Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Beatles s más semmi

Beatles a hatvanas években és az ezredfordulón. Január 26-án, most és minörökké. Mindhalálig. Ahogy Forgács Péter és kollégái azt nekünk eléneklik.

A Mindhalálig Beatles című színdarab anno Lennon és McCartney legismertebb dalainak felhasználásával készült, Koltay Gábor rendezésében. A főbb szereplők közül most az akkori Janót alakító Mikó István, a valamikori Gyugyu, azaz Győri Péter és Ricsi, alias Incze
József látogat el hozzánk Paja vezetésével. Vele, azaz Forgács Péterrel beszélgettünk a darabból született koncertről. Merthogy ő a színészzenekar alapító tagja, a „Magyar Beatles" atyja-tagja.

- Beatles vagy Rolling Stones? Ez anno alapkérdés volt az ismerkedésnél. Kezdjük, hát ezzel a beszélgetést, bár azt hiszem, ebben az esetben felesleges feltennem.
- Soha nem voltam Rolling Stones rajongó. A közelébe nem ér a Beatlesnek. Nem olyan jó, teljesen más, nívótlanabb.
- A mai zenével vajon megbirkózik?
- Nem igazán. Hogy a Beatles-nél maradjak, ők sokkal dallamosabb zenét játszottak, mint a mostaniak, sokkal többet voltak a sikerlistákon is. Megszámlálhatatlan sok slágerük van a mai napig.
- Akkor szívesen emlékszik a fiatalságára?
- Ezen nőttem fel. Gyakorlatilag az egész ügy, maga a darab az én fejemből pattant ki. Abszolút nosztalgikus alkat vagyok.
- Tisztázzuk: amikor darabot mond, akkor a színházi előadásra céloz, most pedig ugyanolyan címmel, de koncertre jönnek: Mindhalálig Beatles.
- Így van. A Thália Színházban tizenöt éve, 1988. december 30-án mutattuk be először. De ennek abszolút semmi köze a Beatleshez, ez egy magyar darab. Van egy története, amiben elhangzanak számok.
Hétszázötvenszer adtuk elő. Mivel nincs Thália Színház - bezárt már egy ideje (1991-ben - a szerk.) - mi ezekből a dalokból válogattunk egy két és fél órás koncertnyi anyagot össze, azzal turnézunk most. Egyébként
készülünk egy nagy bulival Pesten a tizenöt éves évforduló miatt.
- Eddig végig a slágerekről beszélt. Nem fél, hogy a nézők is ezért, a Beatlesért mennek majd el az előadásra, és nem Önökért?
- Nem. Nagyon jól tudom, hogy mindkettő miatt járnak. A zenéért ÉS miattunk.
- Azért ahhoz, hogy négy színész „alakítson egy zenekart", méghozzá egy Beatlest, elég jól illene zenélni. Mikó Istvánról tudjuk is, hogy zenei középiskolába járt, Ön?
- Én is konziba jártam, aztán mentem a színművészetire.
- Talán musical szakra?
- Nem, prózai szakon végeztem. Nem fordult meg a fejemben sose a musical szak, de mivel az énekkel megáldott az Isten.…
- Akkor a fiatalkora kották beszerzésével telt.
- Nagyjából. Csellista voltam, klasszikus zenét tanulta. Persze játszottunk mást is, otthon. A klasszikus gitározást már magamtól tanultam.
- Talán saját hangszeren játszanak az előadásban is?
- Elég komoly hangtechnikai cucc gyűlt össze a tizenöt év alatt. Na meg tapasztalat. A Mindhalálig Beatles előtt soha nem is szoktunk próbálni. Egyébként mindannyiunknak saját szerelése van.

Kicsoda Forgács Péter?
1957. október 13-án született Játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, a Tháliában, az Arizona Színházban jelenleg (1994 óta) a Főváros 
Operettszínház társulatának a tagja.Kapott EmeRTon-díjat (1992-ben), legjobb musical színész díjat (1998-ban), 1997-ben pedig övé lett a drámaíró verseny legjobb férfialakításának díját.
- Két és fél órához azért elég jól fel kell készülni slágerekből is és zenéből is. A dalszöveg-tanulás könnyen ment?
- Durván hetven-nyolcvan számból áll a repertoár, amiket persze már mind ismertünk. Egyébként mindannyiunk, egy ember kivételével zenét tanultunk. Persze nem vagyunk zenészek, sőt, 22 éve színészek vagyunk, de meglovagoltuk a színdarab sikerét. Hobbiból zenélünk, de
a 15 év alatt fejlődtünk. Mindig teltház előtt játszunk.
- Meghatározott forgatókönyv szerint?
- Nem. Van ugyan egy bevált sorrend, de a hangulat is alakítja. Vannak olyan számok, amik közben beszélgetünk, hülyéskedünk. Ezek természetesen a darabban is elhangzanak, onnan vettük át a szituációkat.
- Netán át is írtak egy-egy slágert?
- Vannak olyanok, amiket mi magunk átformáltunk. Az egyikhez a Heilig Gabi írt magyar szöveget, de például a Hey Jude-ot is áthangszereltük nagyzenekarra. Szóval módosítottunk itt-ott.
- A ruhatáron? Mert színészként biztos fontos a beleélés?
- Az előadás egy részében korhű koncertet adunk elő húsz percben, ezért annak idején varrtak nekünk korhű ruhákat. (amiket Kemenesy Fanny tervezett - a szerk.) Azt még nem tudom, hogy Győrbe ezeket elvisszük-e. Amit ígérhetek az az, hogy a hangtechnika szuper lesz. Forgács Pétert ezzel nem fejezte be a zenés darabokfelvonultatását. A győri közönség február elsején a Valahol Európában bemutatóján is láthatják, mégpedig
a főszerepben. A Valahol Európában-t Horváth Péter rendezte Radványi Géza és Balázs Béla filmje alapján, a zenét pedig nem más, mint Dés László szerezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kugler nyugdíjba vonult

Közel negyvenéves rábás munkaviszony után nyugdíjba vonult Kugler Gyula, a Rába Járműipari Holding… Tovább olvasom