Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

BBC felmérés: ''Elkeserítő a brit diákok matematikatudása''

Verseny a kontinensek között: vajon az angol, vagy a kínai matematika oktatás a magasabb színtű? A kérdés nem csupán műveltségi, hanem jelentősen befolyásolja a gazdasági versenyt is.
A BBC internetes oldalát olvasókat különös látvány fogadta néhány nappal ezelőtt: két geometriai rajz. Az egyik egy már ránézésre is bonyolult, szabálytalan, sokszögletű testet, a másik egy háromszöget ábrázolt. Alaposabb tanulmányozás után kiderült, hogy a viszonylag egyszerű, a háromszög különböző oldalainak viszonyát firtató kérdés elsős egyetemisták tudását hivatott felmérni - angol egyetemeken, már a felvételi után.

A bölcsészek számára ijesztőnek tűnő mértani testtel kapcsolatban felvázolt több kérdés ugyanakkor kínai gimnazistákra vár ahhoz, hogy egyáltalán jelentkezni tudjanak egyetemre.

A két kérdést a Brit Királyi Kémiai Társaság elnöke tette közzé, aki arra akarta felhívni a figyelmet, mennyire elkeserítő a brit diákok matematika tudása (vagy inkább nem tudása), és milyen a konkurencia színvonala világszerte. A brit középiskolásokat a statisztikát hajszolni kényszerülő iskolák arra ösztönzik, hogy ne a matematikát, hanem könnyebb tárgyakat válasszanak az érettségire, mert a jobb jegyek jobb helyet eredményeznek az iskolák közti versenyben. Így gyakran még a fizika, vagy kémia szakos egyetemisták is 16 éves korukban tanulnak utoljára matematikát. És amikor megkezdik természettudományos képzésüket, az egyetemek kénytelenek pót matematika kurzusokat tartani nekik.

A Brit Királyi Kémiai Társaság elnöke szerint a természettudományos képzés szintje és a brit egyetemisták nemzetközi mezőnyben bizony kifogásolható tudása már a brit ipar versenyképességét veszélyezteti. Kínában a diákok két évvel tovább, 18 éves korukig kötelezően tanulnak matematikát, és ennek meg is van az eredménye - emlékeztet a professzor, aki ezzel a két feladattal kívánta szemléltetni a helyzetet.

Amire számos korábbi tanulmány nem volt képes, ez az összehasonlítás óriási figyelmet keltett. A BBC beszámolóját több mint 1 millióan olvasták el. A kémiai társaság a kínai feladatot megoldónak díjat ajánlott fel. Érdeklődésemre a társaság szóvivője elmondta, majdnem 2 ezer helyes megfejtést kaptak, ezeket most értékelik, és közülük sorsolják majd ki a nyertest. Természetesen a helyes megoldást is közzé teszik majd. Hogy a fejtörő hatására több brit diák kap-e kedvet a matematikához, az persze csak évek múltán derülhet majd ki.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban járt a Drogmentes Magyarországért Maraton

Sopron Munkatársunktól Több száz soproni iskolás csatlakozott a tegnapi Drogmentes Magyarországért… Tovább olvasom