Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Bekeményít az APEH! Szélesebb körű adóellenőrzések várhatók

Az idén várhatóan az eddigieknél is szélesebb körűek lesznek az adóhatósági ellenőrzések - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers.
A tanácsadó cég hírlevele az APEH 2010-es ellenőrzési irányelvei alapján ismerteti: az állami adóhatóságnak továbbra is kiemelt célkitűzése az úgynevezett agresszív adótervezés elleni határozottabb fellépés, a nemzetközi tapasztalatok és együttműködési megállapodások felhasználásával.

Ellenőrzésre számíthatnak a többszörös székhely-, illetve tulajdonos-váltással érintett adózók, a több éven keresztül jelentős összegű tagi kölcsönnel működő vállalkozások, az előtársasági időszakban nagy összegű fizetendő és levonható áfát bevallók, a tartósan veszteséges, ugyanakkor folyamatosan működő cégek, különös tekintettel a nagy összegben felhalmozódott veszteségek finanszírozására.

Fontos vizsgálati terület lesz az adóminimalizálásra irányuló költségelszámolás, az árbevételhez képest jelentős arányú szolgáltatás (például rendszerhasználati díj, bérleti díj, reklám- és marketing költség) igénybe vétele. Kiemelten kezelik továbbá a beruházásokhoz kapcsolódóan a társasági adóról szóló törvény alapján az adóalap csökkentő tétel alkalmazását, illetve az adókedvezmény és támogatás érvényesítését. Fontos vizsgálati terület az adóalap csökkentése a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban, a járulékalap csökkentése az innovációs járulékfizetési kötelezettséggel összefüggésben, a rendszeresen előzetesen felszámított áfát valló, de azt a folyószámlán hagyó, vagy más adónemre átvezető vállalkozások működése.

Az adóhatóság fokozott figyelmet fog fordítani a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek valós tartalmára, valamint a szokásos piaci ár megállapításának vállalkozás által alkalmazott módszerére is. A feltételes adómegállapítások ellenőrzése során a kérelemben foglalt tények teljesülésének vizsgálata jelenti az adóhatóság feladatát. Kiemelt feladatként kezeli az adóhatóság a beruházási adókedvezmény ellenőrzését is, különös figyelemmel az adókedvezménnyel érintett időszak jogszabályban meghatározott lezárulására.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása, illetve a minimum járulékalap, a minimálbér kétszerese és a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében fokozottan figyelemmel kíséri az APEH azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat, akik járulékfizetési kötelezettségüket a tevékenységre jellemző keresetnél alacsonyabb összeg után teljesítik.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. deszkás 2010. március 16. 08:47
  „Három milliárdos adótartozás után csak a cégnevet kell megváltoztatni és tovább lehet ugyanazt csinálni!Nem kell elbujni a kuty se szagolja meg.”
 • 53. nemecsekerno_007 2010. március 01. 09:29
  „53. N.P. 2010.03.01.

  Teljesen egyetértek, összetett rendszer de ez nem ok arra, hogy ott ne mérjük valahogy a teljesítményt, ami aztán a díjazásban is megjelenik. Nyílván ez a hely itt nem alkalmas ennek kifejtésére. Egyébként vannak emberek akik ezért kapják a fizetésüket, hogy ezzel foglalkozzanak. Meg is csinálták az ún. Zöld Könyvet az oktatásról (meg asszem az egészségügyrôl is) a döntéshozók felelôssége, hogy nem csináltak vele semmit.

  Wilkommen aus Ungarn! Mi meg itt egymással vitatkozunk ahelyett, hogy számonkérnénk a léhütökön az elmúl 20+ x év tö******kedését. Nyílván az se véletlen, hogy ez így van. :( A megosztó politika megy mint a karikacsapás. :(”
 • 52. N.P. 2010. március 01. 06:18
  „nemecsekerno_007 2010.02.28. 21:53

  Én a tanárok példáján (nem volt valami szerencsés..) csak annyit akartam érzékeltetni, hogy a XXI. században az értékek előállítása egy rendkívül összetett folyamat és nem függ attól, hogy azt ezt előállító szervezet a versenyszférában tevékenykedik vagy sem.

  Egyébként amit az oktatási rendszerről írtál azzal egyetértek.”
 • 51. George58 2010. március 01. 04:48
  „Ellenörzésre ajánlott alanyok: Gyurcsány, Oszkó, Bajnai, Kóka, Medgyessi...”
 • 50. tron 2010. március 01. 01:01
  „nem ..nem elmondom az igazi problémát..a Magyar Nemzeti Bank nem magyar tulajdon kérem szépen....ugyanis törvénytelen és alkotmányellenes módon odaadták egy idegen globális érdekcsoportnak és nincs egyetlen magyar bank sem Magyarországon..és a tőkekivonás mértéke meghaladja a hazai termelékenységi mutatókat..céljuk az ,hogy kivonják a vagy csökkentsék a ft mennyiségét a gazdaságban,hogy megfojtsák a Magyar Gazaságot csak nem értem ezt az álszent képmutatást ,akkkor miből is gondolták ,hogy lenne itt pénze bárkinek és mit akar az Apeh elvenni ,amikor a bankok és az állam karöltve ezt már megtették..és ezt ők tudják a legjobban.”
 • 49. nemecsekerno_007 2010. február 28. 21:53
  „40. N.P. 2010.02.28.

  Mindkettőt az adófizetők tartják el, csak nem egyformán. De ezt már bonyolult lenne kifejteni. Az alapfokú müvészeti iskolák helyett inkább integrálni kéne a képzőmüvészetet és a zenét is az általnos iskolai képzésbe azért, hogy minél több emberhez eljusson. Ugyanis "fogyasztókra" lenne szükség, akik elmennek koncertre, kiállításra és nem akarják a graffitisek kezét-lábát levágni. Illetve mint megrendelö értse azt amiröl a hozzáértö beszél, ne ezzel menjen el a legtöbb idő. Ez ugyanis a termelékenységet rontja. :( De ez már tényleg bonyolult.
  Az oktatásban minöségbiztosítási rendszer kéne, folyamatos kontroll és a fizetés, jutalom ettöl függjön. Kapjon sok pénzt a tanár is, de differenciáltan. Függjön a fizetés attól, hogy kit tanít és hogyan, valamint nem ártana egyeztetni a versenyszférával az oktatást illetően, ha már a finanszírozásból kiveszik a részüket.

  De ez már tényleg bonyolult, van egy csomó ember erre akik még pénzt is kapnak érte. Kezdjenek megdolgozni ezért.”
 • 48. KamuNeni 2010. február 28. 21:38
  „Hat igazabol ezzel csak adocsalast serkentenek, mert ha nem engedik a vallakozokat elni es hasznot termelni maguknak akkor azok csalassal fogjak azt megcsinalni. Ha nyit valaki egy boltot es nem tudja elviselni hogy lesznek akik lopnak akkor annak nem szabad boltot nyitnia. Ha az allam es az a naci apeh nem tudja elviselni hogy lesznek ado csalok akkor az orszag tonkre fog menni meg jobban. Az embereket hagyni kell hogy penzt csinaljanak mert maskepp nem lesz kolto penzuk. Szinten, ha a tolvajt nem engedjuk be a boltba akkor mindenki elott bezarjuk mert nem tudni ki a tolvaj. Mindenkit viszont nem lehet megmotozni ki es be a boltbol.

  magyarorszagnak mar reg befellegzett es ugy is fog maradni legalabb ket generacioig meg, mert a jovobeni vezetok is a maikat majmoljak, es azoknak ki kell halniuk mielott valtozast lehet majd hozni.”
 • 47. idesüss 2010. február 28. 21:34
  „Megnézném, hogyha bárki kerülne az APEH-ba,
  és a jogcsavarásban (hogy finom legyek) járatos főnökeit kellene vizsgálni,
  hányan lennének bátrak. Illetve meddig dolgoznának ott.

  Most viszont az APEH már tudhat valami a változásokról, ha elkezd fölfelé is vizsgálódni.”
 • 46. antikos 2010. február 28. 20:24
  „Ki fognak nyírni egy csomó kisvállalkozót, aki magának teremtett munkahelyet... Míg a nagymenők rég nem Magyarországon adóznak.. Nem ezt kellene ellenőrizni???”
 • 45. boris013 2010. február 28. 20:04
  „45. maug 2010.02.28. 19:52

  Az apeh-esek csak azért keményítenek be, hogy még több jutalmat és prémiumot kapjanak.
  Semmiféle jutalmat nem kapnak.... ha keménynek érzed akkor köszönd meg a megszavazott jelenlegi kormánynak.”
 • 44. maug 2010. február 28. 19:52
  „Az apeh-esek csak azért keményítenek be, hogy még több jutalmat és prémiumot kapjanak.

  Egy nagy vicc ami ebben az országban folyik! Mercikkel és BMW-vel szaladgáló ficsúrok minimálbérből tengetik az életüket és senkit nem érdekel amikor csődöt jelentenek kirúgnak mindenkit, hagynak egy csomó tartozást és boldogan élnek tovább.

  Senki sem tesz ez ellen semmit!
  Az apeh egy nagy kamuintézmény ami csak a kis embereket képes rángatni.”
 • 43. klj_54 2010. február 28. 19:29
  „Azapeh kezdhetné azzal, hogy az újonnan megválasztott képviselőket tüzetesen átvizsgálja!
  Gondolok itt a szőlő, bánya ügyekre is.”
 • 42. flexsnake 2010. február 28. 18:25
  „ajaj :D mindjárt el is dugom a bodzaszedő autómat :D”
 • 41. rekontra 2010. február 28. 17:32
  „Azért kár adót fizetni,hogy a fejesek többet tudjanak lopni.”
 • 40. madártej 2010. február 28. 17:20
  „Keménykedjenek inkább az off-shore cégekkel, ha nincs elég dolguk, majd lesz!”
 • 39. N.P. 2010. február 28. 16:24
  „nemecsekerno_007 2010.02.28. 15:21
  Kérdeznék valamit: adott két (2 db) pedagógus, az egyik az önkormányzati iskolában tanít éneket a másik egy full profitorientált művészeti iskolában, szerinted közülük ki az aki értéket termel és ki az akit az "adófizetők" tartanak el?”
 • 38. töröggszultán 2010. február 28. 16:23
  „Valszeg nem fogják azért kellően kiszélesíteni azt az ellenőrzést. Különös tekintettel a szinte minden területen jelenlévő "visszaosztott" pénzekre. Azok után sajnos nem az adózik, akinél valójában kiköt. Azok meg nem tudják befizetni, akikkel kiszámláztatták, de valójában meg sem kapták és így adóelkerülőkké válnak. Aztán csodálkozunk, ha gallyra megy az építőipar is...”
 • 37. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 28. 16:10
  „Az ország vagyonának elügyeskedése által keletkezett milliárdok után bizonyára minden adó és járulék be van fizetve. Tehát az álmuk nyugodt, idegeskedjenek azok akik a létminimum alatt élnek és a sz@rt eszik!”
 • 36. Timcsike 2010. február 28. 16:01
  „bekeményetenek, ja... Én nemrég kaptam meg a figyelmeztetést tőlük, hogy két évben egymás után a minimálbér alatt volt a jövedelmem, és hogy ezt azonnal magyarázzam meg, és igazoljam mertkülönben..!
  ehh.. Hát mi a fenének lenne minimálbér felett, amikor csak a GYED-et kapom a kölykökre, aztán jónapot...”
 • 35. achilleus 2010. február 28. 15:36
  „34. hozzászólás 9349779 2010.02.28. 15:10
  Hát igen! Ez a másik, törvényhozási oldalon sérül a jogegyenlőség elve, ráadásul egy rendkívül "bosszantó" területen. És ehhez még offshore cégekre sincs szükség.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regisztrációs jegy: hétfőtől kell váltani

Regisztrációs jegyet kell váltaniuk hétfőtől a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak - a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek, a menekülteknek. Tovább olvasom