Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Barroso válaszolt Orbán Viktor levelére

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre - közölte pénteken Joe Hennon, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

A válasz tartalmát nem ismertette. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Bizottságban továbbra is folyik a különböző uniós aggályok felvetése nyomán a magyar féltől kapott válaszok "mélyreható elemzése".

Az Európai Bizottság egy héttel korábban jelentette be, hogy Brüsszelben tanulmányozzák a magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok által adott válaszokat. A bejelentés szerint a Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek. Ez az elemzés folyamatban van, a lehető legrövidebb időn belül el kívánják végezni, és annak megtörténte után az Európai Bizottság dönteni fog a további lépésekről - tájékoztatták akkor az MTI brüsszeli tudósítóját.

Uniós részről azóta sem ismertették a felvetéseikre adott magyar válaszok tartalmát. Orbán Viktor kormányfő azonban közölte: elutasító választ adott Barroso levelére, amelyben a bizottsági elnök két magyar törvényjavaslat - a stabilitási, valamint a jegybanktörvényre vonatkozó indítvány - visszavonását javasolta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van.

A Brüsszelben e tárgyban elhangzott legutolsó tájékoztatás értelmében egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal az EU-tól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségre vonatkozóan. Az Európai Bizottságban emlékeztettek arra: informális előkészítő megbeszélések már korábban is voltak a felek között, ezeket azonban a pénzügyi stabilitásról szóló, illetve a jegybankra vonatkozó törvénytervezetek támasztotta nehézségek miatt "félbe kellett szakítani". A félbeszakításról személyesen Rehn hozott döntést.

Ami Reding szakterületét illeti, e tekintetben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter küldött választ Brüsszelbe, miután az Európai Bizottság alelnöke tájékoztatást kért a magyar bírósági rendszer és az adatvédelmi biztosi intézmény átalakításával kapcsolatban.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. december 30. 16:19
    „Ezt nem mi mondjuk hogy válaszolt Baroso hanem az ügyeletes szóvivő. És nem magánlevél. Mert ismerik a reflexeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országgyűlés: Kivonult a teremből az MSZP-frakció

Az ország külföldi megítéléséről, a Magyarországgal szembeni spekulációról is szóltak a képviselők pénteken a parlamentben. Tovább olvasom