Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Beduinokat vádolnak a dahabi merényletek elkövetésével

Az egyiptomi belügyminiszter nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádol a terrorcselekmények elkövetésével. Javult az dahabi merényletben megsérült magyar férfi állapota. Hamis hírek terjesztése miatt őrizetbe vették az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói irodavezetőjét.
Őrizetbe vették az egyiptomi hatóságok az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói irodavezetőjét - jelentette csütörtökön maga a pánarab televízió. A jelentés szerint a hatóságok azzal a váddal csaptak le rá, hogy - mint fogalmaztak - hamis híreket továbbított a Dahabban történt hármas robbantásról. Az egyiptomi illetékesek egyelőre semmit nem közöltek az őrizetbe vételről.

Az egyiptomi belügyminiszter, Habib al-Adeli megerősítette szerint nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádolnak a terrorcselekmények elkövetésével. Az elmúlt napokban egyébként számos, a Sínai-félszigeten élő beduint hallgattak ki az egyiptomi hatóságok. A Sínai-félszigeten ezen a héten végrehajtott terrorcselekményekért, köztük a hétfői hármas dahabi robbantásért ugyanazokat a csoportokat terheli a felelősség, amelyek az elmúlt másfél évben Sharm-el-Sejkben és Tabában hajtottak végre mintegy 100 halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket.

A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy ugyanaz a csoport hajtott végre szerdán két öngyilkos merényletet az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen,, amely a félsziget délkeleti részén, az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfőn egy hármas robbantásos merénylet során több mint húsz személy, köztük egy budapesti nő életét oltotta ki. Egyelőre egyik merényletet sem vállalta egyetlen csoport sem.

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. A két helyszínen, Sharm-el-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoport vállalta.

Szakértők a dahabi merénylet kapcsán kezdettől fogva kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat gyanítottak a háttérben. Gyanújukat alátámasztotta, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Javult az dahabi merényletben megsérült magyar férfi állapota - közölte szerda éjjel Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség első beosztottja. A diplomata elmondta, hogy a nap folyamán kétszer is meglátogatta a kairói katonai kórház égési osztályán fekvő férfit, aki eszik, iszik, beszélget. Állandóan vele van a kairói magyar nagykövetség egyiptomi tolmácsa.

A kórházban fekvő külföldi sérülteket a nap folyamán meglátogatta Hoszni Mubarak elnök felesége. Csulák Péter hozzáfűzte: az említettek ellenére sem lehet még azt mondani, hogy a testfelületének mintegy hatvan százalékán megégett férfi állapota stabilizálódott volna.

Az egyiptomi hatóságok dahabi szállodájában őrizetbe vették Abdel Ghanit, az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói irodavezetőjét - jelentette csütörtökön maga a pánarab televízió.

A tudósítás szerint a hatóságok azzal a váddal csaptak le rá, hogy hamis híreket továbbított a hétfőn Dahabban történt hármas robbantásról, amely több mint 20 halálos áldozatot, köztük egy 47 éves budapesti nő életét követelte.

Az egyiptomi illetékesek egyelőre semmit nem közöltek az őrizetbe vételről, amely állítólag meglehetősen durván, a személyiségi jogokat sértve zajlott le. Az al-Dzsazíra szerint a tudósítót Kairóba szállították, s jelenleg ott tartják őrizet alatt.

Abdel Ghani, aki egyiptomi állampolgár, az al-Dzsazíra egyik legnevesebb riportere. 1997 óta dolgozik az egyiptomi fővárosban, korábban a BBC televízió arab szolgálatának alkalmazásában állt.

fn.hu/hirszerzo.hu/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a város kulturális élete?

Tovább olvasom