Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Bátánál tetőzik a Duna

Bátánál tetőzésközeli állapotban van a Duna, de az éjszaka folyamán is emelkedett 1 centiméterrel a vízszint - közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton reggel. Eközben a Tisza középső részén tovább erősítik a gátakat.
Bátánál tetőzésközeli állapotban van a Duna, de az éjszaka folyamán is emelkedett 1 centiméterrel a vízszint - közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton reggel.

Az éjszaka nagyobb események nélkül telt a Duna Tolna megyei szakaszán zajló árvízvédelmi munkálatokban, a folyó jelenleg Bátánál 742 centiméter, itt lassúbb a tetőzés, mint a felső szakaszon - mondta Tóth Andrea sajtóreferens.

A Sió-torkolatnál pénteken este kinyitották a vízügyi szakemberek az árvízkaput, miután kiegyenlítődött a Duna és a Sió vízállása. A Sió vízállása ekkor 1.227 centiméteres volt, 5 centiméterrel magasabb, mint a 2002. évi legmagasabb vízszint. A szakemberek tájékoztatása szerint a dunai árhullám levonulásával azonos ütemben apad majd a Sió is.

Eközben a Tisza középső részén tovább erősítik a gátakat. A folyó vízszintje ezen a szakaszon több centit emelkedik óránként, a tetőzést Húsvétra várják.

A szakemberek hosszú védekezésre készülnek, mert a folyó vízgyűjtőjén még négyszer annyi hó van, mint amennyi ilyenkor szokott lenni.
Ugyanakkor tovább apad a Duna felső szakasza, bár a Dunakanyarban továbbra is kritikus a helyzet, mert a magas vízállás miatt már több helyen szivárog a gát.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom