Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Bejrútban is felgyújtották a dán konzulátust

Bejrútban kiégett a dán konzulátus épülete, miután felgyújtották a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt feldühödött tüntetők. Vasárnap a szíriai Damaszkuszban ugyanez történt az ottani dán konzulátussal.
A rendőrök és a katonák könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen, de nem sikerült megvédeniük az épületet a mintegy tízezer ember haragjától. Az összecsapások, a zavargások a keresztények lakta városrészre is átterjedtek, 28-an megsérültek.

A Libanon több vidékéről összesereglett emberek csak azután hagyták el a helyszínt, hogy a tűzoltók oltani kezdték a lángokat. A hatóságok megerősítették a többi külképviselet, főleg a francia és a norvég nagykövetség védelmét.

A koppenhágai külügyminisztérium közleményben kérte a dán állampolgárokat, hogy hagyják el Libanont.

Irán visszahívta nagykövetét Koppenhágából, tiltakozásul amiatt, hogy először egy dán újságban jelentek meg a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok. Dán újságírók ezután nem tudósíthatnak Iránból. Az intézkedést a külügyi szóvivő jelentette be Teheránban. Szombaton az iráni elnök elrendelte, hogy vizsgálják felül a kereskedelmi kapcsolatokat mindazokkal az országokkal, amelyek belekeveredtek a karikatúrák kiváltotta vitába.

Afganisztán-szerte több mint négyezren tüntettek az európai lapokban megjelent karikatúrák miatt. Az ország északi részén fekvő Faizábádban a rendőrség a levegőbe lőtt a tömeg szétoszlatására. A tüntetők a legtöbb helyen dán zászlókat égettek és azt követelték, hogy istenkáromlásért állítsák bíróság elé a gúnyrajzokat először közlő dán lap szerkesztőit.

Irakban közben a kormányt el nem ismerő fegyveresek arra szólították fel az ellenállókat, hogy támadják meg az ott állomásozó dán csapatokat. A fegyveres iszlám csoportok egyik fellegvárának számító Ramádiban hasonló röplapokat osztogattak az Igazak Hadserege nevű szervezet aktivistái.

Jordániában őrizetbe vettek két újságírót a karikatúrák megjelentetése miatt.

(Forrás: Magyar Rádió)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártély: téma és korcsolyapálya

A közélet, a kultúra, a gazdaság, a sport jeles Csongrád megyei képviselőit kérdezzük sorozatunkban… Tovább olvasom