Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Beépített informátor segítségével bukkantak az-Zarkávira

Gépkocsi-tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok Bagdadban és Baakúbában, hogy így próbálják megakadályozni az újabb megtorló merényleteket Abu Muszab az-Zarkávinak, az iraki al-Kaida vezérének halála után. Az-Zarkavi halála után nincs terrorfenyegetés az Egyesült Államokban.
Erről beszélt az egyik televíziónak adott interjújában az FBI igazgatóhelyettese, és sajtóértekezletén ezt erősítette meg az FBI szóvivője is. Tájékoztatása szerint az FBI szorosan együttműködik a hadsereggel és a hírszerzéssel Zarkavi földi maradványainak azonosításában is. Jóllehet, az azonosítás már megtörtént és egyértelmű, de még DNS-vizsgálatokra is sor kerül a virginiai Quanticóban lévő katonai bázison.

Közben újabb és újabb részleteket hoznak napvilágra Zarkavi likvidálásáról. Az al-Kaida iraki vezetőinek nyomára egy, az al-Kaidába beépített informátor segítségével bukkantak. Ő vezette nyomra az amerikaiakat, akik aztán egy F-16-os harci repülőből két, egyenként 227 kilogrammos bombát dobtak le arra a házra, ahol a terroristavezér tartózkodott a társaival együtt. Ez a Bagdadtól északra fekvő Baakúba környékén volt egy datolyaültetvényen.

William Coldler tábornok, az akció irányítója Bagdadban sajtókonferencián beszélt arról, hogyan is bukkantak Zarkaviék nyomára. Hosszú és aprólékos hírszerzői munka van mögötte - mondta a tábornok. Sok-sok héttel ezelőtt beazonosították a terroristavezér spirituális, vagyis lelki tanácsadóját, sejk Adu Rahmant. Figyelték a mozgását, követték őt nagyon hosszú időn keresztül mindenhová, és így került sor szerdán, helyi idő szerint este negyed 7-kor a bombázásra.

Biztosak voltunk benne, hogy Zarkavi és társai a házban vannak, tanácskoznak - mondta Gary Nors altábornok, aki a régióban lévő amerikai légierő főparancsnoka. Az akcióban két F-16-os gép vett részt, de csak egyikük bombázott lézerirányítású és műholdvezérelte bombákkal. A földdel egyenlővé tett házban Zarkavi és öt terroristatársa holtteste mellett egy nő és egy gyermek földi maradványait is megtalálták, de csak Zarkavit és Adu Rahmant tudták azonosítani.

Az amerikaiak annak idején 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki Zarkavi fejére. Erről a 25 millióról most nem esik szó, illetve az iraki kormányfő a vérdíjra utalva azt nyilatkozta, hogy amit megígértek, azt megtartják.

Az iraki állami televízió szerint a döntés azután született,hogy csütörtökön, Zarkávi halálhírének bejelentése után négy, gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben összesen 35-en haltak meg az iraki főváros zömmel síiták lakta kerületeiben.

Az időszakot az indokolja, hogy ezekben az órákban mennek a legtöbben a mecsetekbe a hagyományos pénteki iszlám imára és a hatóságok azt remélik, hogy ezúttal a lehető legkevesebben választják a szentélyeket vallási kötelességük teljesítésére.

Zarkávit Núri al-Máliki iraki kormányfő bejelentése szerint szerdán ölték meg az amerikai és az iraki hadsereg közös akciója során egy légitámadásban Baakúba közelében.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom