Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Bátyi Zoltán tárcái tíz éve jelennek meg hétről hétre

Napra pontosan tíz esztendeje annak, hogy heti rendszerességgel olvashatják lapunkban Belami, a nyugalmazott szépfiú kalandjait, történeteit, szócsatáit az ő kedves társaságának tagjaival: Plüss Etával, Smúz apuval, Snájdig Pepivel és másokkal. A szerzővel, Bátyi Zoltánnal a napilapos újságírásban ritkaságszámba menő sorozat kulisszatitkairól beszélgettünk.
Belamit, a szépfiút Bátyi Zoltán teremtette Fotó: Schmidt Andrea
Egyszerű lenne kiszámolni, 10 év, ennyiszer 52 hét, az 520 Belami-tárca. De nem, ennél is több, mert a szerkesztők pluszban is rendeltek: „Te, Zoli! A szépfiú szilveszterezzen, locsolkodjon már, füstölögjön a benzin árán, és így tovább." Így aztán 550 írás született az elmúlt évtizedben.

Az első Belami-tárca egyébként 1987-ben jelent meg lapunkban. Honnan a név? A kolléga azt mondja, arról fogalma sincs. Akkortájt sok vidám beszélgetés folyt a Sajtóház klubjában a világ nagy dolgairól, ott ringott Belami bölcsője. A többi, igen beszédes nevet később találta a főhőshöz. Mivel Rejtő Jenő könyveit ronggyá olvasta gyerekkorában, és Moldova György írásai is a kedvencei közé tartoztak, volt kitől ötletet merítenie. A figurák jöttek-mentek, maradtak, a jellemek változtak, mostanra beállt egy húszas állandó társulat. Kulisszatitok következik! Zsuga Bubus figuráját Bagaméry László kollégáról mintázta, aki mindenhez úgy áll hozzá, gyerünk, csináljuk szívvel-lélekkel!

Visszalapozva a tárcákat remek korrajzot, korrajzokat láthatunk, heti pillanatfelvételeket arról, akkor mi foglalkoztatta az embereket. A rendszerváltozás éveit, a magyar labdarúgás történetének alakulását, de akár a parlamenti csatározásokat is nyomon követhetjük, felidézhetjük Bátyi Zoltán tárcáival.

Azért jó műfaj, mert a beiskolázás költségeit éppúgy napirendre tűzheti, mint a NATO-, vagy az EU-tagság kérdéseit. Semmi mást nem csináltam – vallja a szerző –, mint a baráti beszélgetéseket igyekeztem humoros formába önteni. Amit fontosnak tart, és amiért kitalálta, a mai napig szorgalmasan írja a Belamit: bármit elmond az ember a világról, ha azt humoros formában teszi, akkor arra vevők még azok is, akiket esetleg pellengérre állított. Sajnálja, hogy a közéletből, a politikából egyre inkább eltűnik a humor, helyette marakodás, élethalálharc tapasztalható. A világ feszültségét egyedül a humorral lehetne feloldani – véli Bátyi Zoltán.
Természetesen a Belami folytatódik lapunkban. A tárcák gyűjteményéből eddig két könyv jelent meg. Az 1993-ban kiadottat az azóta elhunyt kolléga, a szerző jó barátja, Czakó János illusztrálta, a két évvel ezelőttit karikaturistánk, Németh György. Utóbbiban 66 tárca jelent meg, az idén – ha minden jól megy, fogalmaz Bátyi Zoltán – 99 Belami tölt majd meg egy új könyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell a közterületekre defibrillátor?

Tovább olvasom