Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn

Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető.
Befejeződött a rendőrségi akció a községben

Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta, 14 óra 50 perckor feloldották a zárást. Így most már nemcsak a helybéliek mehetnek be a faluba, hanem bárki. Hangsúlyozta, semmilyen bűncselekmény nem történt ezen időszak alatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében.

A település műveleti körzetté nyilvánításának okairól és céljairól nem adott tájékoztatást, és azt mondta: "később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben".

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrségi járművek folyamatosan hagyják el a községet. A vár alatti téren kialakított műveleti pontnál azonban még mindig áll egy sátor, illetve több gépkocsi és kisbusz sorakozik mellette.

A rendőrségi szóvivő korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozták a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriztek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrizték. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Fűrész György (Fidesz-KDNP), Csókakő polgármestere túlzottnak tartotta a rendőrség fellépését. Az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg a Fejér megyei településen, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben.

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen. Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amelyet végül egy másik helyszínen tartottak meg.
Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosú Csókakőn, a szobrot civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állították. Fűrész György akkor bejelentette, hogy április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A településvezető akkor az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - "pártokon felüli döntésnek" nevezve - a szoborállítást.

Túlzottnak tartja a rendőrségi fellépést a polgármester

Túlzottnak tartja a rendőrség fellépését Csókakő polgármestere. Fűrész György szombaton az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg a fejér megyei településen, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben.

A telefonon nyilatkozó Fidesz-KDNP-s polgármester elmondta, a rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint műveleti területté nyilvánították Csókakő teljes területét. Vele azt tudatták, hogy a rendőrök belső információk alapján intézkedtek és egy bűncselekményt akartak megakadályozni - tette hozzá.

A rendfenntartók fellépését úgy magyarázta: "állítólag (...) azt gondolták, hogy itt valamiféle gárdaavatás van".

Körbevették a rendőrök Csókakőt, mindenkit ellenőriznek. Fotó: MTI/Koppán Viktor (galéria)

Fűrész György kijelentette, hogy ilyen előkészületekről nem tudott. Véleménye szerint ha az Új Magyar Gárdának ilyen irányú szándékai lettek volna, arról valószínűleg az önkormányzat is értesül, hiszen tőlük kell területfoglalási engedélyt kérni. Hozzátette, úgy tudja, hogy jelenleg az Új Magyar Gárda egyetlen tagja sem tartózkodik Csókakőn.

A rendőrségi intézkedéseket ismertetve jelezte, hogy azok teljes útzárat jelentenek, ugyanis csak a lakcímigazolvánnyal rendelkezőket engedik be a településre. Mint mondta, a település kihalt, az átmenő forgalom megszűnt, több turistát és üdülőtulajdonost is visszafordítottak a község határainál.

Kitért arra is, hogy körülbelül háromszáz rendőr van jelen a településen. Hozzátette, úgy látta, hogy rabomobilok is érkeztek, illetve a parkoló autókban rohamrendőrök is ülnek. Elmondta, hogy a Nagy-Magyarország teret a rendőrség lefoglalta, ott alakítottak ki egy úgynevezett műveleti pontot, ahonnan a móri rendőrkapitány irányítja a rendfenntartókat.

Körbevették a rendőrök Csókakőt, mindenkit ellenőriznek. Fotó: MTI/Koppán Viktor (galéria)

A polgármester túlzottnak tartja a rendőrség által alkalmazott erőt és úgy értékelte, hogy elegendő lett volna egy járőrpárt és őt bevonni, mert akkor "pillanatok alatt a végére jártunk volna, hogy készül-e valami". Ha így a bűncselekményre utaló adatokhoz jutottak volna, a járőr még akkor is beszólhatott volna erősítésért - vélekedett Fűrész György.

A Jobbik szerint az Új Magyar Gárda újoncainak feltételezett avatása miatt jelent meg a rendőrség

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen.

Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

"Szinte biztos, hogy emiatt szállta meg a rendőrség Csókakőt, de lyukra futottak. Volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben és vissza is tértek a faluba" - tette hozzá.

Körbevették a rendőrök Csókakőt, mindenkit ellenőriznek. Fotó: MTI/Koppán Viktor (galéria)

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője Csókakő műveleti körzetté nyilvánításának okiról és céljairól továbbra sem nyilatkozik.

Azt mondta, a rendőrségi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy műveleti körzetté nyilvánítson a rendőrség egy területet.

Korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

Galéria kép

Korábban

Műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője; a rendőrök szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta: a rendelkezésre álló adataik alapján Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető. Ennek megakadályozására és a település közbiztonságának fenntartására Simon László megyei rendőrfőkapitány a települést műveleti körzetté nyilvánította.

