Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bartók-hagyaték feldolgozása magyar és UNESCO pénzből

Párizsban a magyar kultúrdiplomácia sikereként értékeli az UNESCO, hogy beválasztották Magyarországot az ENSZ Tudományos, Oktatási és Kulturális Szervezetének Végrehajtó Bizottságába.
Fasang Árpád párizsi nagykövet a most kezdődő héttől már részt is vesz az UNESCO döntés előkészítő, tehát stratégiai jelentőségű testületének munkájában. Mint a nagykövet a Magyar Rádiónak elmondta: nagyságrenddel nő meg így Magyarország érdekérvényesítő, befolyásoló lehetősége a szervezetben éppen akkor, amikor látványos kezdeményezések történnek a Magyarország-kép nemzetközi fejlesztésére az UNESCO forrásainak bevonásával.

Magyar szempontból azt értékeli nagy eredményként Hiller István kulturális miniszter, hogy megállapodott Macuura főigazgatóval a Bartók-hagyaték földolgozásáról. A világszervezet és a magyar kormány közös pénzügyi és szellemi erőfeszítésével támasztják fel tetszhalálából Bartók Bélának a Magyar Tudományos Akadémián pénzhiány miatt földolgozatlanul elfekvő, 1914-es észak-afrikai gyűjtését.

A páratlan muzikológiai és kultúrtörténeti gyűjtemény így két év múltán része lehet a szellemi világörökségnek. Éppen akkor, amikor a világ a magyar zeneszerző halálának 60. évfordulójáról emlékezik majd meg.

Róka Zsuzsa - Párizs
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotói díj Szabó Magdának

Megelégedést kelthet az olvasók döntése: a könyvszalon alkotói díját az idén Szabó Magda… Tovább olvasom