Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Begyűjtik a vietnámi dezertőröket az amerikaiak

Az elmúlt másfél évben az amerikai tengerészgyalogság 34 dezertőrt fogott el. Ők azonban nem az iraki vagy az afganisztáni szolgálat elől szöktek meg, hanem még a vietnámi háború idején hagyták ott engedély nélkül a hadsereget. Azóta évtizedekig nyugodtan éltek.
Ügyvédeik szerint a tengerészgyalogság a mostani katonáknak akar példát statuálni elfogásukkal.

A legutóbbi letartóztatás a múlt héten történt: az 56 éves Allen Abney-t, aki 1968-ban dezertált a tengerészgyalogságtól, akkor fogták el, amikor Kanadából megpróbált visszatérni az Egyesült Államokba. Az elmúlt 30 évben ezt az utat több százszor megtette.

A már szinte elfeledett vietnámi dezertálási ügyek felmelegítése pont akkor történik, amikor a Pentagon egyre nagyobb aggodalommal figyeli az iraki konfliktus miatti dezertálások számának alakulását. A Pentagon múlt héten nyilvánosságra hozott adatai szerint az elmúlt évben az önkéntes amerikai hadsereg 9000 katonája szökött el.

A vietnámi dezertőrök ügyvédei összekötik a két ügyet, ás úgy vélik: a letartóztatásokkal a most szolgáló katonáknak próbálnak üzenetet küldeni.

A Pentagon egyik szóvivője cáfolta, hogy a vietnámi dezertőrök ügyének felmelegítése a katonák megfélemlítését szolgálná.

A tengerészgyalogság hozzáállása a régi dezertőrökhöz akkor változott meg, amikor 2004 szeptemberében új vezető került a dezertőrök kézre kerítéséért felelős egység élére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a borsó meg a héja

Ugyanannak a pulóvernek a női és a férfi változatát vették egymásnak, egymástól függetlenül, meglepetésképp. Ugyanúgy esznek, azaz csak addig tartják a kést a jobb, a villát a bal kezükben, míg összevágják a húst, aztán megcserélik azokat. Feldmann Genovéva és Flohe Róbert több hasonlóságukat jelző dolgot is fel tudna sorolni. Úgy összeillenek, mint a borsó meg a héja. Tovább olvasom