Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Befolyásolnak a gyógyszertárak?

Tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megszegésének gyanúja miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) bejelentést tesz pénteken a Gazdasági Versenyhivatalnál a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYOK) ellen.
A kereskedelmi szövetség feltételezése szerint a gyógyszertárak a törvénnyel ellentétes módon egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta, hogy a jelenlegi hatályos jogszabály szerint a kamara közzéteheti a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát. Amint megjelenik a módosító jogszabály, akkor a kamara annak megfelelően fog eljárni – tette hozzá.
A kereskedelmi szövetség feltételezése szerint az MGYOK a törvénnyel ellentétes módon befolyásolja a gyártókat abban, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását ne engedjék. A gyógyszerészek sem köthetnek gazdasági versenyt korlátozó megállapodást, számukra is tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, valamint a vállalkozások társadalmi szervezetének a forgalmazás korlátozására, vagy ellenőrzés alatt tartására irányuló magatartása – emlékeztet az OKSZ közleménye.
A szövetség felkéri a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, ellenőrizze a gyógyszertárakban a kihelyezett fogyasztási cikkek – babaszappan, fogkrém, sampon, egyéb cikkek – fogyasztói árának feltüntetését, ami számukra is kötelező. A kereskedők megítélése szerint az „Algopyrin-láz” bebizonyította, hogy a patikusok is elsősorban csak üzleti érdekeiket mérlegelik: az élelmiszerboltban, áruházban, benzinkútnál szerintük egy szem is veszélyes az egészségre, a patikákban viszont nem.
Horváth Tamás, az MGYOK elnöke szerint nem jogszabályellenes az, ha a gyógyszerész a gyógyszertárban forgalmazott gyógyszert javasolja, és megteheti, hogy a patikán kívül is forgalmazott terméket ne ajánlja.
Elmondta: az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem folyamatosan végez ellenőrzéseket a patikákban, a kifogásolható gyakorlatot mindig szóvá teszik. A gyógyszertárakban nem kihelyezve, nem szabad polcon forgalmazzák a termékeket, hanem gyógyszerésztől kell kérni, aki az árról, a felhasználás módjáról tájékoztatót tud adni – jegyezte meg.
Horváth Tamás úgy vélekedett, hogy álláspontjukat meg tudják védeni a versenyhivatal előtt is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a vagyonellenőrzés eredménye?

Tovább olvasom