Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Balog Zoltán: Gyöngyöspata csak a jéghegy csúcsa

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint ami Gyöngyöspatán történt, csak a jéghegy csúcsa, egy "szociális vészhelyzet" következménye, és inkább arról kell beszélni, "mi van a mélyben".
Az államtitkár abból az alkalomból nyilatkozott szerdán az MTI-nek, hogy május 11-én a magyar delegáció az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt Genfben tart beszámolót a tagállamok négyévente esedékes emberi jogi felülvizsgálata keretében.

Balog Zoltán a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány és a rendőrség mindent megtett, amit lehetett. Az emberi jogi tanács munkacsoportja előtt a konkrét intézkedésekről beszél majd az ügyben - mondta.

Gyöngyöspatáról 267 nőt és gyermeket pénteken szállítottak el április végén Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, azt követően, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg. Két nappal később tömegverekedés tört ki a településen romák és a Véderő tagjai között. Még márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Fidesz tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására; mint a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Kocsis Máté közölte: a testületnek egyebek mellett ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák április végi utaztatásának körülményeit, választ kell kapnia arra, kik és milyen céllal vettek részt ennek az akciónak a szervezésében, végrehajtásában, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", és miért keltett pánikot, miközben a vöröskereszt világossá tette, hogy egy régóta szervezett utazási programról van szó. Vizsgálni kell azt is - mondta -, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó "egyenruhás bűnözők" mögött, kik és miből finanszírozzák a működésüket.

A településen történtekkel kapcsolatban az Országgyűlés időközben a büntető törvénykönyv szigorításáról döntött.

Balog Zoltán az MTI-nek adott interjúban kitért arra, hogy a háromnapos ülésen szóba kerülhet még a médiatörvény és az új alaptörvény is, utóbbiról megjegyezte: ha nem így lesz, ő hozza fel a témát, mivel az új alaptörvény véleménye szerint az "elmúlt 20 év jogfejlődésének nagyon fontos állomása", és rögzíti azokat a tapasztalatokat, amelyeket Magyarország az elmúlt két évtizedben szerzett.

Az államtitkár szerint az alaptörvény kérdésében kritikus pont lehet, hogy abban kimondták, a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, míg az egyneműek párkapcsolatát más módon szabályozzák. Ez vitát okozhat, de nem feltétlenül csak Magyarország és a többi ország között - vélekedett.

Mint a jövő heti felülvizsgálatról kifejtette: Magyarország egy 20 oldalas jelentést készített, amelyet február 1-én nyújtottak be a tanácsnak. A felülvizsgálat három forrásra épül: a nemzeti jelentésre, a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) jelentésére és az ENSZ emberi jogi főbiztosa hivatala által készített összefoglalóra. A jövő héten a nemzeti jelentést vitatják meg a tanács munkacsoportjának ülésén. Az ENSZ-tagállamok javaslatokat és ajánlásokat fogalmaznak meg Magyarország számára. Ezt követően Magyarországnak döntenie kell azok elfogadásáról vagy elutasításáról - magyarázta. Mint az államtitkár elmondta: az emberi jogi főbiztos hivatala a felülvizsgálatról jelentést készít, amelynek elfogadásáról pénteken dönt a 47 tagú emberi jogi tanács (eddig minden esetben konszenzussal). A végső jelentést az emberi jogi tanács szeptemberi ülésen fogadják el. Hozzátette: ez egy "rutinszerű" vizsgálat.

Az ENSZ-ben 2006-ban fogadták el ezt az új emberi jogi mechanizmust. A felülvizsgálat valamennyi ENSZ-tagállam emberi jogi helyzetének átfogó vizsgálatára irányul, függetlenül attól, hogy az adott ország mely emberi jogi egyezménynek részese. Az első ciklus idén zárul le, 2012-ben megkezdődik az országok újbóli áttekintése. 2011 elején Ausztriával foglalkoztak - jegyezte meg Balog Zoltán, hozzáfűzve: a vizsgált országok sorrendjéről sorsolással döntenek.

Az egyetemes időszakos felülvizsgálat négyévente tartott emberi jogi átvilágítás, amelyen írásbeli beadványok és szóbeli meghallgatást követően általános elemzés és ajánlások készülnek az adott ország emberi jogi teljesítményéről. Magyarország először esik át ezen az átfogó vizsgálaton.

