Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Beindul a Bolognai folyamat

A felsőoktatás hazai és nemzetközi piacán (hiszen az oktatás egyszerre a közjó része és egyszerre szolgáltatás) egyre nagyobb verseny tapasztalható a diákokért. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyeznek értük, és a rajtuk keresztül elérhető állami finanszírozásért. Ám az már szokatlanabb (lesz), hogy egyben a nemzetközi oktatási piacon is meg kell méretniük magukat. Ez nem a jövő. A Bolognai folyamat már kísérletekben elindult hazánkban is. Bár az Alkotmánybíróság néhány helyen kifogásolta az oktatási tárca előterjesztését, a korrekciók után vélhetően hamarosan megszületik az új törvény. Ezután már a felsőoktatás területén is Európa-kompatibilisek leszünk.

A felsőoktatási reform négy pillére

A felsőoktatási reform négy pilléren nyugszik. Az egyik pillére az angolszász képzési szerkezet bevezetése a magyar oktatásba, ez az úgynevezett bolognai folyamat. A  második a belső irányítási rendszer átalakítása. A harmadik a gazdasági autonómia megteremtése és finanszírozása a felsőoktatásban. A negyedik az infrastruktúra-fejlesztési program, amit a magántőke bevonásával terveznek elvégezni 15–20 év „szokásos" beruházás tömegét előre hozva, és koncentrálva 3–4 évre.

Mi a bolognai folyamat lényege?  

A bolognai folyamat célja az európai felsőoktatás ésszerű harmonizációja. A bolognai nyilatkozatot aláíró országok (1999-ben 29 és később újabb tizenhat) önként vállalták, hogy felsőoktatás-politikáikat összehangolják. E folyamat eredményeképpen az egyes országok felsőoktatási rendszerei egy nagy európai rendszer, az Európai Felsőoktatási Térség részeivé válhatnak.

A bolognai nyilatkozat közös európai problémákra keresi a közös európai választ. Legfontosabb célkitűzései közé tartozik a könnyen áttekinthető és összehasonlítható oklevelek rendszerének bevezetése; az alapvetően két fő cikluson alapuló felsőfokú képzési rendszer, illetve a mobilitást segítő kreditrendszer bevezetése; a hallgatói és oktatói mozgásszabadság elősegítése; összehasonlítható kritériumok és módszerek kifejlesztése által az európai együttműködés támogatása a minőségbiztosítás területén, valamint az európai érdekek és értékek megjelenítése a felsőoktatásban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe jön a Volkswagen

Tizenkét évvel az Audi győri letelepedése után újabb német autógyártó világcég alapít leányvállalatot a Kisalföld megyeszékhelyén. Wolfgang Freund a Volkswagen százszázalékos tulajdonában levő Auto Vision cég telephelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondása alapján a Volkswagen győri gyárában futóművek készülnek majd a következő év elejétől. Tovább olvasom