Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Barosso: oldják fel Magyarország elleni kohéziós pénzek felfüggesztését

Az Európai Bizottság javasolja, hogy oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.
Az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba - közölte szerdán Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

NGM: a hiteles magyar gazdaságpolitikát Brüsszel is jól fogadta

A magyar kormány óriási sikerként értékeli az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén vonja vissza a kohéziós alapból Magyarországnak járó támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Az Európai Bizottság - megerősítve a tavaszi előrejelzésében adott költségvetési prognózisát - 2012-ben és 2013-ban is a GDP 3 százalékában meghatározott referenciaérték alatti hiányt jelez előre. Ugyanakkor - figyelembe véve a Nemzetgazdasági Minisztérium által a tavaszi előrejelzés lezárását követően adott újabb információkat - a 2013. évi hiányra vonatkozó előrejelzését tovább mérsékelte: a május elején adott 2,9 százalékkal szemben most 2,7 százalékos hiányt vár 2013-ra.

A Brüsszeli Bizottság értékelése szerint Magyarország a március 13-án adott tanácsi ajánlással összhangban alakította költségvetési politikáját, ami megalapozza azt a később esedékes döntést, hogy megszűnjön a 2004 óta hazánk ellen folytatott túlzott hiány eljárás - áll az NGM közleményében.

A bizottsági értékelés megerősíti, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0-ban meghatározott gazdaságpolitikai célok és intézkedések hatékonyan szolgálják a magyar gazdaság előtt álló kihívások megfelelő kezelését. A konkrét ajánlásokat az Európai Unió Tanácsának június második felében esedékes ülésén öntik végleges formába - közölte az NGM.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője ezt azzal indokolta, hogy Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen.

Barroso azután tartott sajtótájékoztatót, hogy közzétették az uniós tagállamok gazdaságáról készített helyzetértékelést és az egyes országokra szabott ajánlásokat, a biztosok testülete pedig ennek nyomán következtetéseket vont le és döntéseket hozott.

Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök külön tartott sajtótájékoztatót, és ő is megemlítette, hogy a magyar intézkedési tervek ismeretében a brüsszeli bizottság indítványozni tudja a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Magyar vonatkozásban ez az egyensúlyhiány Brüsszel szerint főként a beruházási pozíciókkal kapcsolatban tükröződik.

Az Európai Bizottság február 22-én javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, hogy függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Magyarországgal szemben 2004 - vagyis EU-csatlakozása óta - folyamatosan úgynevezett túlzottdeficit-eljárás van érvényben.

A tagországok pénzügyminiszterei március 13-án jóváhagyták a kohéziós támogatás felfüggesztését a következő évtől, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik. Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is.

Ezután Magyarország - miként a többi tagország is - az újabb keletű, szorosabb gazdasági-pénzügyi koordináció jegyében eljuttatta Brüsszelbe saját nemzeti reformprogramját, amely mélyreható szerkezeti átalakítást tartalmaz. Erre reagálásként tette most közzé az uniós testület az egyes országok értékelését és a megfogalmazott ajánlásokat. Magyarország vonatkozásában a biztosok - arra tekintettel, hogy a magyar költségvetési hiány brüsszeli számítások szerint is az elfogadható határértéknek tekintett 3 százalék alatt marad mind idén, mind jövőre - úgy döntöttek, hogy kezdeményezik a kohéziós támogatás felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntés visszavonását.

Magyarországgal szemben 2004 - vagyis EU-csatlakozása óta - folyamatosan úgynevezett túlzottdeficit-eljárás van érvényben. Rehn a sajtótájékoztatóján külön utalt arra, hogy a most Magyarország vonatkozásában a kohéziós pénzekkel kapcsolatban hozott döntést egyelőre nem tudják kiegészíteni a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével, mert ehhez a brüsszeli apparátusnak nem csupán előrejelzésekre, hanem "kemény tényszámokra" lenne szüksége.

Így reagáltak a parlamenti pártok Barroso javaslatára

DK: A Gyurcsány-kormány alatti beruházásoknak köszönhető az EB döntése

A Demokratikus Koalíció szerint a négy évvel ezelőtti, az ország számára mostanra megtérülő beruházásoknak köszönhető az Európai Bizottság szerdai döntése, amely szerint Magyarország jövőre is hozzájuthat a kohéziós támogatásokhoz.

Varju László pártigazgató az MTI-nek azt mondta: a Gyurcsány-kormány idején megvalósuló Mercedes- és Audi-beruházások mára fordultak termővé, vagyis javítják a foglalkoztatási mutatókat és növelik az államkassza bevételeit.

A politikus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nem láthatunk ilyen befektetéseket, így nem tudható, mi lesz az országgal három-négy év múlva.