Olvasóink írták

 • 14. Csonka László 2011. május 06. 21:28
  „Na, ki mert eljönni egy hazafias misére ????????????????????????”
 • 13. Csonka László 2011. május 05. 12:27
  „MEGHÍVÓ 2011.05.06. 18.00 - péntek, Szeged Szt.Rókus templomba, mise hazáért, nemzetért, a magyarság fenmaradásáért! Kretovics László Plebanos.”
 • 12. Csonka László 2011. május 05. 12:25
  „10. maros50 2011.05.05. 10:51 +++++++++ anno Bogár Laci bátyámmal beszélgettem 1.előadás után, szabadon, a tanárúr Orbánt + Kövért tette az okosok listájára, a "kiflibugás" + Szájer csak ártó közegek, szerinte + szerintem is!
  Ő még az első Fideszes kormányban még számításba vett "tanár" volt, és most, a partvonalon kívülről integet a zászlójával, de rá se figyelnek !!!!!!!!!!”
 • 11. Csonka László 2011. május 05. 12:17
  „10. maros50 2011.05.05. 10:51 Na ez erre egy *5-ös, köszönöm! Sztem az egyensúly érdekében kell a bal mellett a radikális jobb is, mert ha jól végignézzük, a Fideszben lévő káderek 1.részét is, (net-en +található) anno Soros + Acél + MSZMP engedélyével, ösztöndíjával "tenyésztették ki nyugaton !!!!!!!!!!!! (mondjuk itt, Mórvai sem kivétel, reggel "fingatták" is a "szemköztben" de a "Balló" féle médiasuli, smafu!)”
 • 10. maros50 2011. május 05. 10:51
  „Csonka Úr ! Látom,hogy szeret személyemmel véleményt cserélni és sok esetben hiányolja kommentemet.Azt is tapasztalja,hogy mindig olyan jelenségről mondok véleményt,amelynek komoly viszhangja van,ilyen volt a az egyenruhás bünözés.Azt is be kell látni a jobbiknak,hogy az az ideologia amit képvisel nem életképes.Azt is látható volt,hogy amit müveltek, hosszú távon életképtelen.A gyülölet nem vezet sehova csak anarchiához meg káoszhoz.Amikor az ország bajban van az elmúlt nyolc év rossz kormányzása miatt amikor a magyar embereknek össze kellene fogni,hogy hazánk jó írányban rövid időn belül fejlödjön minden ember javára akkor nem az a megoldás,hogy valakin elverjük a port.Végre nagy nehezen eljutottunk odáig,hogy jobb oldali kormány van,olyan miniszterelnökünk van kinek tekintélye van,okos és becsületes,jót akar a magyar embereknek.Minden jó ha vége jó az egyenruhás bünözést meg kellett szüntetni. Szebb jövöt!”
 • 9. Csonka László 2011. május 05. 10:27
  „6. maros50 2011.05.05. 09:06 Más cikk hozzászólásában gárdistáknak nevezte a "vádlottakat" !!!!!! + már nem egy híréhez várjuk a hiteles forrás +nevezését! Vagy uram, csak úgy belecsapkodok a "lecsóba", fasíitázok, nácizok +uszítok, aztán +hallgatok+várom a reakciót !!!!!!!!! Ha venné a fáradságot, utánna nézne a net-en, a gárda nem Egerbe alakult, +nem Gyöngyösön, igaz Zazlivec (Vóna) Gábor onnan származik! Első gárdisták az 56-osok voltak. "polgárháborús hangulat szításáról és majd nem sikerült." +ÖNNEK is !!!!!!!!!

  "Na ennek a kornak is vége!Garantálom,hogy az Orbán kormány helyre állítja a rendet." Uram próbálja +a "földönjárást"!+ja vége a matinénak, +a mesének!

