Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Banditák rabolták el a német régésznőt

Biztonsági szakértők szerint nem radikális terroristák, hanem pénzéhes banditák, alkalmi tettesek állhatnak Susanne Osthoff német régésznő és sofőrjének elrablása mögött. Osthoffot és sofőrjét múlt hét péntekén rabolták el Ninive tartományban.
Osthoff archeológusnak tanult, férje arab, áttért a muzulmán hitre, s mostanában már nem is jár haza Németországba. Édesanyja úgy nyilatkozott, hogy a háborúk keresztülhúzták Susanne Osthoff régészi terveit, s egy idő óta humanitárius szállítmányok, például gyógyszerszállítások szervezésével foglalkozott.

Szaddám Huszein megbuktatása óta Osthoff személyében először raboltak el németet Irakban. Az emberrablók eljuttattak az ARD német közszolgálati televízió bagdadi irodájához egy néhányperces videofelvételt, amelyen három fegyveres látható, köztük térdepelve, vagy guggolva két bekötött szemű alak.

A fegyveresek azt követelik, hogy a túszok életének fejében Németország szakítsa meg kapcsolatait Irakkal. A Süddeutsche Zeitung csütörtökön arról írt, hogy egyes szakemberek szerint a beismerő vallomást tartalmazó videofelvétel eltér az iszlám terroristák hasonló jellegű felvételeitől. Hiányzik például a vallásos zenei aláfestés, vagy az iszlám szélsőségesek által gyakran használt logo: a jelképes könyv fegyverrel. A felvétel improvizáltnak hat.

"Az ARD által közzétett állókép alapján az a benyomásom, hogy a hazafiság leple alatt pénzt kicsikarni akaró gengszterekről, s nem szélsőséges iszlám csoportról van szó" - nyilatkozta egy másik német lapnak, a Berliner Zeitungnak Peter Heine Irak-szakértő.

Dzsalal Talabani iraki elnök a Neue Osnabrücker Zeitung hasábjain bejelentette, hogy személyesen veszi kézbe Susanne Osthoff kiszabadításának ügyét. A német külügyminisztériumban Klaus Scharioth államtitkár vezetésével válságstáb működik. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter csütörtökön a nyilvánosságnak azt erősítette meg, hogy továbbra sem tudják, hol tartják fogva Osthoffot és társát, s a tettesek kiléte sem ismert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai feszültség a benzolfolt miatt az orosz távol-keleten

Szociális feszültségeket okozott a Kínából az Amurba érkező benzolfolt. Az orosz távol-keleti… Tovább olvasom