Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Beismerte tettét a Sasser és a NetSky írója

Elismerte, hogy ő készítette el és bocsátotta útjára a közelmúlt legpusztítóbb féregvírusát, a Sasser-t, az az észek-német fiatalember, akit pénteken vettek őrizetbe a hatóságok.
A gyanúsított számítógépén a rendőrők a féreg forráskódja mellett több olyan nyomot is találtak, amelyek arra engednek következtetni, hogy néhány korábbi vírusjárványért is a fiatalember tehető felelőssé.
"A diák részletes beismerő vallomást tett az általa elterjesztett vírusokkal kapcsolatosan, így egyértelműen [a Sasser] szerzőjeként tudtuk azonosítani", hozta nyilvánosságra a hanoveri rendőrség egy közelményében. A nyomozók elmondása szerint a vírusgyáros ellen számítógépes szabotázs vádjával folyik eljárás, amiért akár 5 év börtönt is kiszabhat majd rá a bíróság.
Az egyelőre szabadlábon védekező fiatalember legújabb alkotása kb. egy hete kezdett el aktívan terjedi a Világhálón, egy a Microsoft Windows operációs rendszerekben már régebb óta javított sebezhetőséget kihasználva. Redmond szakemberei az FBI-jal és a titkosügynökségekkel együttműködve kutattak a vírusíró nyomai után. A fiatalemberhez végül is olyan informátorok vezették el őket, akik a kártevő forráskódjának részleteivel igazolták, hogy kapcsolatban állnak a keresett személlyel.
A gyanúsított a kihallgatás során azzal védekezett, hogy eredetileg egy olyan "Netsky A" nevű vírust szeretett volna létrehozni, ami szembeszállhat a "MyDoom" és "Bagle" nevű társaival, és képes eltávolítani azokat a fertőzött gépekről - és ennek alkotása közben hozta létre a Sasser-t. "A diák nem gondolt bele a következményekbe és az okozott károkba", közölték a hatóságok.
A Microsoft egyébként az informátoroknak megígérte, hogy részesülnek abból a 250.000 dolláros "sikerdíjból", amit a cég már többször is felajánlott különböző kártevők szerzőivel kapcsolatos információkért cserébe, amelyből azonban mindeddig egyetlen centet sem fizettek ki, mert a nyomozások nem jutottak eredményre.
A német hatóságok bejelentése szerint egyébként Stuttgartban pénteken egy másik, 21 éves fiatalembert is letartóztattak, aki az "Agobot" and "Phatbot" nevű kértevők írását ismerte be. A nyomozó szervek információi szerint azonban a két szerző között semmilyen kapcsolat vagy összefüggés nem mutatható ki.
pcforum
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás

Győr. A Regionális Vérellátó Központba várják holnap az abdai önkénteseket ferézises véradásra. A… Tovább olvasom