Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Beköszönt a digitális korszak a magyar sulikban?

Digitális taneszközöket, úgynevezett e-könyveket is ajánl az iskoláknak a jövő tanévi tankönyv-összeállításában a Nemzeti Tankönyvkiadó.
A Nemzeti Tankönyvkiadó idén először egy digitális taneszközkatalógust is az iskolák rendelkezésére bocsát - mondta az InfoRádiónak a kiadó igazgatója, aki kifejtette: részletesen leírják benne a kiadó által fejlesztett tananyagokat, amelyek illeszkednek a tankönyvekhez.

Racskó Péter elmondta: szinte minden tantárgyhoz lehet digitális taneszközt használni, de hangsúlyozta, az egyes évfolyamok és iskolai típusok más módszertant kívánnak meg.

Racskó Péter szerint 10-15 éven belül nem lehet arra számítani, hogy a magyar iskolákban beköszönt a digitális korszak, de megjegyezte: mindenképpen fontos feladat az új technológiák alkalmazása az oktatásban.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. meska 2010. január 08. 17:03
  „Továbbra is várok bárkit, aki itten hozzászól, már csak azért, hogy legyen MIRŐL véleményt mondani. Kedves Beth, csak ismételni tudom magam: a fő vonal nem változik: tankönyvből OLVASVA gyűjtjük a tényeket, összefüggéseket /szövegértés/. Füzetbe ÍRUNK. Otthon tankönyvből, olvasással VÉSIK BE. A tábla, az előre elkészített interaktív anyag vezet, szemléltet, visszakérdez stb. Nem sérül semmi, a tudás színesebben ott van a fejükbe, hát má´ hiába beszélök.... /pl. ma jártunk Darjeelingben, szedtünk teát a cserjéről, ahogy kell, csak a felső hajtást! A múltkor meg a Pragmatica Sanctio-t /III. KÁROLY/ könyvből megismertük, eredetiben fejtegettük, sőt elmentünk a Burg elé és elemztük a stílusát.../ Bocs, nagymagyarok, most ez van műsoron...”
 • 25. cat49 2010. január 08. 07:59
  „Nagy zavar van a fejekben a sulikat illetően! Az e-book nem mindenható, ahogy a digitális tábla sem, de az iskolák nem álltak meg a fejlődésben annak ellenére sem, hogy a médiáknak csak a negatív hír a hír. Alsó tagozatban történik az alapozás, ahol a személyes megjelenés hangsúlyos, folytatódik 5.-6.-ban, de már igencsak sok digieszközzel, s 7-8.-ban már nehéz ismeretet átadni a régi módszerekkel, mert a gyerekeket nem lehet a kőkorszakban tartani. A középiskolákban meg egyenesen nélkülözhetetlen eszköz. A pedagógusok zöme pedig minden frusztráltsága ellenére is nyitott az ilyen eszközökre, de nem tartja mindenhatónak. Szeged majdnem minden iskolájában már van 1-2 (vagy több) digitábla, sok-sok számítógép és laptop, s több iskolát is tudok, ahol a megoldandó házit e-mailben vagy skypon kell eljuttatni a tanárnak. és ezekből az iskolákból sikeres gyerekek ugyanolyan számban kerülnek ki, mint sikertelenek. Az e-book sem mindenható, de nem szabad megállni! Lépést kell tartani a világgal, NB! a gyerekekkel! ne feledjük, nem tudástöltő tölcsérről van szó, hanem Gutenberg találmányának elektronikus változatáról.”
 • 24. Beth 2010. január 08. 07:25
  „Kedves meska!

  Tényleg elmennék egyszer, csak dolgozom.

  Hidd el, tudom, miért mondom azt, hogy tudás az alapja a kompetencia alapú oktatásnak.
  Nem fog verset tudni.Nem tud számolni a boltban. Na mindegy.

  15-16 évesen, 9. osztályban azt mondják: én ezt nem tudom elolvasni.

