Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Barroso: Orbán megígérte, hogy szükség esetén módosítanak

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken Budapesten közölte: Orbán Viktor megígérte neki, hogy a magyar kormány szükség esetén módosítani fog a médiatörvényen.
A kormányfő arról biztosította őt - mondta Barroso a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján -, hogy a törvényt az EU értékeinek és jogszabályainak teljes figyelembevételével vezetik be. Az bizottsági elnök kijelentette: a sajtó szabadsága, a média pluralizmusa alapvető érték Európában.

Barroso hangsúlyozta: hisz a magyar demokráciában, a törvény uralmában, "ez egy demokratikus ország, fontos, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek kételyeink".

Elmondta, megkérte a miniszterelnököt, hogy a magyar kormány minél hamarabb hivatalosan is juttassa el Brüsszelnek a törvény szövegét, ez még nem történt meg. Azt mondta, a magyar fordításban teljes mértékben megbíznak. Az Európai Bizottság azonnal és teljes objektivitással meg fogja kezdeni a törvény szövegének vizsgálatát - tette hozzá.

Barroso kifejtette, Orbán Viktor azt mondta neki, kormánya kész a törvény módosítására, amennyiben a végrehajtásnál problémák, megalapozott kifogások merülnek fel, hozzáfűzve, vannak kérdések, amelyekben nagyon szigorúan kell fellépni.

"A miniszterelnök úr egyértelművé tette, hogy módosítanak rajta (a médiatörvényen), ha a bizottság, a megfelelő jogi vizsgálatok után azt állapítja meg, hogy a törvény nem minden szempontból felel meg a követelményeknek" - mondta a bizottsági elnök, megjegyezve, üdvözli ezt a hozzáállást.

Barroso közölte, nem akar a médiatörvény tartalmáról állást foglalni, mert "ez nagyon kényes szakmai kérdés, nem szabad felelőtlenül véleményt nyilvánítani". Úgy fogalmazott, "benne vagyunk egy folyamatban (...) most ott tartunk, hogy átbeszéljük ezeket a kérdéseket a magyar hatóságokkal". Mint hozzátette, az Európai Bizottság feladata, hogy teljes objektivitással elemezze a kérdéskört.

Olvasóink írták

 • 5. zoltanszabo 2011. január 08. 12:59
  „Ez a Barrosso egy nagyon naív ember. Még nem ismeri viktort.
  Mennyi mindent ígért a választások előtt ??? de még semmit nem tartott be ! Ami törvényeket eddig hoztak--az mind éppen az ellenkezője az ígéreteknek.
  Most viktor ígér fűt-fát de nagyívben lesz@ja az őt kritizálókat.”
 • 4. achilleus 2011. január 07. 19:44
  „És, ha már itt tartunk, z pedig az én tegnapi gondolatom:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/mediatorveny_ep-vizsgalatot_kezdemenyezett_a_szocialista_frakcio/2197363/#hozzaszolok
  32. hozzászólás achilleus 2011.01.06. 19:10
  "Szocialistáink és liberálisaink (vagy mik ezek) a sajtószabadság egyedüli és kizárólagos letéteményeséinek tekintik magukat. Észre sem véve, hogy ez nem egy demokratikus hozzáállás. Ráadásul - nemzetközi fejbólogatások közepette - lenézik (!!!!!!!), a magyar népet, nem tartva képesnek arra, hogy ugyanolyan szabályok mellett, amilyenek az EU-ban vannak, képes megőrizni a szabadságát."

  Ez pedig ma jelent meg itt: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=157344
  Utoljára frissítve: 2011. január 7., 17:17
  Orbán Barrosonak: "Magyarország nem tud elfogadni olyan gondolkodásmódot, amely az országgal szemben azért fogalmaz meg bármilyenfajta kételyt a demokratikus elkötelezettséget illetően, mert itt még csak húsz éve van demokrácia, máshol pedig 200 éve. Ez a diszkrimináció alapja volna - jelentette ki, hozzátéve, Magyarország olyan ország, amely nagyon sok vért áldozott a szabadságért, nagyon sok emberi életet áldozott a demokráciáért, amely egy totalitárius rendszerrel szemben a siker csekély esélye mellett is hajlandó volt felvenni a küzdelmet, és harcolni."”
 • 3. achilleus 2011. január 07. 19:34
  „1. hozzászólás strangerrr 2011.01.07. 16:42
  Igazad van. Orbán figyelmeztette is az ilyesmire:
  Közölte /Orbán/, fontosnak tartja, hogy a José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésen világossá tudta tenni:
  ------------------------ (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Magyarország nem tud elfogadni olyan gondolkodásmódot, amely az országgal szemben azért fogalmaz meg bármilyenfajta kételyt a demokratikus elkötelezettséget illetően, mert itt még csak húsz éve van demokrácia, máshol pedig 200 éve. Ez a diszkrimináció alapja volna - jelentette ki, hozzátéve, Magyarország olyan ország, amely nagyon sok vért áldozott a szabadságért, nagyon sok emberi életet áldozott a demokráciáért, amely egy totalitárius rendszerrel szemben a siker csekély esélye mellett is hajlandó volt felvenni a küzdelmet, és harcolni. Ezért a magyar demokráciának szerinte ugyanaz a tisztelet jár Európában, mint bármely más EU-s ország demokráciájának.(!!!!!!!!!!!!!!!!!)

  Jó lenne, ha ezt a hazai "barrózók" is megértenék. Efelől erős kétségeim vannak.”
 • 2. nyomdasz63 2011. január 07. 19:09
  „"Orbán megígérte"......!”
 • 1. strangerrr 2011. január 07. 16:42
  „"Azt mondta, a magyar fordításban teljes mértékben megbíznak"

  ennél nagyobb sértést nem is mondhatott volna....

  Nem is tudom hogy ekkora tekintély/presztízs/imázs veszteséget hogyan fog kiheverni a magyar diplomácia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tisza apad, a belvizes terület nem csökken

Az újabb csapadékmentes nap után Tisza és a mellékfolyói végig apadnak, a belvízzel elöntött terület… Tovább olvasom