Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Barátja darabját ajánlgatta Gyenesei István

Gyenesei István semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy levélben ajánlotta egy barátja - volt kommunikációs tanácsadója - színdarabjait vidéki polgármestereknek.
Gyenesei István semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy levélben ajánlotta egy barátja - volt kommunikációs tanácsadója - színdarabjait vidéki polgármestereknek. Még fideszes városvezetők is üdvözölték az ötletet - érvelt a Népszavának.

Az önkormányzati miniszter kulturális misszióként tekint arra, hogy levélben ajánlotta a színházat fenntartó városok polgármestereinek "egy földije remekbe szabott zenés vígjátékát" - írta a szerdai Népszava.

A lap abban az ügyben kereste meg Gyenesei Istvánt, amely miatt hétfőn Deutsch Tamás fideszes parlamenti képviselő interpellációban vonta őt kérdőre, Gusztos Péter szabad demokrata politikus pedig lemondásra szólította fel.

Az Index információi szerint a kérdéses "barát" Siposhegyi Péter, aki öt évig volt kommunikációs tanácsadó az akkor még közgyűlési elnök Gyenesei mellett.

A Népszava kérdésére Gyenesei István elmondta, "a Kikötő című és egy másik színdarab is" szerepelt abban a levélben, amelyet a közelmúltban küldött szét a városvezetőknek. A Kikötőt nyáron Harsányi Gábor rendezésében balatoni strandokon játszották: a Jóban-rosszban című szappanopera szereplői játszottak benne, Vincze Lilla pedig a hetvenes évek hangulatát idéző retróslágereket adott elő. A másik darab, amit a miniszter ajánlott, Siposhegyi Hantjával sem takar című műve volt - írta az Index.

"Nem igazán értem Deutsch képviselő felháborodását, mivel Érd, Kaposvár és Kecskemét polgármesterei ugyanezért például köszönetet mondtak, és arról tájékoztattak, hogy műsorra veszik a színműveket" - közölte Gyenesei, aki hozzátette: "ezeket a településeket fideszes politikusok vezetik". A tárcavezető kiemelte: a turizmusért is felelős miniszterként nemcsak lehetősége, de kötelessége is, hogy ilyen "kulturális misszióra" vállalkozzon, hiszen 2009 a kulturális turizmus éve lesz, melynek színes programjába "a jó színdarabok is beleférnek, hiszen vonzzák a közönséget".

Arra reagálva, hogy Gusztos Péter a blogján hétfőn arról írt: a magyar közéletben nincs szükség olyan vezetőkre, akik a rokonokat, barátokat a miniszteri pozíciót felhasználva próbálják helyzetbe hozni, Gyenesei István kijelentette: "elmúlt az az idő Magyarországon, mikor egy miniszter ajánlását kötelezőnek kell venni".

Ha arra érdemes programot lát, hall, akkor a jövőben is tájékoztatni fogja a településvezetőket, és természetesen ezért nem fog lemondani - mondta az önkormányzatok kulturális kiadásait is kezelő miniszter a Népszavának.

MTI/Index/Hírszerző

Olvasóink írták

 • 15. deep 2008. november 06. 11:18
  „Egy szellemes írás erről a témáról:
  http://www.scriptorium.eoldal.hu/cikkek/kulturpolitik/gyenesei-csubakka-es-a-kuturmisszio”
 • 14. "haveri kör vagy maffia?" 2008. október 22. 19:58
  „ez nem szimpla ajánlgatás volt ezt azért ti is tudjátok ugye, akik nem látnak ebben semmi kivetnivalót,mint irták!!!!!! gusztustalan és gennyes dolog maga az ajánlgatása ennek a cigányokkal dörzsölködő fazonnak is és a "nincs kivetnivaló benne" vélemények is.aki igy gondolkodik az igy is él és igy is működik az emberi kapcsolataiban is!!
  azaz nem tisztességes!!! nem lennék a barátja sem a munkatársa sőt még a szomszédja sem!!!”
 • 13. No.6-Sy 2008. október 22. 14:42
  „És? Ajánlgassa. Amíg csak ajánlgat, addig ő nem kötelez semmire. A többi egyébként is a másik félen múlik, meg a darabon.”
 • 12. flexsnake 2008. október 22. 13:02
  „Persze, semmi kivetni való nincs benne mig ezt nem közpénzen csinálja.... De azon csinálja.”
 • 11. Beth_ 2008. október 22. 12:52
  „Én semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy ajánlgat nekem kulturális darabot valaki.”
 • 10. Máshol ezért azonnal lemondanának... 2008. október 22. 12:29
  „...de nem nálunk, itt Magyarországon!