Hozzátette: Magyarország a világ országai között a befektetők védelme szempontjából a 122. helyen áll, ez pedig egy exportra termelő ország számára igen hátrányos.

A képviselő ugyanakkor üdvözölte az Európai Bizottság indítványát, hogy oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba.

MSZP: a kormány politikája miatt kellett küzdeni a pénzek folyósításáért

Az MSZP szerint ha a kormány nem hoz hibás döntéseket, akkor egyáltalán nem kellett volna küzdeni az uniós kohéziós pénzek folyósításáért - reagált az Európai Bizottság szerdai döntésére Józsa István szocialista politikus.

Józsa István úgy fogalmazott: az országnak szüksége van ezekre az uniós pénzekre, éppen ezért "nem kellett volna béketüntetést szervezni ínem vagyunk gyarmatí felirattal (...) és akkor fel sem merülhetett volna, hogy ezekért a pénzekért küzdeni kell".

Az MSZP álláspontja szerint az ország nagyon nagy árat fizet a jelenlegi helyzetért például a különadókkal és a jelenlegi helyzet nem állt volna elő, ha Orbán Viktor nem ezt a gazdaságpolitikát folytatta volna.

Jobbik: az EB döntése nem meglepő, de az ország túl nagy árat fizet érte

A Jobbik szerint az Európai Bizottság szerdán bejelentett javaslata az uniós kohéziós támogatások részleges felfüggesztésének feloldására nem meglepő, de Magyarország sajnos túl nagy árat fizet érte - reagált szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán.

A jobbikos Balczó Zoltán szerint a döntés egyáltalán nem meglepő, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány mindent megcsinált, amit az Európai Bizottság elvárt és hatalmas méretű megszorítások bevezetéséről döntött. Közölte, 2012-ben 150 milliárd, 2013-ban pedig 450-500 milliárd forintos megszorítást jelentenek a kormány által "szerkezeti átalakításnak" nevezett intézkedések.

Hozzátette: a megszorítások lényegében már a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások mihamarabbi megkezdését is szolgálják, amely azonban a Jobbik szerint zsákutca és ehelyett az államadósság újratárgyalását és részleges elengedését kellene szorgalmaznia a kormánynak.

Az ellenzéki párt üdvözli a kohéziós támogatások felfüggesztésének eltörlését, de - tette hozzá Balczó Zoltán - a források a legcélszerűbb felhasználás helyett feltehetően a "Fidesz-közeli oligarchákat hízlalják majd".

A Jobbik alelnöke hangsúlyozta: a kormány ott követte el a legnagyobb hibát az elmúlt időszakban, amikor az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonból 1400 milliárd forintot "öntött egy lyukas vödörbe" az adósságszolgálatra, miközben becslések szerint 900 milliárdból felvételi árfolyamon forintosítani lehetett volna a magyar devizahitel-állományt és még mindig maradt volna 500 milliárd forint a hazai kis- és középvállalkozások támogatására. A Jobbik szerint ezzel a két lépéssel be lehetett volna indítani a gazdasági növekedést és akkor most nem lenne szükség megszorításokra.

LMP: az uniós országjelentés megerősítette, hogy elhibázott a kormány gazdaságpolitikája

A szerdán nyilvánosságra hozott uniós országjelentés megerősítette az LMP kritikáit, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája alapvetően elhibázott - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. A frakcióvezető a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását üdvözlendőnek nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy eközben várhatóan továbbra is fennmarad a túlzottdeficit-eljárás.

Jávor Benedek szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy a kormány gazdaságpolitikája elhibázott. Hozzátette, annak középpontjában az egykulcsos adó áll, ami az országjelentés szerint is negatívan hatott az alacsony jövedelműekre.

Üdvözlendőnek nevezte a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását, de megjegyezte, hogy várhatóan továbbra is fennmarad a túlzott deficiteljárás. Szavai szerint ha a kormány nem tesz hihető és meggyőző lépéseket a költségvetési egyensúly tartós biztosítása érdekében, a felfüggesztés átmeneti lépésnek bizonyulhat.