A megelőzendő bűncselekményről konkrétumokat nem közölt. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Korlátozott a Csókakőre való bejutás is: azokat engedik be, akik lakcímkártyával igazolni tudják, hogy helyi lakosok. Beengedték ugyanakkor a falu boltjaiba érkező szállítmányokat vagy a rokonoknak gyógyszert vivőket is - mondta a szóvivő. Németh-Kész Mónika azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

Olvasóink írták

 • 18. rózsakert 2012. augusztus 25. 21:09
  „Egy okkal több-hogy megfelelő helyére------a vicclapokba kerüljön--- e sokkal többre érdemes szűlőföld!”
 • 17. kritikuss 2012. augusztus 25. 20:04
  „Mennyibe került ez már megint nekünk...?”
 • 16. deszkás 2012. augusztus 25. 19:12
  „Moderátor! Köszönöm hogy szerintem tök fölöslegesen törölted a hsz-em. A Gárda meg az Ágota nehéz műfaj.”
 • 15. StencilAtya 2012. augusztus 25. 16:48
  „jájájájáá há rászizmus ván kezicsokolom!!!”
 • 14. tótkomlósi 2012. augusztus 25. 16:33
  „Azt nem akarom elhinni, hogy a Hősök teréről meg nem tudtak!

  Ott sokkal több gárdista van. Minden média azt füjja első helyen. Ezek meg szivatják magukat. Vagy szivatják őket?”
 • 13. papsajt 2012. augusztus 25. 16:31
  „az érintett mai napja:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kKNGDoGuYl8”
 • 12. jozko 2012. augusztus 25. 16:18
  „Néha az ember "beletapos" kicsit, hogy érezze: bírja a járgány a terhelést.
  De biztosan érdemes fokozni ott a tempót, ahol nem biztos a helyes irány?
  Kit kell védeni ki ellen?”
 • 11. öregvegyész 2012. augusztus 25. 16:14
  „Hiányolom a tengeralattjáró flottánk bevetési parancsát. A kirendelt rendőröknek meg részvétem ebben a szörnyű kánikulában.”
 • 10. papika56 2012. augusztus 25. 15:31
  „Jól megszívták ! Mibe került ez az akció --ami ugye tök felesleges volt !!!!!!!”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2012. augusztus 25. 15:30
  „Nevetséges, hogy Magyarországon ma Magyar emberek nem látogathatnak el egy másik Magyar településre?”
 • 8. WSS 2012. augusztus 25. 15:22
  „Mit tudnának nyilatkozni? Azt, hogy hülyére vettek bennünket. A nemzeti ellenállás jelesre vizsgázott!”
 • 7. 6664 2012. augusztus 25. 15:10
  „Elnézést a nagy nevettetőtől, amiért párhuzamot vontam közte és a móri kapitány között. Valamint azért is, mert elírtam a nevét: Louis de Funés...”
 • 6. X_Y 2012. augusztus 25. 15:09
  „7. 9349779 2012.08.25. 14:48
  "A TEK ???tudták, nem tudták ? látszat intézkedés, elterelés felénk"

  Jobb bele sem gondolni mi lenne ha valódi felfegyverzett terroristák fenyegetnék az országot... A TEK leginkább tömegoszlatásra van felkészülve...”
 • 5. 6664 2012. augusztus 25. 15:06
  „Luis de Funás-nek (alias Lütyő felügyelő) is volt pár parádés húzása, várom a móri rendőrkapitány következő akcióját :-D”
 • 4. keletaru 2012. augusztus 25. 14:46
  „Mint olvasom több sajtó orgánumba számomra érdekes ! Gárdistára meg van ezer azonnal !!!!! Ott ahol éjszaka nem mernek aludni , templomba menni nagyszüleink oda is jut valyon ?! Így ez csak megfélemlítésnek tűnik nem demokráciának . Azok akik évek óta nem fogadják el a társadalom együtt élési szabályait azokat miért nem rekesztik ki így ? Talán ha a jog alkotóink tényleg .... komolyan gondolnák .... akkor nem a csik húzna a repülőt . Üdv Kuci”
 • 3. emigrans 2012. augusztus 25. 14:39
  „Hasznosabb lenne Borsod megyeben par "elteri kulturajuak" altal mar tobbsegben lakott falut korbezarni es mindenkit egyenkent igazoltatni ahelyett,hogy holmi gardistakkal vergodnek.Abszurdisztan !!!!!!!!!!!!”
 • 2. papsajt 2012. augusztus 25. 14:29
  „döbbenet és szánalom,hogy szerencsétlen gárdistákat úgy üldözik,mintha bűnözők volnának.
  Cegléden is szétlopta a környéket a kisebbség, de se a rendőrség se a polgármester nem csinált semmit,amíg a gárda nem tartott egy figyelem felkeltő felvonulást.”
 • 1. X_Y 2012. augusztus 25. 13:41
  „"A rendőrség helyett Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke állt elő egy magyarázattal. A Fejér Megyei Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy szombatra az Új Magyar Gárda avatást tervezett, ám az ország több pontját is megjelölték lehetséges helyszínül, hogy végül mindenféle beavatkozás nélkül avathassanak. Ez alapján mehetett ki a rendőrség Csókakőre, de más településeken is ott voltak. Végül azonban máshol történt meg az eskü, a részletekről még a Jobbik megyei elnöke sem tudott bővebb információval szolgálni."

  Milyen jó dolog hogy van egy évi pár tízmilliárdból fenntartott TEK, akik nem hogy egy terrortámadást nem tudnak elhárítani de még egy csapat műkedvelő gárdista is keresztbe szívatja őket... Bár eddig is tudtuk hogy a TEK nem más mint Orbnescu privát munkásőrsége...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki a nagyoroszi laktanya területén

Tűz ütött ki a nagyoroszi, használaton kívüli katonai laktanya területén szombaton - közölte az… Tovább olvasom