  A tanulás alapja az olvasás, hogy megértse azt amit olvas.”
 • 23. efje 2010. január 08. 05:52
  „Megint olyan dolgokon aggódtok amin nem kéne és ez a beszűkült gondolatvilág eredménye. Hol írtam én olyat hogy nem akarják megtanulni? Az e-könyv a jövő ha tetszik ha nem. Mit nem lehet ezen érteni? Leirtam egyértelműen. Ezeken nincs iwiw meg pornófilm! Ez egy elektromos könyv. Ennél egyszerűbben nem tudok fogalmazni!”
 • 22. flexsnake 2010. január 08. 02:35
  „Most jobb? A gyerekek fele funkcionális analfabéta. Nem tudnak helyesen írni, nem tanulják meg a rendes fogalmazást. Ha a helyesírásellenőrző kijavítja a 10. eset után már rögzül benne hogy mit vétett. Persze tanítani is csak azt lehet aki hagyja.”
 • 21. meska 2010. január 07. 23:53
  „Flex, én is krétával kezdtem. Meg a képzeletemmel. Ami miatt sokminden átment. Amikor a kütyüket kaptam , azért kaptam , mert AKARTAM megtanulni, és akartam a gyerekeknek velük adni. Beth, mi /tudom, szokatlan/ OLVASÁSSAL, KUTATÁSSAL, NYOMOZÁSSAL tanulunk. A könyv az alap. A tábla /meg az én eszem/ felvet, irányt ad, szemléltet, meséltet. Néha sok ezer kilométert utazunk azon a felületen megtervezve, térben, időben, és mivel érdekes, bevéssük, hosszú időre. /Nagyon sokan tették fel ezért a Google Földet a myvip helyére ;)/ Neked is azt mondom: gyere be, nézd meg, aztán beszélgetünk. Addig ez így - -minden bántás nélkül mondom- ugrándozás a cikkről a cakkra.”
 • 20. leeannlarue 2010. január 07. 23:43
  „19. leginkább annak tükrében nevetséges az egész, hogy 1-4. osztályig csak a szülő beleegyezésével buktathatnak diákot, de ha a "digitális korszak" beköszönt, írni, rendesen olvasni, számolni, helyesen írni elfelejthetnek, vagy meg sem tanulnak... minek? ott a gugli, majd megoldja az a dogát!”
 • 19. Beth 2010. január 07. 23:21
  „Meska, el ne feledd: a kompetencia alapú oktatás ALAPJA a TUDÁS. Csak így nagybetűvel. Fejleszteni lehet, de tanulni nem fog a gyerek annyit. Főleg, a nem mennek az alapműveletek matekból, nem tudja, mi az hogy betű, környezet, egészség.......
  Elferdült az értékrend. Nem kicsit. Nagyon.
  Bármilyen kütyüt odaadhatsz a gyereknek, hogy milyen szépen lehet vele oktatni:
  telefon, mp3, mp4: zene fog menni rajta.
  számítógép: játék, myvip, iwiw... egyéb közösségi oldal.
  Tisztelet a kivételnek. És sajnos nem a kivételek alapján mondják egy osztályra, hogy milyen jó, hogy vannak ők is, hanem hogy milyen rossz, hogy van a rossz többség.
  Na, azért azt se feledjük, hogy az órát fel kell néha dobni valamivel.”
 • 18. franzvon 2010. január 07. 22:12
  „Digitális elmebeteg...”
 • 17. leeannlarue 2010. január 07. 21:34
  „*mentem”
 • 16. leeannlarue 2010. január 07. 21:10
  „csak látogatóban voltam ilyenben egyszer, egy karácsonyi koncertre digitáblás suliba. jómagam a deszki tanintézmény(ek)be jártam jó pár éve. szerettem. az alsó tagozat épülete ma is gyönyörű :-)”
 • 15. flexsnake 2010. január 07. 21:01
  „14. jó, én meg jártam olyan iskolába ahová mi tanulók vittük a krétát. Egyikünk sem bukott meg, nem tanárt verni jártunk be meg mobillal felvenni hanem hogy tanuljunk ha már reggel kiraktak az iskola előtt a traktorból.”
 • 14. leeannlarue 2010. január 07. 20:50
  „ez mind szép és jó, de a vidéki, infrastrukturálisan hiányos kis iskolákban nem erre fognak a nebulók szülei és a fenntartók sem áldozni elsősorban, hanem tetőre, fűtésre, táblakrétára, tornaszerre(-teremre), iskolai étkeztetésre. jártam egy általános iskolában, ahol a fal penészes volt, a táblát régen át kellett volna festeni, spóroltak a fűtéssel, de a digitális tábla fel volt szerelve, mert erre adott pénzt egy pályázatban a mindenható csodakormány.”
 • 13. meska 2010. január 07. 19:55
  „Szemlelodo! Nem ir, bejon, megnezi. Helyszin 9.kommentben leírva. Csak azer jartatom a szamat, mert 7 eve mast se csinalok, hogy a tanar szakos egyetemistakat/foiskolasokat is ebbe az iranyba rangatom. Igen bele kell tanulni, meg kell szokni, de azutan kinyilik a vilag, es a gyerekek kepessegeit rengeteg iranyba fejleszti. Ne itt irjatok latott tapasztalatok nelkul. keressetek, gyertek be, oszt utana.”
 • 12. szemlelodo 2010. január 07. 19:22
  „11-nél van a lényeg,hogy nem is akarják megtanulni!!!!!! Akkor,hogy lehet a tanulóknak követelményeket megfogalmazni, pedagógusi példát mutatni. Sajnos baj van a pedagógusok önértékelésével is.”
 • 11. efje 2010. január 07. 19:19
  „Par evvel ezelőtt amikor a Nokia 6230-as megjelent azt mondta egy fotós kolegam hogy sose fognak majd több megapixeles telefont gyártani. Rosszul gondolta hiszen épp a technológia folyamatos fejlődése az ami megváltoztatja mindennapjainkat. Nem kell majd a gyereknek egy halom könyvet cipelni ha egy egész könyvtárnyi anyag lehet a hona alatt. Ehhez nem kell 10-15 év Racsko úr! Mar most megéri. Egy ebook áráért hány könyvet lehet kapni? Talán 30-at. Tudja hány fér rá most? Min.150, de nemsokára tényleg egy könyvtárnyi. A kapacitása mellett azonban a keresőfunkció a legjobb, hiszen pár pillanat alatt megtalalhatok bármilyen idézetet vagy barmit.”
 • 10. flexsnake 2010. január 07. 18:43
  „9. ha lehetne némelyek még mindig füstjelekkel kommunikálnának. Sajnos a barlangrajz mint prezentáció már elavult a füstjeleket is meterológiai tényezők nehezítik. Az informatika elsődleges feladata az emberek életének megkönnyítése. Nem azzal kell jönni hogy nem értek hozzá, meg kell tanulni. Én sem értettem hozzá, megtanultam. Nem értettem a programozáshoz sem, megtanultam. Van rá lehetőség bármit megtanulni. Sőt interneten bármit elsajátíthatsz. Tisztelet a kivételnek de a tanárok nagy része azért nem használja a technikát mert nem is akarja megtanulni. Így hogy akar naprakészen oktatni? 1960as évek beli tankönyvekből? :D”
 • 9. meska 2010. január 07. 18:25
  „Szemlelodo, ne a szad jarjon, gyere be: Arany Janos Alt. Isk,. 58. terem. Barmikor szeretettel latlak. 1 tanar a lo tulso oldalarol.”
 • 8. szemlelodo 2010. január 07. 18:10
  „Mielőtt át esnénk a ló tulsó oldalára nem ártana ha górcső alá vennék,az eddig pazarló módon beszerzett digitális kütyük kihasználtságát és nebulók tanulmányaira kifejtett kézzelfogható hatását.Gondolok itt a digitális táblák, projektorok stb. A kompetencia alapu oktatás és más egyéb pályázati lehetőségek eredményeként otthon már több laptop porosodik,mivel hogy nem használják. Amennyiben ezeket az eszközöket, használnák akkor azért a pedagógusok reggel és munka végeztével legalább megszellőztetnék a készüléket, mert ugyebár a felkészüléssel kapcsolatos prezentációkat mégis csak ezen kellene elkésziteni.
  Elvétve ha látok olyan pedagógust Akinél ilyen tárgyat látnék. Egymás között bevallják,hogy nem is értenek hozzá, használata jelentős többletmunkát jelentene,egyébként is utálják az informatikát.
  Persze ez bizonyos üzleti köröknek felbecsülhetetlen biznisz, és erről szól történet nem az oktatásról.”
 • 7. flexsnake 2010. január 07. 17:42
  „Sőt mindenképpen meg kell említeni ha már oktatásról van szó egy másik nagyágyút:
  http://prezi.com/
  bennük sem hittek és most valami eszméletlen dolgot művelnek. Ráadásul a hagyományos felhasználásban ingyenes a szoftverük. Szintén microsoft konkurencia. És magyarok.
  Róluk is lehetne írni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan megsérült egy HÉV elé lépő nő

Súlyosan megsérült egy gyalogos, aki a csillaghegyi HÉV- megállóban egy szerelvény elé lépett… Tovább olvasom