Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Beismerések és cáfolatok

Számos ismert Csongrád megyei személy neve is olvasható az interneten bárki számára hozzáférhető ügynöklistákon. Az érintettek közül néhányan lapunknak nyilatkozva is feltárták életük fekete foltját, a többség azonban cáfolta, hogy kiszolgálta volna az előző rendszert.

Kováts Zoltán történész, tanár (2004. december):
„(...) 1970-ben angol nyelvvizsgára készültem, és ígéretet kaptam egy ismerősünktől – aki 1956-ban kiskatonaként harcolt a Széna téren, majd disszidált –, hogy vendégül lát Angliában. Akkoriban harminc napot tartózkodhatott az ember a nyugati országokban, de én kértem, hogy engedjenek ki hetven napra. Megkerestek és közölték: el tudják intézni, hogy hetven napot tölthessek Angliában. Ezért viszont cserébe információt kell gyűjtenem, és hazajövetelem után be kell számolnom mindarról, ami velem történt. (...) 1976-ban megszakadt a kapcsolatom a III/III-as ügyosztállyal. (...) addig is használhatatlan, jelentéktelen adatokat szolgáltattam. A rendszerváltás után kikértem a dossziémat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából. Ebből kiderült, hogy ötvenhatos múltam miatt engem is figyeltek a titkos ügynökök. Tudtam, előbb vagy utóbb ki fog derülni, hogy kapcsolatba kerültem a politikai rendőrség rám állított tagjaival. Talán, rosszabb lett volna, ha ez a halálom után történik. Ezért is vállaltam ezt a beszélgetést."

Polner Zoltán költő, újságíró (2003. január):

„Semmi kedvem nem volt tovább rejtegetni titkomat, ezért egy drámában foglaltam össze ezt a rejtett múltamat. Az ördög markában címet adtam neki, s igyekeztem a lehető legőszintébben elmondani, miért is vállaltam ezt a szégyenletes szerepet. Egyébként zsarolással tudtak beszervezni 1968-ban, s 1989-ig készítettem jelentéseket szegedi írókról, művészekről. Ha valaki ezeket elolvassa, gyorsan észreveszi, igazán semmitmondó dolgok kerültek papírra, de csak enyhíti a bűnt, semmissé tenni nem tudja. Barátaim, ismerőseim közöttük van olyan, aki megbocsátott ezért, s van, aki megszakította velem minden kapcsolatát... Én 1980-ig bűnösnek számítottam a kommunista párt szemében, mert 1956-ban Csanádpalotán a forradalom mellé álltam. Eközben beszerveztek, s nemrégiben az derült ki, hogy egy titkos ügynökkel engem is figyeltettek..."

Annus József író, politikus (2005. február), a Tiszatáj azóta elhunyt főszerkesztője:

„Nekem tiszta a lelkiismeretem, mert nem írtam alá beszervezési nyilatkozatot, nem jelentettem, nem működtem együtt a hármas főcsoportfőnökséggel", de átvilágításakor az ügynökbírák találtak róla egy úgynevezett hatos kartont. „Azt próbálták a nyakamba varrni, hogy besúgó voltam, de ezt nem hagytam. Meg is lett az eredménye, hiszen 1999. április 20-án a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében nem csupán az ügynökbírák keresetét, de felülvizsgálati kérelmét is elutasította. (...) Én nyúl voltam a körvadászaton, nem pedig hajtó. Engem is megfigyeltek, telefonjaimat lehallgatták."

Gyulay Endre megyés püspök (2006. március):

„Nem igaz, engem nem szerveztek be! (...) Még 1987-ben, püspökszentelésem előtt, felkeresett valaki a belügytől, a nevére nem emlékszem. Többször találkoztunk, kíváncsi volt, hogy mi a véleményem a békepapokról, mi Mindszenthyről... felszentelésem előtt aláíratott velem egy papírt. Olyasmit írtam alá, hogy Magyarország ellen nem folytatok ellenséges tevékenységet. (...) Egyetlen jelentést sem írtam. (...) Mi van akkor? (Ha mégis van. – A szerk.) Már nagyon várom. Megvizsgáltatom írásszakértővel és ki fog derülni róluk, hogy hamisítványok! (...) De nézzék meg az életutamat, vagy vegyék elő és olvassák el újra azt a levélfélét, amit tavaly Bevallom... címmel írtam. Abból mindenki számára kiderül, hogy milyen megaláztatásokon mentem keresztül, aminek egy ügynököt nem tettek volna ki."

Összeállította: Oláh Zoltán, Szabó C. Szilárd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár a Nádor aluljáró átadásától?

Tovább olvasom