Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Balogh László: Fel kell gyorsítani a közmédia tartalmainak internetes elérhetőségét

Bécs - Minél előbb elérhetőnek kell lennie a közmédia tartalmainak interneten - mondta a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke.
Fel kell gyorsítani azt a folyamatot, hogy szélessávú interneten a rádió, a televízió és a távirati iroda információi egyaránt elérhetőek legyenek a határon túli és a szórványban élő magyarok számára - mondta Balogh László. A kuratórium elnöke az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége (Kaláka-Club) meghívására tartott előadást a médiatörvényről mintegy ötven érdeklődő előtt. A hallgatóság kérdésére elmondta, a jelenlegi elképzelések szerint a jövőben egy műholdra helyeznék át mind a négy közszolgálati tévécsatorna adását.

Jelenleg még a tavaszi és nyári műsorstruktúra tervezése zajlik, valószínűleg őszre, szeptember-októberre várható érzékelhető megújulás a közszolgálati médiumok műsoraiban - mondta Balogh László az MTI kérdésére. Hozzátette, hogy nagyon nagy eredményt vár az MTI által gondozott internetes platformtól. Mint elmondta, bécsi vendéglátói is megfogalmazták, hogy nem jut el hozzájuk a tartalom. Ennek okai között említette a digitális átállást, a műholdas vétel hiányosságait és a kábelszolgáltatóknál hiányzó magyar tartalmakat.

A hirado.hu látogatottsága folyamatosan nő - mondta. "Valljuk be, a technikai fejlődés is abba az irányba tart, hogy internetes rádiók, televíziók legyenek, és jobb erre előbb felkészülni, mint később" - tette hozzá. Kijelentette, maximálisan támogatja Belénessy Csabának az MTI vezérigazgatójának a törekvését, hogy minél szélesebb körben legyenek ingyenesek a hírügynökség hírei. Mint mondta, úgy tapasztalta, ez az ausztriai magyarok számára is nagyon fontos.

Balogh László nem kívánt érdemben nyilatkozni a Népszabadság értesülésével kapcsolatban, amely szerint a közmédia szakszervezetei bíróságon támadták meg a közös hírcentrum kialakítását, mert álláspontjuk szerint a médiaszolgáltatási alap a munka törvénykönyvével ellentétben nem egyeztette a szakszervezetekkel a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedést. "A Közszolgálati Közalapítványhoz az egyes közmédiumok tartoznak, a médiaszolgáltatási alap nem" - mutatott rá Balogh László. Hangsúlyozta azt is, hogy nem ismeri a kereset tartalmát. Kijelentette, hogy véleménye szerint a hírcentrummal kapcsolatban az MTI mindent megtett, amit jogilag meg kellett tennie.

A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy az átalakítás miatt a négy közszolgálati médiumban működő tíz szakszervezet a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. Keresetükben azt írják, hogy a médiaszolgáltatási alap mulasztást, jogsértést követett el, mert a munka törvénykönyvének előírásaival ellentétben az alap munkavállalóit érintő rendelkezésekről sem az üzemi tanácsokat, sem a szakszervezeteket, sem a munkavállalókat nem tájékoztatta. Az alap és az MTI szerint semmi olyan nem történt, ami egyeztetést igényelt volna.

Olvasóink írták

  • 3. dömdödöm 2011. február 27. 16:07
    „bizony ez a kis fürtös. jobboldali és mélykeresztény.”
  • 2. zeuszka 2011. február 27. 11:54
    „Ez a Balogh fürtös? Végre ő már nem tud kárt tenni Szegednek. Vihetné a barátját Pódát is.”
  • 1. szatyi 2011. február 27. 10:51
    „Ez a "szegedi Balogh"? Hova süllyedtünk, hogy már ilyenek is előadást tarthatnak, -külföldön?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A műholdas nyomkövetőkkel 14 millió forint megtakarítást ért el a MÁV

A MÁV-Gépészet Zrt. 50 járművébe beszerelt GPS-ekkel átlagosan 1,2 liter üzemanyag-fogyasztást értek el, amely éves szinten 14 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. Tovább olvasom