  Ezt+, E-mail-ban kaptam: (+Balog páter is Bern-be készül, tanulmányútra!)
  Most már értem, miért nem mennek a cigányok Svájcba - csak Kanadába, Franciaországba, Dániába...
  Hat napos tanulmányi útról tértem haza, Svájcból. Ott is rengeteg a cigány, de ott azt látjátok, hogy keményen dolgoznak, mint ahogy azt nekem két hotel tulajdonosa /Renáta/ mondta: következő motivációjuk van:
  - munkanélküli segélyt csupán öt megszakítás nélkül ledolgozott év után kapnak.
  - ha a felkínált munkát elutasítják, semmilyen támogatást nem kapnak.
  - ha a munkát saját hibájuk miatt vesztik el - alkoholt fogyasztanak a munkahelyen, akkor támogatást nem kapnak.
  - ha a községi lakást vagy az állami tulajdont megkárosítják, akkor ki kell fizetniük a javítást vagy leülni börtönbe és ott dolgozni, míg ki nem fizeti az adósságát.
  Érthetetlen számomra, hogy senki sem kritizálja Svájcot, hogy nem akarják munka nélkül etetni a hátrányos helyzetüket. És Európában senki sem beszél svájci rasszizmusról..
  Ezért azt szeretném, hogy a parlamenti pártok fizessék a különböző szociális segélyeket, ha már ilyen megfordított rasszizmust tettek lehetővé.. .”
 • 8. jozko 2011. május 05. 10:13
  „Kilóg a lóláb.
  Legalább is a pata...”
 • 7. keiner 2011. május 05. 09:12
  „Figyelnek ország kivül MO-t.
  Mai hír:
  http://de.nachrichten.yahoo.com/ungarn-beginnt-ns-kriegsverbrecherprozess-054300813.html
  Keszdödik végre ez a pér.”
 • 6. maros50 2011. május 05. 09:06
  „Államtitkár Úrral nagyon egyet tudok érteni,hogy "Gyöngyöspata csak a jéghegy csucsa".A történet ott kezdödött,hogy Eger, a kopasz fejüek mozgalma, ezekből is kerültek ki a cigánygyilkosok.Megalakultak a magyar gárda
  mozgalmak és mint a tetű szaporodtak mint például a betyársereg,nemzeti radikális frot,barnaingesek,piros sapkások,csendörök...Úgy grasszáltak a településeken mint a náci hordák.Eszük ágában sem volt a hagyományos polgárör tevékenységet ellátni inkább a fasízálódás felé vették útjukat,ez a tevékenység az egyenruhás bünözésnek a legaljasabb kategóriába tartozik.lyen vonatkozásbn úgy van jelentősége a település nevének hangoztatása,mint szarajevó.Ez a jelenség nem karalábé tolvajlásról szólt,hanem a rend megdöntéséről,polgárháborús hangulat szításáról és majd nem síkerült.Hála az Istennek vége!”
 • 5. jozko 2011. május 05. 07:56
  „Szóval a jéghegy csúcsa....

  Ez a helyzet is kezelhető-
  ülhetünk például ölbe tett kézzel - mint eddig, 25-30 éven keresztül.

  Neki is mehetünk úgy huszárosan-
  ez ellenjavallt megoldás /lásd : Titanic/
  Ámbár ki tudja: ha az a hajó német gyártmányú lett volna, a jéghegy darabjait pezsgősvödörrel
  merhették volna ki a tengerből - de nem merték.

  Szóval járható út kell:

  Megoldás lehetne darabokra robbantani a jéghegyet - vagy egymásnak taszítani azokat -
  hogy darabokra hulljanak.
  A széthulló szilánkok között járőröztetni néhány jégtörő hajót - hogy ne álljanak össze ismét egy tömbbé.

  Közben - ha kicsit a környező közeg is felmelegszik- a különálló darabok "beolvadnak".
  A környező vizet hirtelen felforralni rossz taktika lenne:
  ettől a jéghegy csak lassan olvadna - viszont a közegben élők "megfőnének"-
  ennyit nem ér az a jéghegy!”
 • 4. Csonka László 2011. május 05. 07:42
  „"Balog páter ismét megmondta a frankót." Ma reggel-ben is "osztotta az észt" (+pénzt) rendesen!”
 • 3. Csonka László 2011. május 05. 07:39
  „1. dodó 2011.05.04. 21:52 ???????? maros50 erre a hírekre nem reagál ??????????????????????”
 • 2. dodó 2011. május 04. 22:22
  „Itt egy másik "tömegverekedés":

  "Brutális magyarverés történt vasárnap este Dabason. Felfegyverkezett cigánybűnözők egy Dabas-szőlői kocsmában rasszista indokból bántalmazták a védtelen magyarokat. A rendőrök elfogták a cigánybűnözőket. A libsi hírügynökség azt állítja, hogy csoportos garázdasággal gyanúsítják őket. Valahogyan kimaradt a lényeg: felfegyverkezve elkövetett csoportos garázdaság a vád."”
 • 1. dodó 2011. május 04. 21:52
  „Balog páter ismét megmondta a frankót. "Tömegverekedés tört ki."
  80 felheccelt vérszomjas (bűnöző)cigány karókkal, vascsövekkel, szamurájkardokkal ráront három (vagy 2,5 mert az egyik csontrészeg) fegyvertelen magyar fiatalra és félholtra veri, pontosabban lincseli. Ha Szögi tanár úr élne, most emlékezhetne milyen jó kis tömegverekedésbe került. De ugyanígy tehetne Cozma is és még sok tucat "tömegverekedés" áldozatává vált magyar ember.
  Köszönjük, Balog páter!
  Amúgy, többek állítása szerint Balog páter fél-, vagy negyed cigány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 4-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom