Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Barroso: sorsdöntő hét következik Európa életében

José Manuel Barroso szerint sorsdöntő hét következik Európa életében. Az Európai Bizottság elnöke sürgősnek, szükségesnek és karnyújtásnyira lévőnek mondta a megállapodást a 2007 és 2013 közötti keretköltségvetésről.
Barroso ugyancsak hétfőn levélben fordult az EU soros brit elnökségéhez, az Európai Unió állam- és kormányfőihez és az Európai Parlament elnökéhez. A levélben vázolta azokat az elemeket, amelyeket alapvetőnek tart a megállapodáshoz.

Barroso úgy véli, a helybenjárás senkinek nem használ: „Mélyre kell ásni, és meg kell találni a politikai akaratot és bölcsességet az előre vezető úthoz" - üzente az unió vezetőinek. Az EU-val szembeni elvárások, az unió feladatai világosak: meg kell tudni felelni a globalizáció kihívásainak. "Az uniós polgárok arcul csapása lenne, ha az EU nem tudná teljesíteni ígéreteit. Tartozunk nekik azzal, hogy ambiciózus, egyszersmind igazságos megoldást találjunk. A kudarc - ami a júniusi Európai Tanácsot jellemezte - nem ismétlődhet meg. Valaki úgy fogalmazott: egyszer bukni pech, másodszor már elővigyázatlanság lenne.".

A pénzügyi perspektívával kapcsolatban öt alapvető szempontot tart kiemelt fontosságúnak Barroso: egyrészt az asztalon lévő brit javaslathoz képest jelentősen növelni kell a kiadások összegét annak érdekében, hogy az uniós polgárok elvárásainak megfelelő mértékű legyen a növekedés és munkalehetőségek bővülése. Másodsorban a jelenlegi ajánlatnál sokkal több forrást kell biztosítani az új tagállamok számára, és Nagy-Britanniának további engedményeket kell tennie. A megállapodásnak tartalmaznia kell egy átfogó felülvizsgálati klauzulát, ez megkönnyíthetné a mostani megegyezést, és lehetőséget teremtene egy félidei felülvizsgálatra. És végül teret kell adni a nagyobb rugalmasságnak, miként azt az Európai Parlament is szorgalmazta. Ezt célozza az Európai Bizottság által - a Szolidaritási Alap mintájára - javasolt „globalizációhoz való alkalmazkodást segítő alap", amelyet nem a pénzügyi perspektíva fejezetei alatt finanszíroznának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom