Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bankkártyagyárosokra csapott le a rendőrség

Szállodákban, csippel lopták el a kártyatulajdonosok adatait a bűnbanda tagjai.

Európa-szerte követett el bankkártyacsalásokat az a magyar banda, amelynek tagjait a rendőrség a német hatósággal együttműködve fogta el áprilisban. A csalók Németországban szerezték meg a bankkártyák adatait, amik alapján saját bankkártyákat gyártottak, és egész Európában vásároltak.

Az Europol, valamint a német és a magyar rendőrség együttműködésének eredményeképp áprilisban sikerült felszámolni egy 2004 eleje óta tevékenykedő bűnözői csoportot, aminek tagjai hamis bankkártyákkal vásároltak több európai országban zömmel drága műszaki cikkeket, hogy aztán Magyarországon továbbértékesítsék azokat, derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNyI) pénteki sajtótájékoztatóján.

Csippel lopták az adatokat

A rendőrség adatai szerint a banda technikailag rendkívül felkészült tagjai feltérképezték azokat a német hoteleket, ahol olyan kártyaolvasókat (úgynevezett POS-terminálokat) használtak, amiket éjszaka felügyelet nélkül hagytak. Ezekbe a szállodákba pár napra bejelentkeztek, éjjel adatleszívó csipet rejtettek a készülékekbe, majd az így begyűjtött kártyadatok birtokában Magyarországon nyers mágneskártyákból valódinak tűnő bankkártyákat készítettek.

Az így gyártott bankkártyákkal, valamint az eredeti kártyatulajdonosok adatai alapján hamisított útlevelekkel és okmányokkal nekivágtak, és nagy bevásárlást csaptak többek között Németországban, Svájcban, Olaszországban. A beszerzett műszaki cikkeket hazahozták és eladták. Az ilyen ügyeket már tíz éve nyomon követő rendőrök felfigyeltek a hasonló bűncselekmények miatt már ismert bandatagok mozgására, és az NNyI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának Bűnszervezetek Elleni Osztálya a német hatóságokkal közösen lecsapott.

Április 18-án német rendőrök fogták el a csoport négy tagját, a 36 éves magyar férfi valamint három bűntársa által használt autóban 38 darab hamisított bankkártyát, illetve több hamisított okmányt találtak, míg öt társukat már korábban őrizetbe vették. A magyar rendőrök április 19-én léptek akcióba, és három férfit kaptak el. A házkutatások során szintén hamis bankkártyák, útlevelek, személyi okmányok kerültek elő, illetve lefoglalták a kártyák és csipek előállításához szükséges technikai eszközöket is.

45 milliós kár

A rendőrségi becslések szerint a bűncselekménnyel megközelítőleg 45 millió forint kárt okoztak négy-öt pénzintézetnek, többek között az Erste banknak, illetve American Express kártyákat kibocsátó bankoknak. A csoport egyébként már készült további adatszerzésre, a megtalált feljegyzések arra utalnak, hogy feltérképezték azokat a hoteleket, ahová bejelentkezve további bankártyatulajdonosok adatait szerezték volna meg.

A Magyarországon elfogott, azóta már előzetes letartóztatásban lévő három férfi ellen készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés miatt folyik eljárás, jelenleg a lefoglalt bűnjelek szakértői vizsgálata, valamint a pontos kárérték meghatározása folyik. Társaik Németországi őrizetben várják az ügy lezárását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tesztek a Kisalföld Online-on!

Tegye próbára tudását új tesztjeinkkel! Leonardóról, a reneszánsz polihisztoráról mindenki tud ezt-azt, de fogadjunk, hogy tudunk újat mondani! Tudja például, milyen különleges azonosítóval jelölte a Mester egyes festményeit? És a modern konyhaművészetben vajon eligazodik-e? Várja Önt Tesztbázisunk, ahol az új tesztek mellett közel 50 régit is talál. Tovább olvasom