  Tipikus mai magyar politikus. Legyünk büszkék erre a seggfejre.”
 • 9. zweistein 2008. október 22. 11:44
  „1) Ajánlgassa, - de ne minisztériumi fejléces papíron!! Adófizetői postaköltséggel!
  2) Milyen kultúrpolitika van azokban a városokban, amit a pirosgatyás miniszter "orientál". Szerintem Székhelyi Úr - hasonlóan Gusztos Úrhoz - ki lenne (lett volna) akadva, ha valaki így szól bele a színháza művészeti programjába
  3) Amúgy akár sikeresek is lehetnek a darabok, de ki az az önmagát szuverén művészeti embernek tartó színházvezető az, aki bármelyiket ezek után műsorra tűzi?”
 • 8. egy olvasó 2008. október 22. 11:38
  „Persze lehet, hogy most már csak azért is fog színdarabokat ajánlgatni, hogy igazolja magát a miniszter úr. De lehet, hogy erre sem lesz szükség, mert -sajnos- ez egy következmények nélküli ország.”
 • 7. egy olvasó 2008. október 22. 11:31
  „Kíváncsi lennék, hogy hány ilyen "kultúrális missziós" ajánlgatása volt. Feltételezem, hogy csak ez az egy. Mert ha olyan előadásokat is ajánlgatott volna máskor, amikhez amúgy semmi érdeke nem fűződik, talán még hinni is lehetne neki. De egyesek az orrukig sem látnak, csak az a lényeg, hogy akiről szó van éppen melyik oldalhoz tartozik, és nyomják a kommenteket jó (bal, vagy éppen jobboldali) pártkatonaként.”
 • 6. bűnösvilágban élünk 2008. október 22. 09:20
  „"Érd, Kaposvár és Kecskemét polgármesterei ugyanezért például köszönetet mondtak, és arról tájékoztattak, hogy műsorra veszik a színműveket"- az elvárásoknak megfelelően.”
 • 5. antijoy 2008. október 22. 09:16
  „joy, szánalmas vagy, de legalább nem miniszter!”
 • 4. no comment 2008. október 22. 09:16
  „"Barátja darabját ajánlgatta..."”
 • 3. joy 2008. október 22. 09:08
  „Ritka méretes műbalhé.
  Nevetséges, hogy még kulturális műsorra sem hívhatja föl kollegái figyelmét egy magyar állampolgár pusztán azért, mert miniszter. Ahhoz persze joga van, hogy papabányásszon.
  Egyiknek mindent szabad, másiknak levegőt venni sem.
  Gusztostalan!
  :o(”
 • 2. 140 2008. október 22. 08:59
  „Én nem írtam volna ilyen levelet, de végülis minden színidirektor maga dönti el, hogy mit fog játszani a színháza. Bár én pl. örülnék neki, ha nálunk több vidám zenés darabot játszanának.”
 • 1. rde 2008. október 22. 08:04
  „Komolyabb embernek hittem, de sajnos csalódni kellett .Gyenesei nem más mint egy ripacs aki csak saját pecsenyéjét sütögeti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegeli a kormány az adócsökkentési terveket

Tukacs István adóügyi megbízott szerint a kormány nem terjeszt be olyan javaslatokat, amelyek… Tovább olvasom