Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Befogadó színház is lesz a BBMMK

Az ellenzék szerint a lovak közé dobja a gyeplőt a jobboldali megyei vezetés, amikor közhasznú társasággá alakítja át a Bartók művelődési központot. De tény az is, a legmodernebb színházi berendezésekkel felszerelt házzal kezdeni kell valamit, a formához így tartalom is társul: a BBMMK befogadó színház is lesz.
A győri belvárosban épült Bartók Béla Megyei Művelődési Központot (BBMMK) három év alatt 776,6 millió forintból újították fel. A tulajdonos megyei önkormányzat 2000-ben nyert címzett támogatást a rekonstrukcióra: a körülbelül félmilliárd forint állami pénzhez végül 277 millió forintot tett hozzá, míg 2003 márciusában ünnepélyesen átadta a házat.

A felújítás során a legmodernebb színpadtechnikát építették be (a többi mellett ezért került a megyének a tervezett 30 helyett csaknem 280 millió forintjába a teljes rekonstrukció), így már a nyitás előtt lehetett hallani arról, a BBMMK ismét színházként is működik a jövőben. A hangzatos „befogadó színház" szlogenből aztán nem lett semmi (Nem lett színház a központból – Kisalföld, 2003. március 10.), de most úgy tűnik, új fejezetéhez érkezett a BBMMK története.

Tízmilliót spórolhatnak

A megyei közgyűlés pénteken dönt a művelődési ház működési formájának megváltoztatásáról. Elégséges igen szavazat esetén a közművelődési központ megszűnik, s helyette közhasznú társaságként folytatja munkáját a BBMMK. Ezzel a lépéssel körülbelül tízmillió forintot tud megspórolni a ház és a kht. tulajdonosa, a megyei önkormányzat. Medgyasszay László, a területért felelős alelnök számításai szerint míg ebben az évben 58 millió forinttal kell támogatnia a megyének a ház fenntartását, ez az összeg jövőre 49 millióra csökkenthető.

Mindezt úgy lépik meg, hogy a kötelező közművelődési feladatok ellátására mindenkor biztosítani fogják a szükséges összeget. A kht.-ben – jó esetben – a dolgozók motiváltak lesznek abban, hogy a BBMMK minél több saját (színházi) bevételhez jusson. Ezzel ismét a nyitáskor elhangzottakhoz érkeztünk.

Saját bevételeket várnak

A legújabb tervek szerint ugyanis a formához tartalom is társul: tehát a színpadon valóban színházi produkciókat is lehet majd látni. Ezt mutatja az is, hogy a BBMMK vezetésében két személy kap meghatározó szerepet. Mivel személyi kérdés, a közgyűlési döntés előtt a neveket nem hozhatjuk nyilvánosságra, de annyi leírható: egyikük a kötelező közművelődési feladatok ellátását (a megye valamennyi települése számára szakmai tanácsadás és szolgáltatás nyújtását) koordinálja; másikuk pedig élettel tölti meg a házat, ő színházi szakember.

A közgyűlési előterjesztéshez csatolt munkaanyagból egyértelműen látszik a szándék: beavató és befogadó színházat szeretnének a BBMMK- ban, ahol a kisebb alkotói csoportok mellett professzionális társulatok is bemutatkoznak.

Nem ez a megoldás

Önmagában az a tény, hogy a központ kht.-vá alakul, nem old meg semmit – ez az álláspontja most is a baloldalnak. Hordós István, az MSZP frakcióvezetője már az ötlet felmerülésekor (idén márciusban) hangsúlyozta a piackutatás szükségességét, amely választ adhat arra, Győr elbír-e két színházat, két kulturális központot. A pénteken várható tartózkodásának is az az oka, hogy szerinte nincs válasz.

„Úgy érzem, a megyei vezetés igyekszik megszabadulni attól a problémától, amit a BBMMK fenntartása jelent. Csakhogy nem egyeztetett közülük senki a győri – városi – vezetéssel például arról, vannak-e olyan programok, melyeknek a ház adhatna otthont; így pedig nem tesz mást a megye, mint hogy a lovak közé dobja a gyeplőt. Ebben az »akcióban« a felelősség a megyei vezetést terheli."

Kapcsolódó cikkek >>

Átadták a megyei művelődési központot (2003-03-16) >>
Intézményként megszűnik a BBMMK (2003-12-19) >>
BBMMK: sikeres műszaki átadás (2003-01-15) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenekem a címlapon

Leo beadta a derekát, és megszabadult a ruháitól. Tovább olvasom