrás-miniszter kiemelkedő hatású oktató-nevelő-gyógypedagógiai munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjat adományozott 37 pedagógusnak (közülük két esetben hozzátartozójuk vette át a díjat, ketten pedig később veszik át az elismerést.)

A tárcavezető a gyermekek harmonikus személyiségformálása terén végzett kiemelkedő oktató-nevelő-gyógypedagógiai munkája elismeréseként Németh László-díjat adományozott 50 kitüntetettnek (közülük egy később veszi azt át a kitüntetést), Brunszvik Teréz-díjat pedig 23 óvódapedagógusnak ítélt oda.

A kitüntetéseket Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és Klinghammer István nyújtotta át az ünnepségen.

Az eseményen megjelent mások mellett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.

Olvasóink írták

  • 2. Roland1000 2013. május 30. 18:00
    „Még meg sem kapták, de annyit tudok csak nekik mondani, hogy az ilyen modellek jönnek és mennek. Tatam megelőzött. Épp azt akartam írni, hogy nemrég vették el a köztisztviselőktől..., most meg majd adnak a tanároknak. Vajon mennyi időre?”
  • 1. tatam 2013. május 30. 15:12
    „1998-2002 között, az első Orbán kormány meghirdette és bevezette a "köztisztviselői életpálya modell"-t.
    Érdeklődni szeretnék, mi lett vele? Él-e, hal-e ez a modell??:-) /költői a kérdés!/ Hasonlóan az előzőhöz, a süllyesztőben végzi a pedagógus életpálya-modell is??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: ˝trafikmutyi˝ után itt a ˝szeszmutyi˝

A kormány egy tanulmány szerint az égetett szeszek forgalmazását is koncesszióba adná - mondta… Tovább olvasom