Úgy fogalmazott: a döntés biztosítja, hogy a kormány újra hozzáférjen a kohéziós pénzekhez, de ezt az összeget megfelelően fel is kell használni. Hangsúlyozta, hogy óriási az elmaradás a kifizetések során. Szavai szerint már az előző kabinet is lassan dolgozott, de a szerződéskötések és kifizetések azóta sem gyorsultak fel. Felhívta a figyelmet, hogy a felhasználás során pedig felmerült a korrupció gyanúja is. "Az, hogy az EU-s pénzek kasszakulcsa Lázár János kezébe került nem különösebben megnyugtató, nem látjuk azt (...), hogy egy olyan politikus venné át ezen pénzek felügyeletét, aki valóban arra fog törekedni, hogy politikai részlehajlás nélkül, a magyar gazdaság és társadalom számára a legjobban hasznosuljanak" ezek az összegek - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva hozzátette, az országjelentést alapvetően negatívnak értékelik, ugyanis az Magyarország esetében 2012-re recessziót jósol. Hangsúlyozta, hogy a kohéziós pénzek feloldásáról szóló döntés az országjelentéstől függetlenül született. Úgy fogalmazott, hogy ez utóbbi pozitív, de önmagában nem oldja meg az ország problémáit.

Pénteken az LMP elő fog állni egy komplett adópolitikai javaslatcsomaggal, amellyel - véleményük szerint - segítene nyélbe ütni az IMF-megállapodást, visszaszerezni a piacok bizalmát és pozitív irányba terelni a magyar gazdaságot - mondta végül.

Fidesz: óriási siker az Európai Bizottság döntése

A Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság szerdai döntése a kohéziós alap felfüggesztésének feloldásáról - közölte Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

Selmeczi Gabriella a döntésre reagálva rámutatott: korábban - méltánytalanul - Magyarországgal szemben kilátásba helyeztek egy büntetést. "A nemzeti ügyek kormánya azonban kitartott a saját igaza és a saját gazdaságpolitikája mellett, és bebizonyította, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: ezt a kilátásba helyezett büntetést most eltörölték.

Kitért arra, hogy Magyarországot azért helyezték ilyen büntetés alá, mert az elmúlt nyolc évben, az uniós csatlakozása óta mindig magasabb volt a költségvetési hiánya annál, mint amit az EU-szerződésben vállalt. 2011-ben fordult elő először, hogy nem így volt, és így lesz ez idén és jövőre is - szögezte le, hangsúlyozva: ez vezetett oda, hogy a bizalom helyreállt a magyar gazdaság iránt, és ezért levették erről a büntetési listáról, ahova álláspontjuk szerint fel sem kellett volna tenni.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2012. május 31. 12:25
  „Érdekes, egyik oldalról szidjuk az EU-t, mondván nem lesünk gyarmatok, a másik oldalról követeljük, hogy adjon pénzt. Ez nagyon tetszett! Most örülünk, hogy mégis megenyhültek, vagyis boldogan vállaljuk a gyarmatosítást?
  Komolyra fordítva a szót. Érdemes mélyebben belemenni az uniós értékelésbe, mert vannak észrevételek, amiket meg kéne szívelni.
  Ilyen pl. az, hogy a kormány az alacsony deficitet ígér, de az eszközök terén ötletel, olyan intézkedéseket hoz, melyek visszafogják a beruházásokat, vagyis a új munkahelyek létrehozását, hiszen a bizonytalan, kiszámíthatatlan környezetben senki sem mer kockáztatni. Az oktatás szétzilálása, a lakosság szegregálása, a társadalom biztosítás ellehetetlenítése sem az ország javát szolgálja.
  Szóval, örüljünk, de nem ártana végig gondolni mit is mondanak!:-)”
 • 4. PálfiPéter 2012. május 31. 07:51
  „Hol maradnak a kommentelők?
  Vagy ez nem is olyan érdekes cikk? Hiszen az első sorokról is lekerült...”
 • 3. Amati 2012. május 31. 06:08
  „van egy villamosjegyem, felszállhatok az új villamosra, ehelyett odamegyek és behúzok egyet a villamosvezetőnek, meg szidom a családját, ezután ő hívja a jól megtermett barátait, és ingyen kitakaríttatja velem az egész villamost kívül belül, és az egész állomást, közben majd éhen halok. Majd ezután megengedi hogy a jegyemmel felszálljak a villamosra...hát ez aztán tényleg óriási siker barátaim....”
 • 2. PálfiPéter 2012. május 30. 21:22
  „nos kedves balliberálisok, fityiszezők: most ti következtek. Jöhetnek a kommentek...”
 • 1. igazságkereső 2012. május 30. 20:41
  „Nem is kellett volna felfüggeszteni, maradjunk ennyiben és ezt legjobban az EB elnöke, Jose Manuel Barroso úrnak, mint Portugália volt elnökének kellett volna a legjobban tudnia, hisz EB elnöksége előtt Portugália miniszterelnöke volt, és mint ilyen pontosan tudja, hogy országa még rosszabb pénzügyi helyzetben volt és van jelenleg is. Nem kellett volna Neki Magyarországgal "szkanderezni"! A többit gondolja hozzá mindenki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Magyarország hihetetlen erőfeszítésekre áll készen˝


Tovább olvasom