Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Barátságok a néptánc nyelvén

A gyömörei Ifjúsági és Faluvédő Egyesület harmadik alkalommal szervezett néptáncgálát, ahol a térség néptánc- és népzenei együttesei, nyugdíjasklubjai mutatkozhattak be a közönségnek.
A „Tánc-Lánc" Művészeti Alapiskola ásványrárói csoportja
A hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a hétvégén arra a nagyszabású néptáncgálára, amelynek célját idén is a hagyományőrzés, a tapasztalatcsere és az ismerkedés jelentette. Az érdeklődésre jellemzően 14 faluból 18 együttes 24 műsorszámmal tisztelte meg a nagyérdeműt, így volt mit látni, tanulni egymástól.

Főzőverseny is volt

Az együttesek traktoros felvezetéssel vonultak végig a községen, majd a helyi kultúrház parkjában kialakított színpadon léptek fel. S hogy a szemlélődők a szemen kívül a gyomornak is adózzanak valamicskét, arról a helyi főzőversenyen részt vevő férfiak gondoskodtak – helyben lehetett választani az őz-, a birka-, a pincepörkölt, valamint a halászlé és a gulyás között.

Regionális rendezvény

– Régiónk települései között szerettük volna szorosabbra fűzni a kapcsolatot – sommázta Buza Krisztina szervező, a faluvédő egyesület elnöke. – Az első évben még helyi rendezvénynek számított ez, s a tavalyi térségi programot bővítettük regionálissá, az érdeklődők számát tekintve, nemhiába.

A szervezésben az iskoláskorúaktól kezdve a nyugdíjasokig sokan segítettek. A helyi és a téti képviselő-testület mellett számíthattunk a megyei közgyűlés, valamint a Sokoróaljai Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásának és a vállalkozók, civil szervezetek támogatására – folytatta az elnök. – A téti fúvósok az utcai felvonulás alatt „húzták"a talpalávalót, a gála tűzijátékkal és bállal zárult.
Széles Józsefné vezetésével egy éve alakult meg Gyömörén a Muskátli nyugdíjasklub énekkara, fellépésüket Burdi István kíséretével megkülönböztetett érdeklődés kísérte.

Pihenhetett az asszonynép

A főzőversenyen induló férfiak ötféle pörköltet, illetve gulyást kínáltak a vendégek megelégedésére. Az asszonynép legföljebb csak a kóstolásban meg a borkínálásban vehetett részt, de ezen a napon – a látottak alapján – ezt nem is nagyon bánták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 háztartásra jutó hűtőszekrény és fagyasztó

Tovább olvasom