Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Barakkajtók a Sorstalanságba

Az egyik mosonmagyaróvári asztalosüzemben készülnek a Sorstalanság című film egyes kellékei. A Lajta-parti szakembernek szűkös határidőn belül a buchenwaldi koncentrációs tábor barakkjainak ajtóit kell elkészítenie.
Az elmúlt hét elején kezdték el forgatni minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmjét, a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő Sorstalanságot. A Piliscsabán felállítandó buchenwaldi koncentrációs tábor néhány díszlete az egyik mosonmagyaróvári asztalosműhelyben készül. Borbély Sándor munkatársaival ötvenhárom ajtót készít el, amik a koncentrációs tábor barakkjain láthatók majd a filmben.

– Nyáron Bősárkányban dolgoztunk egy faházon, a tulajdonosa a Mafilm egyik mérnöke – kezdte Borbély Sándor. – Elégedett volt a munkánkkal, ezért októberben megkeresett bennünket azzal, hogy lenne-e kedvünk a Sorstalanság című filmbe díszleteket készíteni.

– Konkrét megrendelést akkor még nem kaptunk, azt mondták: szólnak, ha aktuális lesz. December elején aztán ismét jelentkeztek részletes tervrajzokkal, amik egy koncentrációs tábor barakkjainak nyílászárói voltak – mesélte Borbély Sándor. – A filmgyártó cég árajánlatot kért az egyes darabokra. Az egész megrendelés 53 ajtóról, 239 ablakról és 19 zsalugáterről szólt, a szállítási határidő pedig december 30. A rövid határidő és a kapacitásunk miatt végül csak az ajtók gyártását tudtuk elvállalni, a többi elemet két budapesti asztalosüzem készíti el – mondja Borbély Sándor.

Az ajtókat fenyődeszkából készítik és a régi parasztházaknál látható nyílászárókhoz hasonlítanak majd. A fát sötétre pácolják és korhű vasalatot szerelnek rá, amit egy nagycenki mintaboltban szereztek be. A megrendelők külön kérték az asztalost, hogy az egymás mellé kerülő deszkákat ne válogassák méret szerint és helyenként hagyjanak rést is köztük. A mosonmagyaróvári asztalosüzemben összességében 11 köbméter fenyődeszkát használnak fel a munkához. Az ajtók felének december 30-ra kell elkészülniük, a többiért pedig január 10-én jönnek a filmesek, mivel január 30-ra fel kell építeni a teljes díszletet Piliscsabán. A szoros határidő miatt a mosonmagyaróvári műhelyben a két ünnep között is folyik majd a munka és a filmes megrendelés tíz embernek három héten át biztosít folyamatos munkát.

Drága a táborépítés

A történetben a film főhőse kétszer is megfordul a buchenwaldi koncentrációs táborban, amit az előzetesen tervezetthez képest is csak egyötödében építenek fel a rendkívül magas költségek miatt. A buchenwaldi koncentrációs táborban játszódó jelenetek egy része digitális technikával kerül a filmbe.

Előkészítő munkák

Koltai Lajos első rendezői munkájának részleteit egyelőre titkok övezik. Annyit lehet csupán tudni, hogy a magyar színészekkel, angol–német–magyar koprodukcióban készülő film összköltségvetése 2,5 milliárd forint. A mintegy százötven színészt és tizenháromezer statisztát felsorakoztató film főszerepét játszó kisfiút négyezer jelentkező közül választotta ki a rendező. A múlt heti forgatás csak bemelegítés, január 19-én kezd újra forogni a kamera. Bár a forgatás szünetel, ám a film előkészítő munkái jelenleg is folynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A békesség példázata

Mária néninek néhány hete egyedül kell elmondania az esténként megszokott közös imát, egyedül kell… Tovább olvasom