Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Barangolás a tarifák dzsungelében

Egyre több mobiltelefon utazik gazdájával nyaralni, ám csak kis részüket kapcsolják be rendszeresen tulajdonosaik, akkor is elsősorban egy-egy SMS erejéig. A "roamingolást" sokan még mindig drágának és bonyolultnak tartják.

Évek óta stabilan tartja magát az a nézet, miszerint a külföldi mobiltelefon-használat drága mulatság. Azok, akik mégis rászánják magukat készülékeik utaztatására és bekapcsolására, többnyire nem a tarifák alapján döntenek így, hanem egyszerűen szükségük van a kapcsolatra. Pedig a nyaralás előtti részletes tájékozódással súlyos ezreseket lehet megtakarítani, hiszen rövid, szöveges üzenetet már 20-30, de akár 200 forintért is lehet küldeni országtól és hálózattól függően. A hívásindítások ára még szélesebb skálán mozog, hiszen a percenként átlagosan 150- 600 forintig bármi elképzelhető. Az MMS-t, azaz a képüzeneteket azonban külföldről is annyiért lehet küldeni, mint itthonról, mérettől függően átlagosan 25-180 forintért.

A T-Mobile azt állítja: nem sok előfizetője megy külföldre készülék nélkül, ha másért nem, azért viszi magával a mobilt, hogy SMS-ezni tudjon haza. A Vodafone is azt tapasztalja, hogy mind több ügyfele indít és fogad hívást más országokban is. A Pannon GSM szerint valamennyit nőtt az évek során a roamingolók száma, ám az összes mobil-előfizetőt alapul véve arányuk még mindig egy számjegyű.

Az ár a külföldi szolgáltatótól függ

Az emberek többségének szinte átláthatatlan a külföldi telefonálás költsége. Napszaktól, országtól és hálózattól függően más a hívások fogadásának és indításának ára. Egyes országokban külön kapcsolási díjat kell fizetni, a feltöltőkártyásoknak pedig arra is figyelniük kell, hogy legyen elég pénz a számlájukon, különben nem használhatják mobiljukat. Ez utóbbi díj a T-Moblie-nál 1125 forint, a Pannon GSM-nél 1550 forint plusz egypercnyi híváskezdeményezés vagy fogadás ára, a Vodafone-nál pedig minimum ötszáz forint. Eltekintve az időszakos akcióktól, a külföldi telefonhasználat ára nem vagy csak minimálisan változott az elmúlt években. A hívások tarifája ugyanis alapvetően a külföldi szolgáltatók áraitól függ.

A roamingolásban a július és az augusztus a legforgalmasabb, a szolgáltatóknál ilyenkor az év egyéb időszakaihoz képest átlagosan duplájára nő a külföldi telefonhasználat aránya. A T-Mobile és a Pannon előfizetői legtöbbször Németországban, Ausztriában és Olaszországban, a Vodafone-é a szomszédos államokban és Németországban használják legtöbbször mobiljukat, illetve nyáron a magyarok által kiemelten kedvelt nyaralóhelyeken.

Már itthon válaszzunk hálózatot!

A mobiltelefon tudatos külföldi használata egyelőre nem jellemző a magyarokra, habár az ügyfélszolgálatokon egyre többen, a Vodafone-nál havonta ezrek érdeklődnek a kondíciókról. Pedig az utazások során igénybe vett külföldi hálózatot nem árt már itthon kiválasztani, hiszen szolgáltatónknak több ottani társasággal is lehet szerződése. Ráadásul azt sem árt előre eldönteni, hogy SMS-ezni vagy telefonálni fogunk, mert miközben egyik helyen irreálisan magas a hívásindítás díja, fillérekért lehet üzenetet küldeni, illetve fordítva. Külföldön ajánlott a mobilunkon a kézi hálózatválasztási funkciót használni, így biztosan annak a szolgáltatónak a rendszerét vehetjük igénybe, amelyiket itthon kiválasztottuk. A mobil ugyanis hajlamos arra, hogy fittyet hányjon a költségekre, és a legerősebb térerejű cég rendszerére álljon át. Alapvető, hogy külföldről a 0036 vagy a +36 számokat használjuk hívásaink előtt, amelyek után jöhet a 20, 30, 70, különben próbálkozásaink sikertelenek lesznek.

A szolgáltatók egyébként törekednek arra, hogy más országokban is úgy érezzék magukat ügyfeleik, mint itthon. A Vodafone és a T-Mobile az angol és a német anyacégük globális hátterét, a Pannon GSM pedig a többek között általa alapított mobilszövetség előnyeit próbálja kiaknázni. A T-Mobile előfizetői például két hónapon át Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban (azaz az anyacég hálózatain) ingyen fogadhatják a hívásokat. Az európai hálózatokon a hívások fogadásáért elkért bruttó 118,75 forintot spórolják meg, az Egyesült Államokban pedig 315 forintot. A Vodafone viszont működteti a globális számokat, amelyek révén az ügyfelek az itthoni rövid hívószámokon érhetik el a többi között például a hangpostát, és lehetővé válik a külföldi kártyafeltöltés. Ezer forint ellenében augusztus 31-ig a külföldről indított hívások felét szeptembertől a belföldi hálózaton belül lebeszélhetik a társaság ügyfelei. A Pannon GSM-nél és a T-Moblie-nél a hangpostát szintén fel lehet hívni a megszokott, rövid számokon.

Még nem tudni, nyáron menynyire szeretnek az ügyfelek MMS-t küldeni külföldről, mert tavaly köttettek meg az ehhez szükséges szerződések. A hazai mobilszolgáltatók mindenesetre remélik a sikert, már csak azért is, mert egyre több MMS-képes készülék fogy, sőt a T-Mobile azt tapasztalja: ma már szempont, hogy a telefon tudjon képet fogadni és küldeni. A Vodafone szerint az MMS a jövőben mindennapos lesz, sőt az üzleti életben is hasznossá válik, Angliában például az ingatlan- és kárfelmérő ügynökök már élnek e szolgáltatással.

Számháború mobilon

Habár a mobilszolgáltatók törekednek arra, hogy minél egyszerűbbé tegyék a külföldi telefonálás tarifáit, sokan hamarabb feladják a táblázatok megfejtését, mintsem megkapnák a pontos számokat.

A feltöltőkártyások esetében egyszerűbb a képlet, hiszen ők díjzónák szerint fizetnek, a T-Mobile-nál hívásindításkor Európán belül bruttó 250-330 forintot, a Vodafone-nál 295-340, a Pannon GSM-nél pedig 250 forintot. Az SMS küldése 100-110 forintba kerül.

A számlásoknál viszont már díjzónák mellett, különböző hálózatok, esetenként kapcsolási díjak is vannak, kinél nettó, kinél bruttó összegben feltüntetve. A Pannon GSM az adott ország valutájában adja meg a fizetendő díjakat, és a telefonálás napjának árfolyamán számolja el. Mint az a legfrissebb kutatásokból kiderült, a legtöbb magyar Horvátországba megy nyaralni. Onnan a T-Mobile számlás előfizetői 38 forintért küldhetnek SMS-t, 150-158 forintért indíthatnak hívást, és 95 forintért fogadhatják a megkereséseket percenként. A Vodafone-nál ugyanez 95, 260, 95 forint. A Pannon GSM-nél 40, 249, 103 forint a tarifa.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrier-tenyészszemle

Győr. Július 10-én, szombaton reggel 8 órától tenyészszemlét tartanak a III. fajtacsoport, a… Tovább olvasom