Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Beindultak a hóágyúk: sorra nyitnak itthon a pályák

Egyre több helyen lehet síelni Magyarországon is. Bár a nagyobb hófelhők egyelőre elkerülik az országot, a tartósan hideg, mínusz 5 fok körüli hőmérséklet kedvez a hóágyúzásnak. A legtöbb hó most Mátraszentistvánon és Eplényben van - derül ki a sícentrumok honlapján található adatokból.
Most csak a nagyobb síterepeken lehet felcsatolni itthon a léceket és a boardokat. Többnyire az ország északi részén nyitottak ki a pályák, de mindenütt hóágyúzni kell. A legtöbb hó Mátraszentistvánon van, ez 25-60 centiméter, itt 5 pálya és 5 sílift működik. Szintén vastag a hóréteg Eplényben, itt 30-40 centiméter borítja a pályákat. Bánkúton 11 centiméter közepes minőségű hó van, és 1 lift üzemel. A szilvásváradi síterep is nemrég nyitott meg, itt jelenleg 10-25 centiméternyi "technikai hó" van.

A Kékestetőn 12 centiméter a hótakaró vastagsága, ez a pálya a tervek szerint január 2-án nyit. Visegrádon kevés a hó, vastagsága 3-tól 20 centiméterig terjed, itt egy pálya szolgálja ki a télisportok kedvelőit.

Sportolásra egyelőre alkalmatlan a hó Dobogókőn és Nagy-Hideg-hegyen, mindkét helyen 10 centiméter alatti a hóréteg vastagsága, de nincs elég hó Budapesten, a Normafánál sem.

A Vas Népe című napilap szerdai cikke szerint tökéletes hóréteg várja a napokban a téli sportok kedvelőit a szombathelyi szánkópályán is, az emlékmű alatti domboldalon 15-20 centiméter vastag hó borítja a 150 méter hosszú, és 35-40 méter széles pályát. A hóágyú üzemeltetéséhez tartósan mínusz 4-5 foknak kell lennie, mert a vízpermet csak ilyenkor fagy hópelyhekké. A meteorológia tartós hideget jósol, így valószínűleg a téli szünidőben kitarthat a hóréteg, amelyet két-három naponta felfrissítenek majd a hóágyúval Szombathelyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is megéri Magyarországon filmet forgatni

Kiemelkedően jó év lehet 2009 a magyarországi filmgyártás számára. Az amerikai stúdiók érdeklődése okot adnak a bizakodásra. Tovább olvasom