Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Becsapták a bercsényis diákokat?

Becsapva érzi magát több jövedéki ismeretek fakultációt tanuló végzős bercsényis. A Kisalföld információi szerint az iskola úgy kínálta fel a diákoknak a középfokú szakképzettséget bizonyító vizsga lehetőségét, hogy nem szervezte meg a teljes tananyag elsajátítására tervezett ötödik tanulmányi évet. Az igazgató szerint erről szó sincs.
A győri Bercsényi Miklós-középiskolában évekig képeztek vámügyintézőket. Az uniós csatlakozással a pálya jövője megrendült, ezért megváltoztatták jövedéki ügyintézőre. Az OKJ-s középfokú képzettséghez szükséges ismereteket harmadikban és negyedikben heti kétszer két fakultációs órában és ötödik évfolyamon tervezték a jelenleg több mint húsz diáknak átadni. A tanulók a tudnivalók kicsit több mint felénél tartanak. Lapunk szülőktől, diákoktól és pedagógusoktól értesült erről. Nevük elhallgatásával mindannyian állítják, hogy szeptemberben, bár írásban ennek nincs nyoma, még biztos volt, lesz ötödik év – ez szülői értekezleten és évfolyamgyűlésen is elhangzott. Februárban azonban már érezhető volt a bizonytalanság. A jövedéki ismeretek tantárgy ötödévre tervezett ismeretei összesűrűsödtek szűk három hónapra. A csaknem 200 tételes megmérettetés ráadásul az érettségi napjaiban, májusban lesz. „A sikeres vizsgára esély sincs” – mondták az érintettek.
A családok becsapva érzik magukat. Számítottak az ötödik évre, a múlt hétig ráadásul információt sem kaptak a vizsga áráról, csak a napokban kapták meg a csekket a több mint 40 ezer forintról. A pénz kiszorítása óriási teher éppen most, a ballagással járó egyéb kiadások mellett. Persze a diákok dönthetnek úgy, hogy írásos nyilatkozatban elállnak a vizsgától, erről levelet is kaptak az iskola vezetésétől a szülők.
A jövedéki ügyintézők egyébként nem számíthatnak napjainkban biztos jövőre. Jelen pillanatban ezzel a képzettséggel a megyében talán tíz-tizenöt munkaerőre ha szükség van. Az iskola jövőre is meghirdette ezt a fakultást.
A Kisalföld megkereste az iskola vezetőjét, Németh Zsoltot is. Az igazgató hangsúlyozta: az iskola pedagógiai programja szerint ez a képzés nem tartalmazza az ötödik képzési évet, erről szó nem volt, ilyet soha nem is ígértek. Kimeneti lehetőséget azonban mindenképpen kínálni akart az iskola, ezért adott lehetőséget egy akkreditált oktatási központban arra, hogy önként OKJ-s vizsgát tehessenek belőle a diákok. Panasz, észrevétel a szülőktől, diákoktól ezzel kapcsolatosan nem érkezett az intézmény vezetéséhez. A megmérettetést egyébként több diák nem vállalta, az igazgató szerint nyilván azért, mert nem érzik felkészültnek rá a tudásukat. Ugyanakkor úgy véli, a képzettség segítség ahhoz, hogy a fiatalok a munkaerőpiacon könnyebben elhelyezkedhessenek.
A helyzet további furcsasága, hogy az OKJ-s képzés, vizsga feltétele az előírások szerint az érettségi bizonyítvány. Továbbá az első szakképzettség megszerzése hazánkban ingyenes, amennyiben az oktatási intézmény akkreditáltatja a képzést és állami támogatást is igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom