Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Balog Zoltán: a málenkij robot a védtelenségről szól

A málenkij robot a védtelenségről szól, de hiába voltak táborok, hazugság és istentagadás, hiába húztak határokat, most mégis együtt vagyunk - jelentette ki az emberierőforrás-miniszter szombaton a Szabolcs-Bereg megyei Vállajon.
Balog Zoltán a második világháború alatt és után a magyar-román határ melletti községből kényszermunkára elhurcoltak és kitelepítettek emlékére rendezett ünnepségen arról beszélt: sikerült túlélni ezt a borzalmas, érthetetlen és embertelen eseményt, még akkor is, ha annyi minden elveszett.

A jóvátételi munkának fordított orosz kifejezésre utalva a miniszter elmondta: az igazi jóvátétel az, hogy a hatalmasoknak, akik azt akarták, hogy pusztuljon el itt minden, nem lett igazuk.

A sváb gyökerekkel rendelkező településről 236 embert hurcoltak el kényszermunkára, emlékükre 2006-ban emelt szobrot a község önkormányzata. Balog Zoltán szerint az elhurcoltak hazatérésének említésekor nem szabad megfeledkezni a hálaadásról, amellyel a magyarok is tartoznak a háromszáz évvel ezelőtt ide érkezett németeknek.

A betelepülők kirajzottak, megművelték a magyar földeket, és gazdagították az országot - mondta a miniszter. Az ő "bűnük" a kommunizmus szemében az volt - folytatta Balog Zoltán -, hogy egyszerre akartak magyarok és németek lenni, és sokan inkább letagadták származásukat.

Amikor az áldozatot bűnösnek tekintik: ez az a helyzet, amikor le kell tagadni még a szenvedést is, még talán nevet is kell változtatni - utalt az elszenvedett viszontagságokra a miniszter. Balog Zoltán kifejtette: a sokáig várt szabadság azonban nem hozta el a túlélőknek az igazi jóvátételt, mivel az nem automatikus.

A szabadságért dolgozni kell és tartalommal kell megtölteni - tette hozzá.

"A mai napig adós a magyar állam azoknak, akik ezt a vidéket életben akarják tartani, akik azt akarják, hogy ezen a földön ne csak verejtékes munka legyen, ne csak áldozat legyen itt maradni, ne csak lemondás és küzdelem, hanem meg is érje" - emelte ki Balog Zoltán, hozzátéve, hogy Magyarország a mai napig az egyetlen olyan ország, amely a kitelepítésekért bocsánatot kért a magyarországi németektől.

Olvasóink írták

  • 2. pirosmedence 2012. október 20. 18:27
    „Ez mind igaz, Balog Zoltán szépen fújja a kötelező leckét, de mi MOST és ITT élünk, mi ITT és MOST szeretnénk jobban élni, ITT ÉS MOST szeretnénk, ha a gyerekeink boldogulnánk, ITT ÉS MOST szeretnénk, ha a gyerekeink döntő többsége itthon maradna és tisztességes munkáért tisztességes bért kapna, a nemzeti erőforrás minisztere erről beszéljen: mi lesz, hogyan lesz, mi várható, ne csak a múltat analizálja meg meg ábrándozzon, hanem mint miniszter álljon ki, vállaljon a jövőért, az ezzel kapcsolatos kimondott szóért is felelősséget!!! Meg meri tenni, van becsülete, van annyi vér a pucájában??? Egy fenét!!! Nincs!!!”
  • 1. tatár 2012. október 20. 16:51
    „A 47 ezer forintos közmunka bér miről szól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy kamion az M3-ason, lezárták a mezőkeresztesi csomópontot

Kerülni az emődi és a mezőkövesdi csomópont között a 3-as főúton lehet. Tovább olvasom