Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Bazi nagy görög lagzi

A rút kiskacsából szépséges hattyúvá változó görög lány, Toula végre rátalál álmai hercegére. Sőt, a lovag megkéri a kezét. Ian jóképű, udvarias, imádnivaló, csak egyetlen baj van vele: nem görög. Ez pedig kelt némi felzúdulást a családban...

Mire vágyik egy apa? Természetesen arra, hogy a lánya menjen férjhez valami rendes, megbízható férfihoz. Mire vágyik egy görög apa? Természetesen arra, hogy a lánya menjen hozzá egy görög férfihoz, aki lehetőleg még rendes is.
Toula (Nia Vardalos) 30 éves, szülei chicagói éttermében, a Táncoló Zorbában dolgozik, elhanyagolja magát, és családja legnagyobb rémületére semmi jelét nem mutatja, hogy kedve lenne végre megházasodni és gyerekeket szülni. Az apja már bármilyen vővel kiegyezne. Pontosabban: majdnem bármilyennel.
De Toula, az örök lázadó egyszer csak megszabadul a szemüvegétől, egyre szexibben öltözik, senkinek nem árulja el, mivel tölti az estéit, és végül bemutatja álmai férfiát, Iant, aki szőke, nem görög, és még vegetáriánus is.
Elszabadul a pokol! De nincs mese: az apának el kell viselnie Iant, Iannek el kell viselnie új családját, és Toulának el kell viselnie, hogy szerettei képtelenek elviselni egymást...

A vígjáték az év egyik legnagyobb amerikai filmes szenzációja, és minden idők legsikeresebb független filmje lett, több mint 200 millió dolláros bevételével.
Nia Vardalos önéletrajzi ihletésű története egy bazi nagy görög családról szól, arról a családról, amelyben az író-színésznőnek volt szerencséje felcseperedni a kanadai Winnipegben. Egy barátja javasolta Vardalosnak, hogy írja végre össze hihetetlenebbnél hihetetlenebb családi történeteit, és adja elő őket egy Los Angeles-i színpadon, afféle egyszemélyes show-műsor keretében.
„Alapvetően persze nemcsak a saját családomról és a saját esküvőmről írtam, hanem minden olyan görög lakodalom emlékét felelevenítettem könyvemben, amelyen valaha is vendégeskedtem. Az egytől tízig tartó skálán a tizenegy felé törtem..."

A népszerű egyszemélyes show híre Hollywoodig terjedt, s jó néhány producert vonzott az előadásra, különösen görög származású filmeseket. Rita Wilson - Tom Hanks felesége - az édesanyjával tekintette meg a műsort, s amikor az véget ért, azonnal felkereste az előadónőt az öltözőjében.
„Rita kedves volt, csupa lelkesedés, és nagyon őszintének tűnt, amikor azt mondta, hogy csinálnunk kellene az előadásomból egy filmet" - meséli Vardalos, aki ekkorra már elkészítette a filmes adaptáció forgatókönyvét is. Egy héttel később a forgatókönyv már Tom Hanks asztalán hevert. Két hónappal később Hanks telefonált, hogy cége, a The Playtone Company szeretné elkészíteni a filmet, ahhoz is ragaszkodott, hogy Vardalos próbálja ki magát saját filmje főszereplőjeként.

Joel Zwick rendező:
„Nagyon bíztunk Niában, de ő minden várakozásunkat felülmúlta. Nem csupán a kamera szerette Niát, de ő, akár a legnagyobb színészek, ragyogni kezdett a kamera előtt, akkor kapott csak szárnyra igazán, amikor elindult a felvétel. Sajátos, tüneményes egyénisége minden mozdulatában és tevékenységében megnyilvánult. Ez teszi különlegessé ezt a filmet."
„Ez a mozi olyan családokról szól, akik ifjabb tagjaikat szinte megfojtják szeretetükkel és féltésükkel. Márpedig, én úgy látom - mondja Vardalos -, a nemzetiségi családok legtöbbje ilyen. Nem kell ehhez görögnek lenni, lehet az ember lánya olasz, portugál, japán vagy kínai - egyremegy."

A forgatásról

A filmet Torontóban és környékén forgatták, mivel errefelé rengeteg görög ember él. A torontói görög negyed lakóinak százai jelentkeztek statisztának Vardalos seregnyi görög származású winnipegi ismerősének, segítőjének felhívására. A lakodalom felvételei így a kanadai görögök vidám összejövetelei lettek, melyeken valamennyi "meghívott" pompásan érezte magát.
„Gus, akit Michael Constantine alakít, a megszólalásig olyan, mint apám, Gus - mondja Vardalos. - Az első jelentek felvételekor végigvonult a forgatási helyszínen, és mindenkinek odabiccentett: »Hello, én vagyok Gus!« Minden bizonnyal azt gondolta, hogy a film címe az lesz: Apám, Gus."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretni bolondulásig (A la folie... pas du tout)

Audrey Tautou – ezúttal Angélique, a hóbortos diáklány – elszántan szerelmes egy 35 éves… Tovább olvasom