Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Bekiabálók zavarták meg a zászlófelvonást

Teljesen lezárta a rendőrség az Országház előtti Kossuth Lajos teret - tapasztalta a helyszínen csütörtök reggel a távirati iroda tudósítója. A nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami ünnepségsorozat kezdete előtt egy órával már fémkordonok, az úttesten keresztbe állított rendőrautók zárták le a térre vezető utcákat.
A tér környékén erős rendőri jelenlét volt tapasztalható, a Magyar Televízió székházának oldalánál, a Zoltán utcában három csapatszállító teherautó állt. Az V. kerületi rendőrőrsnél, a Kecskeméti utcában mintegy kétszáz rendőr várakozott teljes felszerelésben. Az ünnepi zászlófelvonásra kíváncsi embereket fémdetektoros kapukon keresztül engedték a térre a Néprajzi Múzeum, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületénél. Az ünnepségek kezdete előtt nem egészen fél órával mintegy száz érdeklődő gyűlt össze.

Egyeseknél nemzetiszínű zászló volt, a zászlórudat a rendőrök nem engedték átvinni a kapukon. Feltűnt néhány árpádsávos zászló is. A téren számos külföldi televíziós állomás forgatócsoportja jelent meg. A tér felett a levegőben egy helikopter körözött. Az ünnepség kordonokkal elzárt területére rendkívül szigorú ellenőrzések után engedték be az eseményre akkreditált újságírókat, akik csak a számukra kijelölt helyen tartózkodhattak.

Az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó köztársasági elnök helyett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adott engedélyt a zászlófelvonásra. Ahogy a miniszterelnök megjelent a téren a kordonon kívül összegyűlt néhány száz főnyi tömeg hangos fütyülésbe, kiabálásba kezdett. A füttyszó folyamatosan hallatszott a nemzeti lobogó és a történelmi zászlók bevonulása során.

Az ünnepi eseményen jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok képviselői és a diplomácia testület tagjai.

Sólyom László köztársasági elnök hiányzott a zászlófelvonásról, mert csütörtök délelőtt ért véget nem hivatalos magánlátogatása Erdélyben.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke, Deutsch-Für Tamás korábban közölte: sem pártja, sem a KDNP nem vesz részt az állami lobogó felvonásán, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy "a Gyurcsány-kormány börtönbe zárja az állami lobogót".A zászlófelvonás után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál, majd a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet vonult át a Batthyány-örökmécseshez.

A Kossuth téri hivatalos ünnepség befejezésére már mintegy ezer ember gyűlt össze a helyszínen. Az emberek folyamatosan a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat kiabáltak, a tömegben számos nemzetiszínű és árpádsávos zászló tűnt fel.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapot kapott egy tűzoltó fejberúgásáért

Első fokon 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2004… Tovább olvasom