Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Beírta nekünk az intőt a Moodys és a Fitch Ratings

Leminősítette Magyarország hosszúlejáratú adósságainak besorolását a Moody's hitelminősítő. A három nagy hitelminősítő közül csak a Moody's volt az, aki eddig nem minősítette le az országot és az elsőrendű befektetési sávban tartotta.
A cég a globális válsággal magyarázza a döntést, szerintük most bosszulják meg magukat az elmúlt évek gazdaságpolitikai hibái. A hitelminősítő több hazai és Magyarországon tevékenykedő külföldi bank hosszútávú devizabetéteinek besorolását is lerontotta, szerintük még az OTP-nek is gondot okozhat a romló üzleti környezet.

A leminősítést pénteken jelentették be, az A2-ből A3-kategóriába sorolás után több mint öt forintot esett az euróárfolyam a hazai valutához képest. A leminősítés hatására az ország még nehezebben juthat hitelekhez.

A Fitch Ratings is visszaminősítette Magyarországot

Leminősítette Magyarország szuverén adóskockázati besorolását a Fitch Ratings - jelentette be hétfőn a nemzetközi hitelminősítő intézet. A friss értékelés szerint az eddigi "BBB plusz - negatív kilátás" besorolás helyett Magyarország a "BBB - stabil kilátás" kategóriába csúszott le.

A Fitch Ratings a várható recesszió súlyosságára és a válságot követő, a makrogazdaságban megjelenő kiegyensúlyozatlanság miatt szükséges korrekcióra utalva élt a leminősítéssel. A hitelminősítő ugyanakkor megjegyezte, hogy az IMF vezetésével az országnak juttatott pénzügyi védőcsomag többségében megszüntette a külső finanszírozási és likviditási kockázatokat.

Múlt hét pénteken a Moody's Investors Service minősítette le a magyar szuverén adósosztályzatot, A2-ről A3-ra. Az új besorolásra ráadásul további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást helyezett érvénybe.

Olvasóink írták

 • 8. morai 2008. november 10. 18:25
  „Micsoda mocskok ezek a Ratings cégek... 1995-ben a fent is említett Moodys 50 millió dollárt keresett struktúrált hitelek minösítésével - 2006-ban viszont már 850 MILLIÓT (csak zárójelben, ezek a hitelek azok, amelyek a mostani válság alapját képezik). Azért, hogy minél jobban keressenek, egyre lejebb mentek a követelményekkel, hogy tölük kérjék a minösítést. Így aztán mindenféle szemétre ráírták, hogy "AAA". Ennek a következményei párosulnak Mo.-n egy dilettáns kormány ténykedésével. Eredmény: 21 milliárd Eurós IMF hitelfelvétel, aminek mindenki meg fogja még inni a levét...”
 • 7. ewan 2008. november 10. 17:37
  „A Portugál miniszterelnök (José Socrates) a parlamentben közölte, jövőre 12,5 százalékra mérséklik a társasági adót azon vállalatok számára, amelyek árbevétele nem haladja meg a 12 500 eurót (kb. 3.300.000,- Ft).

  Persze az ne zavarjon senki, hogy Magyarországon 2008 január 1-től 50.000.000,- Ft-ig (kb. 188.500 EUR) 16 %-ról 10 %-ra csökkent a társasági adó !”
 • 6. hekaté 2008. november 10. 17:19
  „Számít ez már valamit nekünk?”
 • 5. mugri 2008. november 10. 17:15
  „A Zóórbánn mongyon lé azónnavást! he-he”
 • 4. jobbklikk.hu 2008. november 10. 11:47
  „Navracsics Tibor | 2008. november 10. | Gazdaság
  Eddig 30 hozzászólás
  Tessék választani!Most már tényleg csak a magyar szocialisták nem látják Európában, hogy a válságból való kilábaláshoz nem megszorításokon, hanem a gazdasági növekedésen át vezet az út. Portugál, olasz, német, francia, svéd példákat már ismerünk. Ezekben az esetekben növekedési csomagokkal vagy adócsökkentéssel - gyakran mindkettővel - próbálnak új életet lehelni válságba került gazdaságukba.

  Pénteken Szlovénia döntött úgy, hogy megoldásként az adócsökkentést választja. Hasonlóképpen Nagy-Britannia is - ahol a konzervatív ellenzék hetek óta sürgette az adócsökkentésen alapuló gazdaságélénkítést - azt mérlegeli, hogy radikális adócsökkentéssel könnyít a válság sújtotta gazdaság, és nem utolsósorban a lakosság terhein.

  Nekünk ennél makacsabb kormányunk van. Noha egész Európa a gazdasági növekedés és az adócsökkentés irányába mozdul, ők kitartanak a válság kezelésének szocialista receptje mellett. Hitelfelvétel, megszorítások, recesszió: ez a szocialista út. Adócsökkentés, gazdasági növekedés, munkahelyteremtés: ezt mondja nekünk Európa. Tessék választani!”
 • 3. gother 2008. november 10. 09:45
  „2-es: Tudja kik tiltakoznának ez ellen legjobban? A surányisták, úgy mint a rendszerváltás után, amikor lett volna rá lehetőség (mint a lengyeleknek!), a surányisták egyike a gyurcsány nevezetű kalandor.”
 • 2. jajj a dédunokáinknak 2008. november 10. 09:34
  „Az intő nem Magyarországnak szól, hanem tehetlen és pazarló kormányának.
  Mikor jelenti be az IMF, hogy a korábban kedvezőtlen kamattal nyújtott hitelek egy részét elengedi, mert így igazságos?”
 • 1. Laikus 2008. november 10. 08:31
  „Megyünk lefelé rendesen!
  Ez az amit az unokátok is látni fognak. Meg fizetni is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos károkat okoznak a vandálok

Évente legalább egymilliárd forintos kárt okoznak a vandálok a BKV-nak, a Közterület-felügyeletnek… Tovább olvasom