Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Barroso: nagy európai hagyott el bennünket

Habsburg Ottónak az európai integrációban játszott szerepét méltatta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke abban a nyilatkozatban, amelyet az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának halála után,hétfőn tett közzé Brüsszelben.

Mint fogalmazott, "egy nagy európai hagyott el bennünket, aki eseménydús életében fontos ösztönzést adott az európai integrációs folyamatnak", és az Európai Parlament képviselőjeként, illetve rangidőseként "rátette kézjegyét az európai sikertörténetre".

A Nemzetközi Páneurópai Unió elnökeként Habsburg Ottó meghatározó módon járult hozzá a vasfüggöny leomlásához és a túlságosan hosszú ideig megosztott kontinens újraegyesítéséhez - szögezte le José Manuel Barroso. Jelezte, hogy számára különösen emlékezetes az a határozott kiállás, amellyel Habsburg Ottó elítélte a totalitarizmus minden formáját, és védelmezte az alapvető európai értékeket.

Habsburg Ottó politikai elkötelezettsége mindenki előtt példaként kell, hogy álljon, különösen nehéz időkben - emelte ki Barroso.

Közleményt adott ki Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is, aki azt hangoztatta, hogy Habsburg Ottó senkihez nem hasonlíthatóan része volt a európai integráció történetének. Egész életében a demokráciáért, a szabadságért, a népek egymás iránti megértéséért harcolt, és személyével mutatott példát egy határok nélküli közös jövő építésére - fogalmazott.

Habsburg Ottó az első közvetlen választástól, 1979-től húsz évig volt az EP tagja, és ott az uniós intézmények erősítéséért, az uniós integráció elmélyítéséért harcolt - emelte ki Daul. Egykori frakciója, az Európai Néppárt "igaz európait, a demokrácia és a szabadság elkötelezett harcosát és jó barátot gyászol" Habsburg Ottó halálával - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús robbanószer miatt lakókat költöztettek ki Székesfehérváron

Világháborús robbanószer miatt lakókat költöztettek ki Fehérváron, a Mátyás király utcában -… Tovább olvasom