Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Baranyában gyártják majd a makói csípőst

A makói kolbászgyár tulajdonosváltásával együtt a felvásárlóhoz, a Pick Rt.-hez került Fodor Pál egykori igazgató találmánya, a makói csípős kolbász receptje is. A húsipari óriás új, alsómocsoládi üzemében gyárthatják majd tovább az egykor népszerű terméket. A makói gyárban húsüzemet létesítene az egyik tulajdonos.
Hat éve nem kezdődött műszak a makói kolbászgyár épületében. Fotó: Segesvári Csaba
Rozsdás lakat árválkodik immár hatodik esztendeje a makói kolbászgyár épületének főkapuján, az enyészet egyre komolyabb pusztítást végez az épületekben. Megtudtuk: a többhektárnyi iparterületet egy befektetői csoport vásárolta meg a Picktől. A három vállalkozás egyike a Ma-Ko Kft. húsipari üzemként működtetné tovább a gyárat.

– Amennyiben megegyezünk az üzlettársakkal és sikerül pályázati forrást találni a komplexum felújítására, átalakítására, szeretnénk húsfeldolgozóként üzemeltetni a makói gyárat. Ehhez több mint százmillió forint kellene. Felvetődött a zöldségfeldolgozó ötlete is, ha nem valósulhat meg a húsüzem. Egy biztos: mindenképpen hasznosítani szeretnénk az ingatlant – mondta érdeklődésünkre Molnár Alajos, a Ma-Ko Kft. ügyvezetője.

– Az szinte biztos, hogy ebben a gyárban nem állíthatnak elő többé makói csípőskolbászt, hiszen az ingatlan eredetileg sem erre a célra épült, és most semmilyen szempontból sem felelne meg az uniós élelmiszer-biztonsági előírásoknak – mondta el lapunknak Fodor Pál, a kolbászgyár egykori igazgatója.

Az egykori vezető elmondta: csak az épületek belső területe meghaladja az egy hektárt, és sajnos az elhelyezkedésük sem alkalmas kolbász gyártására. A gördülékeny anyagáramlás akadályoztatása mellett az üzem energiaellátása is nehézkessé teszi a működtetést, hiszen az épületektől több mint harmincméternyire álló kazánházból csak komoly veszteségek árán juttathatják el a meleg vizet és a gőzt az épületek vezetékeibe.

– Remélem, a Justh Gyula utcai üzemben egykor előállított, és országszerte kedvelt makói csípős kolbász azért az épülettel együtt nem vész el örökre, hiszen a cég felvásárlója, a Pick Rt. tulajdonába került a találmányom receptje is. Úgy tudom, a húsipari óriás új, dunántúli üzemében újra gyártják majd a csípős kolbászt, amit egykor Makón évente másfél tonnányi mennyiségben állítottunk elő – mondta Fodor Pál.

A nyugalmazott igazgató elmondta: a régi gyárak klímája volt igazán alkalmas a különleges aromájú kolbászok érleléséhez. Szerinte a ma korszerű, automatizált rendszerekben ugyan a hagyományos technológiánál jóval gyorsabban megérnek a húskészítmények, ám ízhatásuk már sosem lesz olyan, mint régen.

A napokban a Baranya megyei Alsómocsoládon felavatta új, egyben Európa legnagyobb szárazárugyártó kapacitású üzemét a Délhús és a Pick. A gyár 3,5 milliárd forintba került, és ötven embernek biztosít új munkahelyet – elképzelhető, hogy itt gyártják majd a makói csípős kolbászt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom