Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Békéért imádkozott a pápa

A világ népei, kultúrái és vallásai közötti békés együttélésre hívott fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter-székesegyház középső erkélyéről a húsvétvasárnapi mise utáni elmondott urbi et orbi – a városhoz (Rómához) és a világhoz intézett – üzenetében. A katolikus egyházfőt közel százezren hallgatták a vatikáni Szent Péter téren.
Előzőleg első húsvétvasárnapi miséjét tartotta a Szent Péter téren XVI. Benedek pápa, aki ezen a napon tölti be 79. életévét. „Béke legyen veletek” – kántálta az aranyszínű palástba öltözött pápa a szertartás kezdetén. A katolikus egyházfő fáradtnak látszott, miután előző éjszaka hajnalba nyúlóan vezette a húsvéti virrasztási szertartást a Szent Péter-bazilikában
A hatvanöt ország 102 televíziója által közvetített urbi et orbi üzenetében a katolikus egyházfő Krisztus feltámadásának örömünnepén aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, főként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában.
„ Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén” – kérte a katolikus egyházfő, egyértelműen Iránra utalva, amely a múlt héten jelentette be, hogy urándúsítás révén nukleáris hatalommá vált.
A pápa védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is.
„ A nemzetközi közösség, amely megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való igazságos jogát, segítsen abban, hogy a palesztin nép leküzdje jelenlegi bizonytalan életkörülményeit, és továbbhaladjon egy olyan állam építése felé, amely valóban az övé” – mondta a pápa.
A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a terrorizmus miatt, amit már több alkalommal megtett, amióta II. János Pál pápa tavaly áprilisban történt halála után a pápai trónra lépett.
„ Erősítsék a nemzetek és a nemzetközi közösség vezetői a fajok, kultúrák és vallások közötti békés együttélés elérésére irányuló akaratukat, hogy megelőzzék a terrorizmus veszélyét” – mondta XVI. Benedek.
A keresztények legnagyobb ünnepén a pápa 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul annyit mondott: „Krisztus feltámadott, alleluja”. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: ''Húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep''

Köszöntőt intézett húsvét alkalmából a magyar polgárokhoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A… Tovább olvasom