Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Befektetésösztönzés önkormányzatok részére

Beruházások fogadására készíti fel az önkormányzatokat a gazdasági tárcához tartozó ITD Hungary. Első lépésben 50-60 önkormányzat részvételével indul januárban a négy hónapos program - jelentette be pénteken Bajnai Gordon gazdasági miniszter.
Eddig több, mint száz helyhatóság jelezte részvételi szándékát. Előzetesen 40-50 millió forint ráfordítással számolnak, ami 25-30 sikeres önkormányzati projekt esetén már megtérül.

A gyöngyösi eset után hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a befektetésbarát önkormányzatok mozgalmát, amire több, mint száz helyhatóság jelentkezett - mondta Bajnai Gordon. (Az indiai Apollo gumiabroncs-gyár beruházásának megakadályozására indult helyi népszavazási kezdeményezés az ellenzékben lévő Fidesz részéről, ami miatt az indiaiak visszaléptek.) Ebből az esetből kiindulva alkották meg a Befektetésbarát Önkormányzatok Programot.

Első lépésben januárban felmérik, hogyan állnak az önkormányzatok, s a versenyképességi átvilágítás eredménye alapján csoportokba sorolják őket. Februárban a képzési programban közvetlenül összemérhetik lehetőségeiket, csiszolhatják prezentációs és tárgyalási képességüket. Márciusban megismerkedhetnek a befektetői érdeklődések fogadásának gyakorlatával, a telephely-ajánlás fogásaival. Áprilisban konferencia zárja a programot. Jövő ősszel elölről kezdik az egészet azon önkormányzatoknak, amelyek addig nem csatlakoztak.

A cél, hogy az önkormányzatok minél nagyobb számban legyenek képesek jól tálalt összeállításban pontosan ismertetni, mit kínálnak beruházóknak, és meghozzák mindazokat a döntéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy érdeklődés esetén azonnal elkezdődhessen a beruházás. A programot sikeresen elvégző önkormányzatok felkerülnek a befektetéseket ösztönző, támogató állami ITD Hungary listájára, ahonnan kiközvetíthetik őket a külföldi és belföldi érdeklődőknek.

Előzetes becslésük szerint 40-50 millió foritot költenek erre a programra, s ez a pénz 25-30 sikeres önkormányzati projekt esetén már megtérül - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Garamhegyi Ábel külgazdaságért felelős kormánybiztos. Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a mai válságos helyzetben még több olyan beruházásra van szükség, ami új munkahelyeket és technológiákat hoz Magyarországra. Annak ellenére, hogy eddig nincs jele az évi 4-5 milliárd euró értékű beruházások megtorpanásának, de átmeneti lassulással számolni kell - tette hozzá a miniszter. S arra is szolgálhat az önkormányzatok "helyzetbe hozása", hogy megőrizzük az európai ranglistán hetedik helyezésünket a legvonzóbb célországok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállították a BAH csomópontnál talált betonromboló gránát

Elszállították a tűzszerészek a BAH csomópontnál pénteken délelőtt talált robbanószerkezetet. A… Tovább olvasom