Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Barnamedve kóborol az Ipoly-völgyben

Az állatot valószínűleg a szlovákiai vaddisznóhajtásokkal járó zavarás riasztotta el eredeti élőhelyéről.
A hóban hagyott nyomok alapján bebizonyosodott, hogy Balassagyarmat környékén egy európai barnamedve (Ursus arctos arctos) tölti a telet – tájékoztatott Major Tamás, az 553010. számú Földtulajdonosi Közösség fővadásza az MTI-t

„A medve felbukkanását már többször és többen jelezték. A szemétben 'guberált', kutyákra is ráijesztett már, valószínűleg medvétől származó, egyelőre a gödöllői egyetemen vizsgálat alatt álló szőrszálakat is találtunk – mondta a fővadász. – Januárban is voltak észlelések, de végül csak február elején, a hóban hagyott nyomok alapján bizonyosodott be egyértelműen a medve jelenléte. A nyomokat egyik vadásztársunk találta és letakarta, hogy a később lehulló eső ne tüntesse el."

Major Tamás hozzátette: ez az állat nem alszik téli álmot, valószínűleg a szlovákiai vaddisznóhajtásokkal járó zavarás riasztotta el eredeti élőhelyéről, és jelenleg is Balassagyarmat környékén kóborol. Ezt a rendőrségre is bejelentették, illetve a térség önkormányzatainak körlevélben jelezni fogják: intsék nagyobb óvatosságra a lakosságot.

Nagy Zoltán, a magyarnándori székhelyű Nagyvad Hunting Vadászatszervező Iroda tulajdonosa gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a medvék állománybecslésével kapcsolatosan: három éve telepít vadmegfigyelő kamerákat szlovákiai vadászterületekre, hogy az ottani szakemberek pontosabb képet kapjanak a medvék létszámáról. A hóban talált medvenyomokat is ő azonosította és fényképezte le.

„Lényegesen nagyobb a szlovákiai medveállomány, mint azt az állománybecslések alapján feltételezik – mondta Nagy Zoltán. – A nyári időszakban kihelyezett két-három kamera is gyakran vesz fel egyetlen nap alatt akár 10-12 példányt is. Az állomány gyarapodása miatt szűkké válnak az élőhelyek, emiatt kóboroknak át Magyarországra a fiatal barnamedvék."

Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre az MTI kérdésére kifejtette: Balassagyarmat, Szügy, Patvarc és Őrhalom lakosságát körlevélben arra kérik, hogy a kukákba ne dobjanak ki ételmaradékot, és nejlonzsákokban sem helyezzenek ki hulladékot, mert a kóborló medve élelme jelentős részét valószínűleg a szemétből szerzi.

Félni nem kell tőle, de azért a találkozást jobb elkerülni.

Nógrád megyében 1938. október 18-án, Mátraszele és Salgótarján között bukkant fel egy barna medve: mivel a környéken akkor még szén- és kőbányászat folyt, a dolgozók pedig az erdőn keresztül jártak munkahelyükre, hajtóvadászatot rendeztek elejtésére. Ekkor csak megsebezték, majd később a Heves megyei Pétervására közelében terítették le. Az 1990-es évek elejétől Pest és Nógrád határán, a Börzsönyben többször figyeltek meg barnamedvét, 1995-ben Ipolytarnócon bizonyosodott be rövid idejű tartózkodása. A szomszédos szlovákiai területen, Losoncon (Lucenec) 2011-ben fotóztak le egy fiatal példányt egy lakótelepen, ugyanekkor az Ipoly-völgyben is felbukkant két barnamedve.

Olvasóink írták

 • 5. Emberségetavilágnak 2013. február 07. 08:06
  „Nem.
  Ez a szerencsétlen azt a gyümölcsöskertet keresi, amit beígértek neki.
  Itt van télvíz idején, egy szál gatya nélkül, se málna se semmi.
  Francot keres itt ebben a különleges demokráciában, ahol a zsíros vadra vadászati tilalom van és a róka kezében van a fegyver.
  Ha így haladunk, már szemetünk se lesz, még a csótányok is éhen döglenek.
  De legalább a rovarirtás vonatkozásában nagy eredményekkel büszkélkedhetünk majd.”
 • 4. balihoho 2013. február 07. 06:41
  „Nem valamelyik politikusunk riogat így? Hiszen itt a farsang!”
 • 3. lilongwe 2013. február 06. 22:50
  „Neszemetelj!
  A szlovák elnök, Ivan Gaąparovič, is arról vált manapság híressé, hogy vadászatok alkalmával inkább embereket szeret eltalálni...tehát Semjénnek inkább tőle kellene tartania ;-)”
 • 2. Neszemetelj! 2013. február 06. 22:27
  „Jajjj, csak a Semjén Zsozsó ne járjon arra, mert az tuti kilövi, mert nagy keresztény! Drukkolok a medvének, Ő legyen gyorsabb :)”
 • 1. kormoska 2013. február 06. 22:00
  „Biztos hallott a rezsicsökkentésről az erdei hírmondóban!Vagy lehet,hogy határon túli magyar brumi és könnyített állampolgárságért folyamodik a Balassagyarmati polgármesterhez.
  Aztán látja,hogy kacsa és lassan visszabattyog Ficóékhoz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy autót lopott, és mindet összetörte

A 26 éves férfit autós, majd gyalogos üldözés után fogtak el a rendőrök Dunaharasztiban. Tovább olvasom