Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Bárkit megtámadhat az Egyesült Államok Romániából

Nem kell előre bejelentenie az Egyesült Államoknak, ha valamely országot meg akarja támadni Románia támaszpontjairól – többek között ez szerepel abban a szerződésben, melyet még tavaly írtak alá a két ország képviselői az amerikai bázisok létrehozásáról.
A Románia és az Egyesült Államok között, amerikai katonai bázisok létrehozásáról 2005. december 6-án aláírt egyezmény részletei csak most derültek ki, amikor a parlament szenátusának védelmi és külügyi bizottsága magához rendelte a külügyminisztérium képviselőit. „Semmi nem kötelezi az amerikaiakat, hogy előre bejelentsék nekünk, ha a világ bármelyik országa ellen légi támadást indítanak Romániából" – vallotta be Teodor Baconski, a külügyminisztérium államtitkára, majd hozzátette, azért a partnerség elve alapján illene nekünk is szólni. De az amerikaiaknak joguk lesz más ország katonáit behozni és kiképezni Romániában, igaz, ehhez állítólag előzőleg kérniük kell Bukarest beleegyezését.

A másik kényes kérdés, amely napvilágra került az amerikai katonák immunitása volt, mert nagy port kavart Teo Peter muzsikus ügye, akit egy közúti balesetben amerikai tengerészgyalogos ölt meg, ám a vétkest otthon felmentették. Ezzel kapcsolatban a szerződés mellékleteiben leszögezték, az amerikai katonákra is érvényesek Románia törvényei, ám csak akkor állíthatóak román törvényszék elé, ha Washington ebbe beleegyezik.

A szenátusi meghallgatáson kiderült, a szerződés mellékletei számos ködös elemet tartalmaznak az amerikai katonák bejövetelével, státusával, mozgásterével kapcsolatban. Az egyezmény szerint a vendégkatonák szabadon használhatják az ország infrastruktúráját, egészségügyi hálózatát, a szolgáltatások áfa-mentesek, sőt, a szolgáltató, karbantartó cégek kiválasztása is az amerikaiak privilégiuma.

Azt viszont a hadügy bevallotta, hogy a román félnek nem lesz joga átvizsgálni a leszálló amerikai gépeket, vagy közúti katonai konvolyokat még akkor sem, ha gyanús dolgokat észlelnek. A szenátus csak Razvan Ungureanu külügyminiszter és Teodor Atanasiu védelmi miniszter meghallgatása után hajlandó csak megfogalmazni az egyezményhez csatolandó jelentést. Az ügy rendkívül kényes fordulatot vett, hisz csak a parlamenti ratifikációt követően lép életbe, s most az alsóház hiába adta korábban áldását rá, a végső szavazást a szenátus hozza majd meg.

Az amerikaiak fő bázisa a Konstanca melletti Kogalniceanu reptéren lesz, de további két gyakorlóteret is használhatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom