Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Békésebb, fejlődő várost szeretne

Németh Árpád a Soproni Védegylet és a Szövetség Sopronért egyesület közös polgármesterjelöltje.
A jelölteket bemutató sorozatunkban a civil szféra befolyásának erősödéséről, győzelmi esélyeiről és terveiről beszélgettünk a soproni sörgyár egykori igazgatójával.

– Sopronban talán nincs is olyan közélet iránt érdeklődő ember, aki ne ismerné Önt. Mégis arra kérem, dióhéjban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat!

– Az emberek többsége a sörgyári múltamat ismeri, mégpedig azt, hogy két és fél évtizedig a sörgyár igazgatójaként dolgoztam. Ezt megelőzték az egyetemi tanulmányok, amikor is vegyészmérnöki, majd gazdaságmérnöki diplomát szereztem. A sörgyárban sikerült felépíteni egy nagyon jó szakmai csapatot. Az elmúlt tizenöt évben mind a soproni, mind pedig a martfűi gyár termelését, műszaki, fejlesztési irányítását végeztem. Mindkettőt világszínvonalú műszaki háttérre emeltem. Erre bizonyíték, hogy az új tulajdonos Sopronban gyártatja a Heinekent, amelyhez nagyon szigorú minőségi paramétereknek kell megfelelni. A családomról annyit, hogy még a gimnáziumban ismertem meg a feleségemet, az egyetem elvégzését követően házasodtunk össze. Azóta boldogan élünk, két fiunk van, az idősebbik folyamatirányítási villamosmérnök, a fiatalabbik közgazdász. Mindkettő soproni lányt vett feleségül, ők tanárok. Három unokám is van, akik nagyon bűb ájosak. A feleségem egy fogászati bolttal foglalkozik, tizenhat éve.

– Idén nyáron ment nyugdíjba. A békés hétköznapok helyett politizálásra adta a fejét. Mi motiválta?

– Jogos a kérdés. A motiváció kétoldalú. Részben volt egy felkérés a Soproni Védegylet Egyesület részéről. A fő célkitűzésük, hogy hosszú távon biztosítani lehessen egy élhetőbb környezetet magunk és az utánunk következő nemzedék számára. Ezzel egyetértek, ezért mondtam igent a polgármester-jelölti felkérésre. Másrészt úgy gondolom, ezt a várost lehet sokkal hatékonyabban és békésebben vezetni, mint ahogy most teszik.

„ Olyan vezetési, gazdasági tapasztalat és emberi, kapcsolati háttér van mögöttem, amelynek révén ezt a kaotikus állapotot és az eladósodási folyamatot meg lehet szüntetni."

– Meggyőződésem szerint a városvezetésnek nem úgy kellene működnie, hogy lövészárkokat ásnak az ellenzék és az éppen hatalmon lévők között, és egymás szavát semmibe veszik. Azt is hiszem, hogy a választók is kiábrándultak a két nagy párt elvtelen ígérgetéseiből és kölcsönös támadásaiból. Reményeim szerint sokan eljutottak arra a pontra, hogy ma már azt nézik: kinek van meg a szellemi, egészségi kapacitása és vezetői rátermettsége, hogy a várost jól vezesse. A civil szervezetek szerepe egyre inkább növekedni fog. Nem véletlen, hogy mind több város élére – még a nagy pártok is – független, civil polgármesterjelöltet állítanak. Nekik ugyanis nagyobb lehet az összetartó erejük. Ezt mi is így gondoljuk.

– Valójában kik állnak Ön mögött? Kiknek az érdekeit jeleníti meg a védegylet?

– Ugyan a Soproni Védegylet Egyesület kért fel a polgármesterjelöltségre, de a Szövetség Sopronért Egyesület is mögöttem áll. A védegylet összetétele nagyon heterogén, sok vállalkozó, értelmiségi és kétkezi munkás is van a csapatban. A legtöbben közülük kiábrándultak a Fideszből vagy az MSZP-ből, főként az ígérgetéseikből és a módszereikből.

– Mekkora ez a csapat?

– A létszám jelenleg hetvennégy fő, de folyamatosan növekszik.

– Milyen konkrét tervei vannak, ha megválasztják polgármesternek?

– Az első lépés a kaotikus állapotok megszüntetése mind a városban, mind a pénzügyekben. Meggyőződésünk, hogy az emberek rendet és nyugalmat várnak. Úgy gondoljuk, mi ezt tudjuk biztosítani.

– Milyen káoszra gondol? Az útépítésekre, beruházásokra?

– Igen, azokra. Meggyőződésem, hogy a beruházások zöme vagy nem kellően előkészített, vagy nem megfelelő kapacitással végzik, vagy nem megfelelő szerződésekkel van alátámasztva. Ennek következtében indokolatlan mértékben veszik igénybe a polgárok türelmét, sőt azt is megkockáztatom, hogy esetenként visszaélnek vele. Az eddigi munkám során hozzászoktam, hogy milliárdos projekteket – legyen az infrastrukturális, építészeti vagy akár technológiai – fél év, nyolc hónap alatt bonyolítottunk le.

Akkor tudtunk a sörgyárban hozzányúlni a termelőegységekhez, amikor lement a szezon. Áprilisban már pörögni kellett az új gépeknek. Ehhez a munkához is részemről megvan a tudás és a tapasztalati háttér. A városban nem tapasztaljuk, hogy hasonlóan előkészítettek lennének a beruházások. Az a kijelentés, ami a jelenlegi polgármestertől elhangzott, hogy „tehetetlenül állok a magyar munkamorállal szemben", számomra elképzelhetetlen. A magyar munkamorál igenis megüti a nemzetközi mércét.

– Mégis azt látjuk, hogy a kivitelezők sokszor hagynak maguk után színvonaltalan munkát.

– Ez elkerülhető, ha megfelelő követelményrendszer, ellenőrzés van mögötte és ez szerződésekkel is alá van támasztva. Nevetséges, hogy egy év után pluszpénzt adnak a Lackner Kristóf és Ferenczy János utcai – már-már állatorvosi lónak tekinthető – körforgalomra. Egy beruházást egy kézben kell tartani, szőröstől, bőröstől.

A kaotikus állapotok megszüntetése után mi lenne a második lépés?

– A pénzügyi helyzet stabilizálása. A rendelkezésemre álló hivatalos és nyilvános iratok alapján tisztában vagyok a 2005. évi zárszámadási adatokkal és azzal, hogy a város 2006. március végéig milyen költségvetési rendeletet hozott. A bevételi és kiadási oldalt 23,8 milliárd forintra hozták ki. Számomra ez a nagyságrend nem idegen, hiszen a Brau Union árbevétele megközelítette a harmincmilliárdot, amely nagyobb, mint a város éves költségvetése. Az a szemlélet sem idegen, hogy a mai gazdasági életben a város hitelekből gazdálkodjon. Az azonban elfogadhatatlan, hogy egyre jobban nyílik a működési költségek ollója, és ez évre már közel 2,4 milliárd működési hitel felvételét tervezi a város. A probléma tehát a tendenciában van.

– A Globex-pénz elvesztését azért nem szabad elfelejteni.

– Ez egy furcsa dolog, mert ötszázmilliós hitelt vettek fel a Globex-ügy lezárására, ugyanakkor a befolyt 960 milliót parkoltatják. Miért nem törlesztették le a hitelt?

– A pályázatokhoz mindig kell önrész, a tartalék erre a célra éppen megfelel. Rosszul gondolom?

– Hitelből is lehet az önrészt biztosítani. Nem szükséges, hogy hónapokon, sőt éveken át működtessek hitelállományt magasabb kamat igénybevételével, mint a betétem hozadéka. Ez egy közgazdasági paradoxon.

– A működési célú hitelek felvételével tehát nem ért egyet. És a beruházási célúakkal?

– A jelen helyzetben a hitelekre minden bizonnyal szükség van, de a mértéke és az indokoltsága felől vannak kétségeim. Az egyik oldalról úgy tűnik, a város egyre jobban eladósodik, a másik oldalon viszont azt látom, hogy presztízsberuházásokra folyik el a pénz.

– Mondana néhány példát?

– Ilyen például a Wallner-villa hetvenmilliója. Érthetetlen, miért éri meg a városnak ennyi pénzt költeni, hogy esetleg prominens embereket ott szállásoljon el, amikor jobbnál jobb szállodáink vannak. Egy ilyen házat fenn is kell tartani, üzemeltetni kell. Ugyanilyen a koronázódombi kilátó nyolcvanmilliója. Ezeknek a presztízsberuházásoknak az elhagyásával jelentős összeget lehet megtakarítani és könnyebbé lehet tenni a város életét. Amikor azt mondják, ötvenmillióba kerül a Lackner Kristóf utcai híd felújítása, akkor óhatatlanul arra gondol az ember, itt valami van a háttérben, vagy ha nincs, akkor nem hatékonyan használják fel a pénzt.

– Ha Önt választják meg polgármesternek, melyik pártnak ajánlanak fel koalíciós együttműködést?

– Mi nagykoalícióban gondolkodunk, Sopron érdekében. Nem hisszük, hogy csak az egyik, vagy csak a másik oldallal lehet szövetséget kötni. A realitásokból kiindulva nem számítunk arra, hogy egyedül többséget szerzünk a közgyűlésben, hiszen a védegylet és a civil szféra szervezettsége még nem olyan, mint a nagy pártoké. Becslésünk szerint egyéniben és listán mintegy hét képviselői helyet sikerül megszereznünk. Ezzel a mérleg nyelve lehetünk.

– Önmagának hány százalék esélyt ad a győzelemre?

– Ha a választók a személyi kvalitásaim, az eddigi pályafutásom és a példamutató családi hátterem alapján fognak dönteni és nem pártkatonaként, akkor meggyőződésem, hogy komoly esélyem van a győzelemre.

– Egyéni képviselőként is indul a 11-es körzetben és Ön vezeti a két civil szervezet közös listáját. Azzal is megbékél, ha egyszerű önkormányzati képviselő lesz?

– Az önkormányzatba biztosan bekerülök, de nem mindegy, milyen ráhatása van az embernek a dolgok alakulására. Akkor tudok a legtöbbet segíteni a városnak, ha polgármester leszek. Bármilyen más pozícióban sokkal kevesebb a mozgásterem. Sajnálnám, ha azok az eredeti elképzelések nem valósulnának meg, amire egyébként reális esélye van a városnak.

– Korábban azt lehetett hallani, hogy csak a polgármesteri tisztért indul, a képviselőségért nem.

– Ez téves információ. A részemről soha nem volt ilyen kikötés. Mi több, a politikai vetélytársak óvatosan érdeklődtek is, hogy el tudnám-e képzelni magam alpolgármesternek.

– És, el tudná? Abban a pozícióban már lehet érvényesíteni az érdekeket.

– Nem biztos, hogy lehet. Abban valóban igaza van, hogy minél közelebb van az ember a hatalmi pozícióhoz, annál jobb az érdekérvényesítő képessége, de hogy merre fejlődjön tovább a város, arra a polgármesternek nagyobb ráhatása van. Meggyőződésem, hogy lényegesen hatékonyabbá és átláthatóbbá lehetne tenni a rendszert, valamint a pénzek felhasználását.

– Azt mondta, sajnálná, ha a sok ötlet, amit kigondoltak, nem valósulna meg. Mondana néhányat ezek közül?

– Egy élményfürdő mindenképpen hasznos lenne Sopronnak. Mi alapvetően a Lövér fürdő adottságainak a felhasználásával, annak a jelentős mértékű korszerűsítésével képzeljük ezt megvalósítani. Ez nem egy óriási összeg. Sajnos jelenleg olyan benyomása van az embernek – főleg a szabadtéri részről –, mintha egy lelakott falusi uszodában lenne. Ha kimegyünk bármelyik közeli ausztriai strandra, tele van soproniakkal, mert az ottani színvonal lényegesen jobb. Inkább kisebb léptékben kell gondolkodni, de a minőségi elvárásoknak maximálisan meg kell felelni. A következő feladat a belváros újjáélesztése lenne. Egy színvonalas, fokozatos felújítás ismét ráférne.

A turisztika fejlesztése egyébként szerepel a 2007–2013 közötti EU-programban, amellyel az európai uniós forrásokra lehet pályázni. Az egészségturizmust érdemes Sopronban kiemelten kezelni, hiszen 280 fogorvos van a városban, akik nyugati berendezésekkel igazán színvonalas szolgáltatást nyújtanak, és ez párját ritkító kapacitás. Erre érdemes lenne rászervezni programokat akár nemzetközi utazási irodákkal együttműködve, hogy kompletten vegyék igénybe a város szolgáltatásait. A konferenciaturizmust mi is erősítenénk, de a minőségi feltételeket meg kell hozzá teremteni.

Továbblépve, a városi közlekedési koncepció felülvizsgálatát mindenképpen indokoltnak tartom. Apróbb intézkedésekkel azonnal lehet hatni a közlekedésre, gondolok itt például a Várkerületen a közlekedési lámpák összehangolására. Irreálisnak tartom ugyanakkor azokat az elképzeléseket, amik a vasúti vágányok lesüllyesztéséről szólnak. Hatvanmilliárdot emlegetnek, de 80–100-ba is belekerülne, mire megvalósulhatna. Ehhez forrást találni reménytelen, hiszen ahhoz önrész is kell. Megoldható viszont – relatív alacsony költségvetéssel – az Erzsébet utca meghosszabbított vonalában egy aluljáró a vasút alatt, amivel összeköthető a belváros és a József Attila utca. Ha a Kőszegi úton is lenne egy hasonló aluljáró vagy felüljáró, akkor már megoldottnak tekinthető a vasútprobléma. A városházán a polgárbarát ügyintézés bevezetése is szerepel a programunkban. Indokolt a távhőszolgáltatás díjának befagyasztása, hiszen információink szerint a szolgáltató százmillió forint nagyságrendű nyereséget ért el, alapvetően a soproni lakosságon.

A szélesebb értelemben vett környezetvédelem is szerepel a programpontjaink között. Fontos a parkolókapacitás bővítése, de minden helyszínen meg kell vizsgálni, hogy parkolóházat gazdaságosabb-e építeni, vagy mélygarázst. Legvégül a közbiztonság erősítését említem, amit kiemelt programként kezelnénk. A város frekventált helyein kamerás ellenőrzési rendszer felállítását szorgalmazzuk, ami segítené a rendőrség és a polgárőr ség munkáját, hogy még nyugodtabb, még élhetőbb város legyen Sopron. Mi egy békés, nyugodt, folyamatosan fejlődő várost akarunk, ami csak közös összefogással érhető el, amire a személyem lehet a garancia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a takarékos otthon?

Ha kellő figyelmet fordítunk a lakás építésekor, átalakításakor az alapvető kellékek beszerzésére, nem csak anyagilag járunk jól, hanem környezetünket is kíméljük. A takarékos megoldások némelyike ráadásul nem is annyira pénz, mint inkább odafigyelés kérdése. Takarékos tippek ingatlantulajdonosoknak. Tovább olvasom