Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Beiskolázás: körzetek szerint és sorsolással

A 2007. március-áprilisi beiratkozási időszakban már új szabályok alapján kialakított körzetek szerint kell az első évfolyamra a tanköteles korúakat beiskolázni, s meghatározott esetben sorsolással is történhet a felvétel – derül ki a szaktárca honlapján közzétett ismertetőből.
A körzethatárok kialakítására vonatkozó rendelkezések 2007. január 1-jén léptek hatályba.
Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, de valamennyi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az általános iskola sorsolás útján dönt. A sorsolásra a felvételi kérelmeket benyújtókat meg kell hívni – áll a tájékoztatóban.

Rendelet szerint

Sorsolás nélkül is felvehető a halmozottan hátrányos vagy sajátos nevelési igényű tanuló, továbbá az a tanuló, akinek azt sajátos helyzete indokolja. A sajátos helyzetet a helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg.
Az általános iskola – beleértve a kijelölt iskolát is – köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a körzetében található.
Ha a településen több általános iskola működik, az egymással határos felvételi körzeteket oly módon kell kialakítani, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak az adott körzetben felvehető összes tanköteles tanulóhoz viszonyított aránya az egyes körzetekben egymáshoz viszonyítva legfeljebb huszonöt százalékban térjen el.
A fenntartó a szakiskolát és a középiskolát kijelölheti kötelező felvételt biztosító iskolának. A kijelölt iskola, ha nem kötelező felvételt biztosító iskola, a tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg. A nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó jelentkezőt – ha a felvételi követelményeknek megfelel – a nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén, illetőleg a nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén és magyarul tanító iskolába (tagozatra, osztályba, csoportba) fel, illetve át kell venni.

Előnyben részesül

Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is biztosítani tud, köteles előnyben részesíteni azokat, akiknek a lakóhelye vagy tartózkodási helye azon a településen van, ahol az iskola székhelye, telephelye található. A halmozottan hátrányos helyzetű tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg.

Adatot kell szolgáltatni

A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a jegyzőknek 2007. január 1-jétől a településen élő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számáról iskolai és óvodai bontásban – a szülői nyilatkozatok alapján – adatot kell szolgáltatnia március és október hó utolsó munkanapjáig, továbbá indokolt esetben kezdeményeznie kell az integrációs felkészítés megszervezését a település isko-

láiban. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok kicsivel kevésre megyünk

Évente 150 millió egy- és kétforintos kerül forgalomba Magyarországon. Az üzletekben nem szívesen… Tovább olvasom