Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Barokk Nosztalgiák 2004

Szentivánéji álom, Játék és muzsika tíz percben, barokk kamaraest és gyermekelőadás, történelmi játszóház, Goethe-Schiller irodalmi est, Fellegi Ádám-hangverseny, barokk portrékiállítás, múzsák találkozása várja a látogatókat a hétvégén kezdődött Barokk Nosztalgiák fesztiválon, Győrben.

Október 1. 11.00 óra
Díszes, jelmezes, kosztümös felvonulás a XVII - XVIII. századi céhek emlékére
Helyszín: Belváros utcái. Útvonal: Baross Gábor út - Kazinczy út - Bácsi kapu tér - Bazilika - Frigyláda - Széchenyi tér - Zichy-palota  
                        
Október 1. 19.00 óra   
A Zene Világnapja - A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje
Helyszín: Evangélikus Öregtemplom
Műsor: J. S.Bach: Magnificate; Friedrich Händel: Dettingeni Te Deum
Belépő: 1500 Ft

Október 7.  17.00 óra  
Barokk portrék - Kiállítás a Művészeti Szakközépiskola diákjainak alkotásaiból
Helyszín: Zichy-palota

A fényképezés előtti korszakokban a portréfestők uralták a terepet, elégítették ki az emberek igényét a megörökítésre. Kezdetben a kiváltságos arisztokrácia, a papság előjoga volt ez, később, a polgárság felemelkedésével a polgár is megtalálta a művészethez vezető utat, és hangsúlyozta személyiségének fontosságát portrék megrendelésével. A fényképpel való példálózás nem túlzás: elődeink arcvonásait, jellemét, az adott kor hangulatát a képek tökéletesen visszaadják.

Október 8.  12.00 óra  
Játék és Muzsika tíz percben (Vezeti: Czigány György)
Helyszín: Zichy-palota

Az életnek nevezett nagy kavalkádban, mérföldes változások közepette kevés dolog igazán maradandó. A Játék és Muzsika tíz percben a kevesek közül való: van játék, szól a muzsika, és aki kérdez, változatlanul Czigány György.

Október 11.   19.00 óra 
Shakespeare: Szentivánéji álom - Az Új Színház produkciója
Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Évtizedekkel ezelőtt éppen a hazánkban vendégeskedő londoni Royal Shakespeare Company Szentivánéji produkciójával kapcsolatban kockáztatta meg a kritika, hogy ezentúl másként kell színházat és főleg Shakespeare-t játszani. Végtelen lehetőséget kínál színésznek, rendezőnek a drámaíró talán legeredetibb darabja romantikus cselekményével, a rusztikusat sem megvető meseszerű elemeivel. Eperjes Károly, Bubik István, Takács Katalin, Tordai Teri, Gosztonyi János, Keresztes Sándor és társainak szereplése szép, izgalmas estét ígér.
Belépő: 1800 és 2000 Ft

Október 13.    19.00 óra  
A Bratislava Trió koncertje   
Helyszín: Zichy - palota

Műsoron Händel, Cesti, Telemann, Vivaldi, Cernohorsky és Corelli művei
Belépő: 500 Ft

Október 14.   19.00 óra   
Múzsák találkozása a Zichy-palotában 
Vendég: Reményi Attila, Erkel-díjas zeneszerző
Beszélgető partnere: Villányi László, költő

Reményi Attila, Győrött élő zeneszerző reményeiről olvashattunk egyszer. A szójáték több volt, mint a név adta lehetőség kézenfekvő kiaknázása. Az alkotó miközben alkot, természetesen reménykedik. Éppen egy zeneszerző ne álmodozna, tervezgetne? Mivel azonban a művész jó közérzetéhez annyi mindenre van szükség egy karcosabb világban, a kérdés talán bonyolultabb. A művek természetesen maguk is vallomások, ám a közönség kíváncsi a műveken kívüli vallomásokra is. Ennek az igénynek a teljesülése várható a zeneszerzővel való élő találkozáson. 


Október 15.  19.00 óra  
Barokk kamaraest
Helyszín: Zichy - palota

A kamaramuzsikálás meghitt légköre azokat az időket idézi fel, amikor még divatban volt a házi muzsikálás, s emberek, családok a saját örömükre, szórakozásukra, esetleg pár meghívott vendég kedvéért rendszeresen muzsikáltak. Ma nagyobb közönség előtt, szervezett koncerteken csendül fel a kamarazene, amely megfelelő hőfokon olykor szinte a személyes üzenet erejével bír.

Műsoron Telemann, Bach, Händel művei
Belépő: 500 Ft

Október 16.  15.00 óra    
Brueghel: Gyermekjátékok - A Garabonciás Ifjúsági és Gyermekegyüttes előadása
Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Központ

A tánc- és pantomim produkció Brueghel Gyermekjátékok című festményét kelti életre. A festményen követhető félszáz játék feldolgozásai a festő „tervezete" (reneszánsz) öltözetben látható, az ugyancsak németalföldi zeneszerző, Susato muzsikájára. Az együttes 2001–ben elnyerte a nemzetközi FORD Kulturális Örökség Díjat.
Belépő: 300,- Ft


Október 19.  10.00 –12.00 óra   
„Játszós töri" - Történelmi játszóház 12-14 évesek részére 
Helyszín: Zichy palota   

A játszóházban a barokk kort dolgozzák fel, Győr helytörténetét bemutató elemekkel a hétköznapi ember szemszögén keresztül. A gyerekek vásárra látogatnak el, életre keltik a vastuskó legendáját és a középkori Győr cégéreit. Elkészített portékáikat árulják a vásáron, ahol vásári mutatványosok szórakoztatják őket. 
A részvétel díjtalan.

Október 20.  17.00 óra  
Barokk életképek – történeti divatbemutató; Vivaldi: A négy évszak című művére tánckompozíció négy képben; Barokk viselettörténeti előadás divatbemutatóval.
Helyszín: Zichy-palota
A részvétel díjtalan

Október 21. 18.00 óra  
Goethe-Schiller - Irodalmi est   
Helyszín: Zichy - palota

Egy est, melyben felidézzük a 18. és 19. század fordulójának két nagy egyéniségét, találkozásukat, gondolataikat szépségről, művészetről, életről és halálról. Beszélgetéseik, leveleik, írásaik számunkra is ismerős kérdéseket tükröznek, és ezért válaszaik, tapasztalataikból megszülető bölcsességeik mindannyiunk számára értékes szellemi táplálékot nyújthatnak. 
Belépő: 500 Ft

Október 22.  15.00 óra  
Fellegi Ádám koncertje
Helyszín: Zichy–palota

Műsor: J. S. Bach: Goldberg variációk 
Fellegi Ádám zongoraművész élményszerű előadásmódját gyerekek, felnőttek egyaránt kedvelik. Zenei matinéjaival méltán vált Leonard Bernstein magyarországi örökösévé.
Belépő: 700,- Ft 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befogadó színház is lesz a BBMMK

Az ellenzék szerint a lovak közé dobja a gyeplőt a jobboldali megyei vezetés, amikor közhasznú… Tovább olvasom